blank
https://www.sousviderecepty.cz
blank
  • Recepty
    • Hovězí maso
    • Vepřové maso
    • Drůbež
    • Ryby
    • Vejce
    • Zelenina
    • Příloha
    • Dezerty
    • Dipy
    • Low Carb
    • Bez lepku
    • Vegetariánské
    • Veganské
    • Na gril
    • Hledejte sous-vide recept podle ingredience
  • Tabulka teplot
  • O Sous-vide
  • Diskuze
blank
  • Recepty
    • Hovězí maso
    • Vepřové maso
    • Drůbež
    • Ryby
    • Vejce
    • Zelenina
    • Příloha
    • Dezerty
    • Dipy
    • Low Carb
    • Bez lepku
    • Vegetariánské
    • Veganské
    • Na gril
    • Hledejte sous-vide recept podle ingredience
  • Tabulka teplot
  • O Sous-vide
  • Diskuze
  • Recepty
    • Hovězí maso
    • Vepřové maso
    • Drůbež
    • Ryby
    • Vejce
    • Zelenina
    • Příloha
    • Dezerty
    • Dipy
    • Low Carb
    • Bez lepku
    • Vegetariánské
    • Veganské
    • Na gril
    • Hledejte sous-vide recept podle ingredience
  • Tabulka teplot
  • O Sous-vide
  • Diskuze
blank
  • Domů
  • Sous vide
  • Sous vide vaření – otázky a odpovědi

Sous vide vaření – otázky a odpovědi

Vloženo Říj 20th, 2019
od ladyambientte
Kategorie:
  • Sous vide
Sous vide vaření – otázky a odpovědi

Sous vide je poměrně nová metoda vaření. Jelikož ho lidé ještě moc neznají, tak se ptají na nejrůznější souvislosti. Pokud se o sous vide chcete více dozvědět i vy, některé odpovědi na svoje otázky můžete najít o pár řádků níž.

Potřebuji k sous vide vakuovačku?

Ne. Sous vide ve francouzštině sice znamená „vakuově zabaleno“, což je trochu matoucí, nicméně ve skutečnosti vakuovačku vůbec nepotřebujete – nebo alespoň do té doby, než sous vide budete chtít pozvednout na profesionální úroveň.

Abyste si sous-vide mohli uvařit doma, vystačíte si s uzavíratelným sáčkem. Z něj potom vzduch efektně vyženete za pomoci vody.

Sous vide vaření – otázky a odpovědi


Není vaření v plastikových sáčcích plýtváním?

V naší redakci jsme zastánci zdravých, ekologicky přijatelných postupů a víme, že toto trápí i mnoho dalších lidí. Vysoce kvalitní sáčky lze umýt a použít opakovaně (ačkoliv nedoporučujeme opakovaně používat plastikové sáčky po syrovém masu), ale i my se těšíme, až někdo vynalezne 100% omyvatelné plastové sáčky přímo určené k opakovanému použití.

Jakmile tato možnost bude k dispozici (a mnozí lidé na ní opravdu pracují), dáme vám vědět. Do té doby nám dovolte argumentovat trochou matematiky – pojdete-li do své oblíbené restaurace více než kilometr, i kdybyste jeli v super-energeticky úsporném autě, spotřebujete více energie, než která je třeba k zahřátí 10 litrů vody po dobu sous vide. O celkové energetické stopě na naší planetě ani nemluvě.

Co se týče samotného vaření, energie spotřebovávaná na ohřev vody v sous vide hrnci je jen o málo vyšší, než energie spotřebovávaná při ohřevu vody v případě, že se chystáte uvařit těstoviny. Jde o to, že nejvíce energie se spotřebuje právě na ohřev vody. Na udržení vody na stálé teplotě už mnoho energie nespotřebujete.

