blank
https://www.sousviderecepty.cz
blank
  • Recepty
    • Hovězí
    • Vepřové
    • Drůbež
    • Ryby
    • Vejce
    • Zelenina
    • Příloha
    • Dezerty
    • Dipy
    • Low Carb
    • Bez lepku
    • Vegetariánské
    • Veganské
    • Na gril
    • Hledejte recept podle ingredience
  • Tabulka teplot
  • O Sous-vide
  • Vánoční slevy
blank
  • Recepty
    • Hovězí
    • Vepřové
    • Drůbež
    • Ryby
    • Vejce
    • Zelenina
    • Příloha
    • Dezerty
    • Dipy
    • Low Carb
    • Bez lepku
    • Vegetariánské
    • Veganské
    • Na gril
    • Hledejte recept podle ingredience
  • Tabulka teplot
  • O Sous-vide
  • Vánoční slevy
  • Recepty
    • Hovězí
    • Vepřové
    • Drůbež
    • Ryby
    • Vejce
    • Zelenina
    • Příloha
    • Dezerty
    • Dipy
    • Low Carb
    • Bez lepku
    • Vegetariánské
    • Veganské
    • Na gril
    • Hledejte recept podle ingredience
  • Tabulka teplot
  • O Sous-vide
  • Vánoční slevy
blank
  • Domů
  • Sous vide
  • Je sous vide vaření bezpečné?

Je sous vide vaření bezpečné?

Vloženo Říj 4th, 2016
od ladyambientte
Kategorie:
  • Sous vide
Je sous vide vaření bezpečné?

Pojďme to rychle uvést na pravou míru. Sous vide (čteme sů víd) není o vaření v plastikových sáčcích. Jedná se o zahřívání potravin přesně na takovou teplotu, aby byly správně provařené a chutnaly výborně.

Vzhledem k zahřívání, nikoliv vaření masa (a dalších pokrmů včetně zeleniny) lidi často napadá, zdali je sous vide bezpečné? Zdali při úpravě stačíme zahubit všechny nežádoucí bakterie? A další velký strašák stojí hned za rohem – neuvolňují se z umělohmotných sáčků během zahřívání náhodou nějaké nežádoucí látky? Na všechny tyto otázky existuje jen jedna jediná odpověď: NE! A my vám teď prozradíme, proč tomu tak je.

Sous vide a bezpečnost

Vaření v plastu může vypadat nebezpečně. V tisku proběhlo několik varovných zpráv ohledně zahřívání některých druhů plastů a studie, kterou se navzájem vylučují, jsou ve zprávách zjednodušovány. Člověka to dokáže zmást.

Členové našeho týmu vaří potraviny sous vide metodou vždy, když k tomu mají příležitost. Vaří pro svoje rodiny i v práci ve svých profesionálních kuchyních. A ničeho se nebojí. Mnohem více se staráme o to, zdali je v kuchyni čisto, než o to, zdali při vaření používáme sous vide sáčky.

Koneckonců studie ohledně stravování se shodnou jenom na jediném – otrava jídlem každý rok zabije více než 50 000 tisíc lidí, přičemž hospitalizováno jsou až 3 miliony lidí. Většina z těchto otrav je přitom způsobena nehygienickým zacházením s potravinami a nedostatečným provařením potravin. A sous vide vaření riziko kontaminace snižuje, neboť brání nebezpečné manipulaci i nedostatečnému provaření.

V současné době o sous vide víme toto: Podle nejnovějšího výzkumu, který jsme na internetu našli, nejbezpečnější pro vaření metodou sous vide jsou plasty potravinářského polyetylenu s vysokou hustotou, polyetylenu s nízkou hustotou a polypropylenu. Z těchto sáčků jsou vyrobeny prakticky všechny sous vide sáčky (minimálně vnitřní vrstva těchto sáčků bývá z polyetylenu).

Z polyetylenu jsou vyrobeny snad všechny značkové plastikové sáčky pro úschovu potravin. V současné době se oblast sous vide aktivně zkoumá a výrobci renomovaných plastů se na základě nově získaných poznatků snaží zvyšovat bezpečnost svých výrobků.

Nyní se ve vaší kuchyni mohou nacházet mnohem nebezpečnější plasty, například měkké plastové obaly (obyčejně vyráběné z polyvinylchloridu nebo polyvinylidenchloridu), která často obsahují škodlivá změkčovadla jednoduše prostupující do tučných potravin jako je sýr nebo maso. Tyto sáčky vám nedoporučujeme. Nikdy. Jídel vystavěných vyšším teplotám (např. ohřívání v mikrovlnce) v těchto plastech byste se měli bát. Oprávněně. Jsme přesvědčeni, že stojí za to pustit nějakou tu korunu navíc a dopřát si plastové obaly z důvěryhodných zdrojů (značkové).

Názory na jednotlivé skutečnosti se pochopitelně mění. Pamatujete si, když jsme si mysleli, že vejce je nezdravé a s chutí jedli bílý chléb? Nebo když jsme věřili tomu, že sušenky s nízkým obsahem tuku nám pomohou zhubnout? Tento týden si myslíme, že červené víno a černá káva našemu organizmu prospívá, ale co když za týden vyjde nová studie a „prokáže“ pravý opak?

