Ingredience
- 440 g Nízký roštěnec2 steaky po 220 g
- 1 lžíce olivový olejDoporučujeme extra panenský olivový olej
- 2 lžíce černý pepřdrcený
- Dle chuti Košer sůl
- 60 g máslonesolené, pokojové teploty
- 2 ks jarní cibulkanakrájené na tenké plátky
- 120 ml hovězí vývar
- 80 ml brandy
- Na ozdobu Drcený růžový pepř
Recept
Pepřový steak je klasika, která nikdy neomrzí. Tento recept je jednoduchý, ale chutný, a je skvělý pro přípravu sous vide steaku. Omáčka je připravená za pár minut a je ideální pro doplnění jemnosti steaku. Pokud nemáte brandy, nebojte se použít whisky. Nízký roštěnec je křehký a šťavnatý kus hovězího masa, který pochází z krátkého hřbetu, nacházejícího se na hřbetu zvířete.
Postup
1 Hotovo 5 hodin |
Příprava steakuSteaky osušte papírovou utěrkou. Potřete je olivovým olejem a do obou stran steaků jemně vtlačte drcený pepř. Dochutíme solí. Každý steak vložte do vlastního velkého sáčku na zip. Sáčky utěsněte technikou ponoření do vody a dejte do lednice na 2 až 5 hodin. Po této době vyjměte steaky z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. |
2 Hotovo 1 hodina |
Sous vide příprava |
3 Hotovo 4 minuty |
Opékání na pánviPo uplynutí času vyjměte sáčky z vodní lázně. Steaky opatrně vyjměte ze sáčků a jemně je osušte papírovými utěrkami, abyste zachovali co nejvíce pepře na povrchu. Na vysoké teplotě ve velké pánvi rozpusťte 1 lžíci másla. Přidejte steaky a opékejte je, dokud nezezlátnou, přibližně 1 minutu z každé strany. Poté steaky přendejte na talíř a přikryjte, aby zůstaly teplé. |
4 Hotovo 5 minut |
Příprava omáčkySnižte teplotu pánve na minimum. Přidejte tři čtvrtiny nakrájené jarní cibulky a vařte, dokud nezměknou (asi 1 minuta). Zvyšte teplotu na vysokou a přidejte hovězí vývar. Přiveďte k varu a vařte, dokud se vývar nezredukuje na polovinu. Přidejte brandy a vařte na vysoké teplotě po dobu 2 minut. (Pokud pracujete s plynovým plamenem, buďte opatrní, protože brandy může snadno vzplanout.) Odstraňte pánev z ohně a přidejte zbylé máslo po 1 lžíci. Krouživými pohyby v pánvi zapracujte máslo do omáčky. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí. |
5 Hotovo 1 minuta |
Servírování |
2 Comments Skrýt komentáře
Zase překlad z nějaké američtiny? Zkuste zajít do masný a chtít dva NewYork strip steaky! Co to jako v Česku je? Čtete si ty překlady někdy po sobě? Pro koho jsou ty recepty určeny? Nejvíc mě fascinuje, jak požadujete udržovat teploty v hrnci, nebo i v troubě na desetiny stupně! Co to máte,proboha za troubu? Běžné trouby Vám těžko udrží +/- 1stupeň. Zkuste si to někdy změřit! …. prostě ženská…..
Dobrý den, pokud půjdete do masny a budete chtít dva New York strip steaky. Dostanete steak někdy se používá také název STRIPLOIN STEAK a je z nízkého roštěnce. Je to kus masa, který je libový, masitý a pevný s vnějším tukovým krytím po jedné straně. Správně šťavnatý by měl být vysoký nejméně 2,5 cm. Není pravda, že jde o nějakou nestandardní surovinu. Ano, stupně byly překlep, který sem opravila. K poznámce směrem k ženské nebudu více reagovat.