Poslední běžnou obavou lidí je plýtvání vody. Voda použitá při sous vide vaření je ale stále čistá a hygienická (za předpokladu, že sáček opravdu těsní), takže ji můžete použít k mytí nádobí, zalévání květin, koupání svých dětí, nebo plnění bazénu. Ačkoliv je opravdu možné vylít vodu ze sous vide do dřezu, je jen na vás, jakou cestu zvolíte a jak moc budete šetřit.

Číst
Do čeho sous vide zabalit?

Nejlepší smažená kuřecí křidélka

Je to bezpečné?

Ačkoliv sous vide vaříme v uzavíratelných plastikových sáčcích, tato metoda je stejně bezpečná, jako jakékoliv jiné vaření. Pokud používáte kvalitní sáčky, škodliviny se neuvolňují do potravin a sous vide ještě navíc zaručí, že vaše jídlo bude dostatečně propečené a tudíž že se z něj neotrávíte. Otázce sous vide a bezpečnosti jsme se věnovali v našem samostatném článku.

Do čeho sous vide zabalit?

Kromě uzavíratelného plastového sáčku a vakuové fólie lze při sous vide vaření použít i další prostředky. Při vaření potravin, které je kvůli pěknému tvaru třeba zafixovat, se doporučuje vaření v potravinářských fóliích. Další možností jsou potom zavařovací sklenice, které jsou určené pro jogurty a podobné potraviny. Zavařovací sklenice lze ovšem použít při jakémkoliv sous vide vaření, jenom je třeba hlídat si teploty. Více o možnostech balení sous vide potravin najdete v samostatném článku.

Do čeho sous vide zabalit?

Jak moc sous vide ochutit?

Sous vide je unikátní metoda, díky níž jídlo neztrácí chuť a vůni. Obvykle je proto třeba běžné množství bylinek a dalších ochucovadel. Důrazně však nedoporučujeme používat prostředky pro zvýraznění chuti a podobné chemikálie. Sous vide potraviny jsou velmi dobré i bez nich.

Na co byste nikdy neměli zapomenout?

Kromě udržování stále teploty je při sous vide vaření třeba:

  • Zachovat dostatek místa v sáčcích, aby se potraviny mohly pohybovat
  • Vařené potraviny v sáčcích zalít dostatečným množstvím oleje, aby držely tvar
  • Zajistit, aby byl sáček s jídlem vždycky dobře potopený ve vodě (k tomu vám pomůže připevnění sáčku na okraj hrnce nebo vložení těžkého předmětu, například nože, do sáčku s jídlem)
  • sous vide
  • SousVide
blank

ladyambientte

46 Comments Skrýt komentáře

blank Míra napsal:
24.10.2018 (6:26)

Otázka. Jak dlouho mohu skladovat uvařené jídlo. Je zavakuvané a neotevřené. Jedná se o vepřovou panenku vařenou na 58st a cca10hodin. Děkuji

Odpovědět
blank ladyambientte napsal:
24.10.2018 (7:58)

Dobrý den,

záleží na teplotě skladování. Obvykle se uvádí toto:

méně než 2.5°C max 90 dní
méně než 3.3°C max 31 dní
méně než 5°C max 10 dní
méně než 7°C max 5 dní

Ale pozor na ty teploty, protože když dáte něco do ledničky, kde máte například 3 stupně a tu ledničku pořád otevíráte, tak ta teplota je kolísavá a možná doba skladování se tím výrazně snižuje.

A pak další věc – pokud se skladuje například ryba (což není váš případ, ale píšu raději vyčerpávající odpověď), tak tam je to skladování horší, protože už po 6 hodinách může ztrácet texturu a být jakoby rozčvachtaná. A to samé některá zelenina například.