V tomto úhlu pohledu bychom se mohli obávat všeho – teflonové pánve, polévek v plechovce nebo krevet v sáčku. Nakonec můžeme vědět jenom to, co víme. A my víme, že rádi jíme maso, mořské plody a zeleninu – všechno zdravé, čerstvé, vařené opatrně tak, aby neztratily svou chuť a texturu. Milujeme jednoduchost sous vide a jeho schopnost uvařit vše přesně. A proto s vámi chceme sdílet všechny recepty a techniky, které vám pomohou povznést tento typ vaření na novou úroveň.

Pokud se vaření sous vide stále ještě bojíte, můžete k vaření navíc použít sklenice. Jak konzervovat potraviny za pomoci sous vide sklenic vám prozradíme v jiném článku.

Samozřejmě že vám nemůžeme zaručit, že se sous vide vařením za pomoci uzavíratelných sáčků není spojené žádné zdravotní riziko. Ale to nakonec nemůžeme u žádného způsobu vaření, či u žádné potraviny. Názory na jídlo se mění a riziko je každodenní součástí našich životů. Snížit ho můžete tím, že při vaření budete postupovat podle přesných návodů a k vaření budete používat pouze kvalitní výrobky/plasty, čímž riziko snížíte na minimum.

  • sous vide
  • SousVide
blank

ladyambientte

10 Comments Skrýt komentáře

blank Pavel Klein napsal:
23.6.2018 (7:18)

Chtěl bych se zeptat na bezpečnost sous vide vaření ohledně salmolely při vaření vajec a drůbežího masa při teplotách 60 stupňú

Odpovědět
blank ladyambientte napsal:
1.7.2018 (8:27)

Pokud zachováte teplotu a zároveň i čas vaření, je tento způsob úpravy potravin naprosto bezpečný.

Odpovědět
blank Miroslav napsal:
7.12.2018 (20:55)

Dobrý den, jakou myslíte konkrétně teplotu a čas když jsou podle stupně propečení”provaření) rozdílné?

Odpovědět
blank ladyambientte napsal:
11.12.2018 (11:41)

Dobrý den, doporučuji nahlédnout do tabulky vaření sous vide zde. Také v receptech občas uvádím jaké jsou potřeba teploty pro požadované provaření potravin.

Odpovědět
blank FRANTIŠEK KRÁL napsal:
6.12.2018 (19:38)

DOBRÝ DEN. NENÍ NĚJAKÁ TIŠTĚNÁ KUCHAŘKA, PŘÍPADNĚ KDE JI KOUPIT?

Odpovědět
blank ladyambientte napsal:
11.12.2018 (11:37)

Dobrý den, sous vide kuchařek je spousta, ale bohužel žádná zatím není v českém jazyce, nebo mi to alespoň není známo.

Odpovědět
blank We, d napsal:
5.3.2019 (13:51)

Ano, máte nejspíš pravdu. Marně sháním již dlouhou dobu. Teď nedávno se objevila jedna nová v televizi, ale bohužel opět ne v českém jazyce. A tak se ptám.. Je skutečně takový problém vytisknout překlad?

Odpovědět
blank Kuchařka souse vide napsal:
28.11.2019 (8:44)

Dobrý den, obnovuji dotaz – zda již nevyšla kuchařka sous vide v českém jazyce ? Děkuji.

Odpovědět
blank Admin napsal:
28.11.2019 (9:14)

Dobry den, zatim o takoveto kucharce nevime. Pokud se tak stane, budeme na webu o ni informovat 🙂

Odpovědět
blank Priprava hub napsal:
28.9.2020 (9:44)

Dobry den, v niektorom z Vasich clankov ponukate recept na huby, odporucana teplota je 85C. Je tato teplota pre HDPE/LDPE sacok bezbecna? Dakujem, Peter

Odpovědět

Přidejte svůj komentář Zrušit odpověď na komentář

Recepty

Drůbež

Drůbež

Hovězí

Hovězí

Krůtí

Krůtí

Luštěniny

Luštěniny

Ryby

Ryby

Vejce

Vejce

Vepřové

Vepřové

Zelenina

Zelenina

Kuchyně

Americká

Americká

Anglická

Anglická

Česká

Česká

Francouzská

Francouzská

Italská

Italská

Mexická

Mexická

Nejnovější komentáře

  • Zapy: Vepřový tenderloin steak (vepřová panenka)
  • Janko: Vepřový tenderloin steak (vepřová panenka)
  • Křepelčí maso a vajíčka: Sous vide vaření – otázky a odpovědi
  • Admin: Nejlepší „mojo“ marináda na maso
  • Dotaz: Nejlepší „mojo“ marináda na maso

O sous vide

  • Co je sous vide?
  • 4 základní kroky sous vide vaření
  • Sous vide – otázky a odpovědi
  • Je sous vide vaření bezpečné?

Pro začátek

  • Sous vide v hrnci na sporáku
  • Do čeho sous vide zabalit?
  • Sous vide – teploty a časy
  • KUPON: 10% sleva na SOUS VIDE

Recepty

  • Low Carb
  • Bez lepku
  • Vegetariánské
  • Veganské

© 2021 Sous Vide kuchařka s recepty, které snadno připravíte u vás doma. Zdroje ChefSteps, Recipetineats