Odpovědět
blank Lada napsal:
24.4.2021 (18:58)

Zdravím, hrozně tomu fandím, rodina mě říká že jsem cvok. Dnes 24.4.21 jsem narazil na maso Sous Vide v Albertu, /žebra a koleno/ výroba Polsko. Pro zajimavost jsem vzal obojí k posouzení. První mě zarazila doba spotřeby do 31.6. při 0-4 stupně. Je na stupních uchovaní nějaká tolerance. V případě že maso vyndám, z lázně, musím dát nový saček a znova vakum a uložit ?? Nebo stačí ponechat ve štávě zachladit, jak a kolik, šok ?.
Díky za info

Odpovědět
blank Miladka napsal:
15.4.2022 (5:59)

Já si připravím a uvařené dám do mrazáku pokud vše nespotřebuji a mám připraveno i na gril. Miladka

Odpovědět
blank Petr napsal:
11.1.2019 (15:02)

Když si udělám sous vide (např. králičí stehna) dopředu, uložím do lednice, jak je to potom s ohřevem? Zase v sous vide a na stejnou teplotu a jak dlouho? Abych to pak nezabil třeba v troubě na 180° 🙂

Odpovědět
blank Palm napsal:
14.2.2019 (19:52)

Regeneraci pokrmu lze provést max v té teplotě, ve které to bylo děláno či nižší – bud cestou přístroje sous-vide, nebo pokud postačí lze i méně teplá voda – z kohoutku, ta ale mívá lehce pod 50 běžně, nebo přihřát na požadovanou či lehce menší teplotu i na vařiči a pak vložit k ohřátí, následně lze navíc maso většinou i velmi krátce orestovat na pánvi pro zvýraznění chuti i estetiky

Odpovědět
blank Monika Rožková napsal:
25.3.2019 (6:09)

Dává smysl upravit jako sous vide (kvůli chuti) již do zlatova orestované maso ? Monika

Odpovědět
blank Admin napsal:
22.1.2020 (9:42)

Ne, maso by ztratilo křupavou krustu.

Odpovědět
blank Jiří Köcher napsal:
22.4.2019 (10:21)

Otázka :
Jak mohu zavakuovat maso s olejem nebo marinádou ve vakuovačce na vaření sous vide. Pokud dám k masu byť jen trochu oleje , při vakuování se mi olej vysává ze sáčku až k zatavovací jednotce . Při vakuování masa bez tekutin ( olej , marináda ) je vše bez problému což při sous vide nejde. Děkuji za radu .

Odpovědět
blank hally napsal:
25.4.2019 (9:00)

Já to dělám tak, že nastavím vákuovačku na manuál a odsaji vzduch do doby, než se začne tekutina dostávat k sváru. Pak hned zavařím sáček.

Odpovědět
blank Stenleyx napsal:
6.4.2022 (21:08)

Hrubě teoretizuji. Zatím jsem si sous vide věci objednal a v mezičase do doručení hledám inspiraci do začátku. Ale tento problém jsem již teoreticky řešil taky, protože vakuovačku již mám delší čas. Vzhledem k tomu, že olivový olej v lednici značně tuhne, napadlo mne jej zkusit zamrazit v silikonové fozmě na ledové kostky a při vakuování přidat z mrazničk jednu či dvě kostičky… Pokud tedy zmrzne. Ale myslím, že to stojí za vyzkoušení.

Odpovědět
blank Mirek napsal:
17.5.2019 (16:09)

Zdravím, ¨
mohu přerušit vaření a pak zas pokračovat ? Vaření mám nastavené na 6hod ale po třech hodinách potřebuji jet nutně pryč. Maso vyndám a zchladím a druhý den ho vrátím na tři hodiny dodělat je to možné?

Odpovědět
blank Admin napsal:
22.1.2020 (9:44)

Nezkoušel jsem, ale podle me to možné je. Pokud někdo vyzkoušíte, přidejte koment o výsledku. Děkuji

Odpovědět
blank Miladka napsal:
15.4.2022 (5:53)

Dobrý den. Není problém dokončit vaření později. A když si nastavíte čas tak směle můžete od toho odejít. Samo se vám vypne. M.

Odpovědět
blank Josef napsal:
10.11.2019 (17:00)

Dobrý den.
Lze někde zakoupit kuchařku SOUS-Vide v Českém jazyce?
Prozatím jsem našel vše v Angličtině a v poslední době v Němčině.
Nestála by k zamyšlení pro nakladatele verze v Českém jazyce?
Děkuji za odpověď.

Odpovědět
blank Admin napsal:
22.1.2020 (9:50)

O žádné zatím nevím 🙂

Odpovědět
blank Sous vide tištěná kuchařka v češtině napsal:
2.11.2020 (3:40)

Tak jsem našla kuchařku Sous vide v češtině. 😉
Můžete vybrat oblíbený obchod:
https://knihy.heureka.cz/anag-sous-vide-pro-kazdeho-60-jednoduchych-receptu-pro-pefektne-pripravena-jidla-fetterman-lisa-q/

Odpovědět
blank Prosba o radu napsal:
22.1.2020 (9:40)

Dobrý den.
Postupovali jsme přesně podle Vašeho receptu, ale po 6.hodinách a 60 C° bylo maso tvrdé, až nepoživatelné. Kde jsme udělali chybu?
Děkuji za odpověď. Jirka

Odpovědět
blank Admin napsal:
22.1.2020 (9:46)

Mohu vědět o jaké maso se jednalo? Pokud šlo o hodně čerstvé maso a ještě hovězí a třeba ve vysokém řezu, pak je lepší přidat čas vaření. Dobře poslouží tabulka vaření zde https://www.sousviderecepty.cz/sous-vide-tabulka-teplot-a-casu/

Odpovědět
blank Miroslav napsal:
22.1.2020 (12:46)

Dobrý den
Dnes jsem měl kontrolu s hygieny na pracovišti, je vůbec někde dostupná tato metoda sous vide k zanesení do HACCP, nebo stačí si sám vytvořit audit s postupem.
Děkuji za odpověď

Odpovědět
blank Varenie viacerých porcií naraz napsal:
22.3.2020 (16:20)

Môžem variť viac sáčkov (s rovnakým mäsom) naraz?
P.S.: Pri recepte na krútí prso nie sú na fotkách stehná?
P.S.2: Super stránka!

Odpovědět
blank Admin napsal:
4.5.2020 (20:38)

Ano, běžně vaříme vice sáčků zároveň, třeba když jsou kuřecí prsa v akci 🙂

Odpovědět
blank Karel napsal:
10.6.2020 (9:26)

Karel.
Dobrý den. Existuje tabulka na správné zchlazování potravin po vyndání.
Popřípadě rada. Nemáme šoker . Děkuji

Odpovědět
blank linule napsal:
26.6.2020 (18:11)

Dobrý den,
můj muž kdysi v nějakém záchvatu koupil přístroj na sous-vide, jednou v něm udělal maso a už asi 5 let nám překáží ve špajzu. Chtěla jsem se zeptat – dá se používat jako pomalý hrnec? Třeba na vaření vývarů, bez používání sáčků?

Odpovědět
blank Admin napsal:
28.6.2020 (9:32)

Záleží jaký sous-vide hrnec máte. Pokud má čerpadlo pro rovnoměrný rozvod teplé vody, tak použít nepůjde.

Odpovědět
blank Sous-vide napsal:
30.6.2020 (12:27)

Dobrý den,
rozmýšlím se mezi hrncem a „stickem“. Vzhledem k úspoře místa by mě lákal stick. Čím ale ideálně přiklopit běžný hrnec, aby do něj bylo ideálně vidět a voda příliš neodpařovala?
Děkuji
Jana

Odpovědět
blank Avebr napsal:
30.7.2020 (17:19)

Já používám velký (asi 30l) hrnec a k tomu ponornou hlavici. Běžnou poklicí to uzavřít nejde, vyrobil jsem proto z asi 10cm silné polystyrenové desky poklop s vybráním (ve tvaru hlavice) a obalil alobalem. Když např. táhnu uzená vepř. kolena ca 2dny, tak vodu vůbec dolévat nemusím. A dívat se do hrnce také ne 🙂

Odpovědět
blank Parna rura na sous-vide napsal:
28.9.2020 (9:36)

Dobry den, je mozne na pripravu metodou sous-vide pozit parnu ruru, ktora ma regulaciu teploty (napr. Miele)?

Odpovědět
blank Admin napsal:
28.9.2020 (9:41)

Nemam s parni troubou zkusenosti, ale predpokladam, ze para pri teplote pod 100 stupnu kondenzuje, proto nedosahnete stabilni nizke teploty treba 57 stupnu.

Odpovědět
blank Souse vide stick - vhodná nádoba napsal:
6.10.2020 (8:55)

Díky za super stránky. Po pořízení ponorného souse vide teprve experimentuji a hledám vhodnou nádobu (obalovat hrnec ručníkem a různě zakrývat mi moc nevyhovuje). Chtěl bych se zeptat zda by mohl být vhodný polystyrénový termobox s víkem, do něhož by se vyřízla díra pouze pro souse vide- třeba na 20 litrů vody. Děkuji

Odpovědět
blank Admin napsal:
6.10.2020 (9:11)

Dobry den,
myslim ze by to mohlo jit.
Jinak se daji koupit dute kulicky, ktere nasypete do hrnce s vodou a pekne izoluji. Zabranuji tepelnym ztratam a odparovani vody. Nyni se slevou 30% s kuponem ZDE!
Lauben Sous Vide Balls 100

Odpovědět
blank Zakrytí nádoby snadno a jednoduše napsal:
18.10.2020 (5:40)

Já používám již delší dobu silikonovou podložku. Mám to vystřihnuté podle tvaru ponorné hlavice. Také jsem experimentoval s foliemi, utěrkami…Tohle je dokonalé. Odpar vody prakticky nulový. Kdykoliv lze odklopit a díky vlastností (lepivosti) podložky dokonale sedí na hrnci, po použití omýt, srolovat a je uklizeno. Doporučuji použít tu silnější, prodávají se i velké slabé, to se trochu bortí do většího hrnce. Také lze s úspěchem použít silikonovou poklici, pokud nemá uvnitř tuhou výztuhu. Stačí vystřihnout nůžkami tvar hlavice.

Odpovědět
blank Křepelčí maso a vajíčka napsal:
16.1.2021 (8:17)

Dobrý den, děkuji za inspirativní recepty a opravdu přehledné stránky. Prosím, máte nějaké recepty na křepelčí vajíčka a maso (stehýnka a prsa)? Děkuji

Odpovědět
blank teplotný rozsah prístroja napsal:
14.2.2021 (13:55)

Dobrý deň,
je pri výbere ponorného prístroja dôležitá stabilita rozsahu 0,1 °C alebo stačí 0,5°C?
Ďakujem, Vlado

Odpovědět
blank Admin napsal:
15.2.2021 (16:58)

Ve většině případů desetiny stupně nehrají roli.

Odpovědět
blank David napsal:
21.2.2021 (8:37)

Dobrý den, mám čerstvě zakoupený sous vide tyč a chťel jsem připravit výpečky, které jsem nakrájel na větší kostky a vařil na 80° na 6h a maso je stále tvrdé. Kde jsem udělal chybu? Děkuji za odpověď

Odpovědět
blank Admin napsal:
26.2.2021 (10:13)

Na bůček z dospělého zvířete bych volil délku vaření 14-16 hodin, při teplotě 80° a kostkách o rozměrech 4×4 cm. Tabulka teplot říká: teplota 71 – 80 / čas 12 – 30 hodin.

Odpovědět
blank Petr Žabka napsal:
15.8.2021 (14:03)

Dobrý den. Čeho se mám podle teplotních tabulek řídit, když chci např panenku-medium. V tabulce je uvedeno 4cm silná, 56.5 stupně a více. Min čas 90min, max čas 4-6hodit. Vůbec nevím čeho se držt. Děkuji za odpověď.

Odpovědět
blank Admin napsal:
16.8.2021 (9:51)

Dobry den, v tabulce uvádíme rozsah časů, které určují minimální a maximální dobu vaření. U panenky byla chyba v maximálním čase. Opraveno 🙂

Pro panenku medium doporučujeme nejkratší čas vaření, tedy 90 minut při teplotě 57 °C.

Odpovědět
blank Arpád napsal:
20.12.2021 (23:01)

Dobrý deň,dá sa uvarené mäso sous vide následne zamraziť?

Odpovědět
blank Admin napsal:
21.12.2021 (8:24)

Dobry den, ano lze zamrazit a i v lednici vydrzi uvarene a zavakuovane i 3 tydny, vyzkoušeno.

Odpovědět
blank Lenka napsal:
23.12.2021 (16:48)

Dobrý den, zavakuovala jsem králičí stehna a vařila 3.5 hodiny na 80 °C, po vytažení byl v sáčku vzduch. Jak dál postupovat s úpravou, plánovala jsem králíka na nedělní oběd, dnes je čtvrtek. Děkuji

Odpovědět
blank Josef napsal:
13.1.2022 (17:21)

Dobrý den, lze použít zavařovací hrnec s termostatem, teplota kolísá + – 5 stupňů. Děkuji

Odpovědět
blank Admin napsal:
13.1.2022 (18:54)

Dobry den, nezkoušel jsem … možná položte otázku do fóra ZDE

Odpovědět
blank Miladka napsal:
15.4.2022 (19:31)

Asi bych nezkoušela, kvůli kolísavé teplotě. Právě v tom je ten smysl vaření, že díky tomuto způsobu vaření a bez kolísání teploty zachováte všechny minerály, vitamíny, stopové prvky, bílkoviny a vše co to má obsahovat ta která potravina. Jinak na
Lidlu se dá v akci koupit slušný přístroj do 1200 set. Kamarádi jej mají a jsou velmi spokojeni. 😊

Odpovědět
blank Juraj napsal:
10.5.2022 (13:58)

Dobry den,
rad by som sa opytal akym sposobom zatazujete zavakuovane potraviny v hrnci. Aj napriek tomu, ze v sacku nie je vzduch sa stale ze vyplava na hladinu (ked nie cele tak vzdy aspon cast/roh sacku). Maso robim v hrnci (planujem zakupit nadobu so stojancekom) a ako ochranu proti odparovaniu som vystrihol dieru do silikonovej pokrievky. Stazim sa sacky zatazit naberackami. Sposob pridat do sacku noz mi pride nehygienicky. Mozno ma niekto oslovi so svojou skusenostou. Dakujem

Odpovědět

Přidejte svůj komentář Zrušit odpověď na komentář

Recepty

Drůbež

Drůbež

Hovězí maso

Hovězí maso

Krůtí

Krůtí

Luštěniny

Luštěniny

Ryby

Ryby

Vejce

Vejce

Vepřové maso

Vepřové maso

Zelenina

Zelenina

Kuchyně

Americká

Americká

Anglická

Anglická

Česká

Česká

Francouzská

Francouzská

Indická

Indická

Italská

Italská

Japonská

Japonská

Španělská

Španělská

Nejnovější komentáře

  • Juraj: Sous vide vaření – otázky a odpovědi
  • Kuchtík: Hovězí chuck roll pečeně
  • Admin: Sous vide steak
  • Stanislav: Sous vide steak
  • Miladka: Sous vide vaření – otázky a odpovědi

O sous vide

  • Co je sous vide?
  • 4 základní kroky sous vide vaření
  • Sous vide – otázky a odpovědi
  • Je sous vide vaření bezpečné?

Pro začátek

  • Sous vide v hrnci na sporáku
  • Do čeho sous vide zabalit?
  • Sous vide – teploty a časy
  • KUPON: 10% sleva na SOUS VIDE

Recepty

  • Low Carb
  • Bez lepku
  • Vegetariánské
  • Veganské

© 2022 Česká Sous Vide kuchařka s online recepty zdarma, které snadno připravíte u vás doma. Zdroje ChefSteps, Recipetineats, ... / Kontakt

Posting....