Do čeho sous vide zabalit?
Kromě oběhového ohřívadla (nebo jeho improvizované podoby) potřebujete k sous vide vaření ještě prostředek na zabalení potravin.
Při sous vide vaření můžete používat hned 4 různé balicí techniky/prostředky k balení – uzavíratelný sáček, vakuový sous vide plast, potravinářskou fólii a zavařovací sklenice. V tomto článku si tyto balicí techniky probereme jednu po druhé a řekneme si kdy a k čemu jsou vhodné.
Uzavíratelný sáček (zip-lock)
O co jde: Jsou levné a snadno sehnatelné. Uzavíratelné sáčky jsou nejjednodušším způsobem, jak si připravit sous vide pokrm ještě dnes večer. Ovšem měli byste používat pouze vysoce kvalitní sáčky. Pro uvaření několika porcí masa najednou vám postačí sáček o velikosti litru nebo dvou litrů.
Kde je koupit: Vysoce kvalitní sáčky (obvykle určené pro mražení potravin) můžete koupit třeba na Amazonu. Nezapomínejte, že sáčky by měly být vysoce kvalitní.
Kdy je použít: Uzavíratelné sáčky se hodí pro sous vide vaření všech druhů potravin – steaků, ryb, vepřových kotlet, kuřecích prsou, hamburgerů, ale třeba i zeleniny.
Kdy je nepoužívat: Při teplotách okolo 70 °C. Tyto teploty často vedou k roztavení švů sáčku, kvůli čemuž se potraviny dostanou do vodní lázně. To určitě nikdo nechce. Namísto toho byste měli zvolit některé silnější sous vide sáčky. V nouzi lze sáčky zdvojit – jeden sáček dát do druhého – ale sous vide obaly jsou prostě bezpečnější. Více informací o sous vide sáčcích následuje.
Sous vide sáčky
O co jde: Sous vide sáčky mají silné švy, které jsou navrženy pro vaření při vyšších teplotách (nad 70 °C). Lze z nich vysávat vzduch prostřednictvím vakuovačky, ale podmínka to není. Sous vide sáčky můžete zbavit vzduchu také improvizovaně.
Kde je koupit: Sous vide sáčky najdete také na Amazonu.
Kdy je použít: Sous vide sáčky jsou nejlepší volbou v případě, kdy potraviny chcete vařit na 70 °C a více stupňů (čočka, fazole, zelenina a některá dušená masa). Ale skvěle se hodí pro jakoukoliv sous vide úpravu.
Kdy je nepoužívat: Používat je můžete vždy, když vaříte metodou sous vide! Pokud máte vakuovačku, zjistíte, že potraviny v nich vydrží déle čerstvější a celkově chutnější. A potraviny zabalené v nich se také mnohem lépe skladují.
Plastová fólie
O co jde: Jedná se o plastový obal. Takový ten plast, s nímž zakryjete hrnec v případě, že nenajdete pokličku.
Kde ji koupit: Vysoce kvalitní plastovou fólii koupíte třeba i ve vašem supermarketu. Nezapomeňte, že je lepší investovat do značkových sáčků, které jsou obecně kvalitnější. Ale pozor, některé plastové fólie mohou při vaření do jídla uvolňovat nebezpečné látky.
Kdy ji použít: Používáme ji na potraviny, které je třeba vytvarovat. Například rolády nebo některé hamburgery. Pokud příprava těchto potravin vyžaduje vyšší teplotu vaření, doporučujeme zabalit je ještě do sous vide obalu, který zajistí, že se fólie neprotrhne.
Další skvělé využití plastové fólie: Můžete s ní překrýt sous vide lázeň, čímž snížíte odpařování. To je obzvláště užitečné v případě, kdy potraviny vaříte delší dobu.
Kdy ji nepoužívat: Obvykle platí, že pro balení potravin na vaření ve vodě jsou lepší uzavíratelné sáčky a sous vide sáčky. Pokud to v receptu není výslovně doporučeno, nedoporučujeme fólii používat jako náhražku jiných způsobů balení.
Zavařovací sklenice
O co jde: Tradičně se používají pro konzervování a zavařování potravin. Zavařovací sklenice jsou skvělou alternativou pro kuchaře, kteří nechtějí vařit v plastikových sáčcích.
Kde je koupíte: Na Amazonu, v domácích potřebách, v obchodech s potřebami pro vaření atd.
Kdy je použít: Sous vide vaření v zavařovacích sklenicích je skvělé v případě, kdy potřebujete vařit řidší potraviny jako je jogurt, paštiky, krémy atd. Pokud máte obavy o vaření v plastech, zavařovací sklenice jsou skvělou náhražkou sous vide a uzavíratelných sáčků.
Kdy je nepoužívat: Na sous vide vaření ve sklenicích mají kuchaři obvykle největší počet otázek. Pokud jídlo pokryjete dostatečnou vrstvou oleje, vaření ve sklenicích je bezpečné, ale mějte na paměti, že vaření bude pravděpodobně trvat mnohem déle než v plastu.
Dobrý den, prosím, mohla byste popsat postup, jak připravit sous vide pomocí zavařovacích sklenic?
Jsou to normální zavařovací sklenice, anebo nějaké speciální (kde je koupit) a musí se předem pokrm ve sklenicích sterilizovat ? jak jinak se dostane vzduch ven ? Děkuji.
Heleno – dobrý den, nejde o zavařování ale vaření ve sklenicích. To samé jako v sáčku, jen nevaříte (neohříváte) ve vákuu s podtlakem ale ve sklenici pod mírným tlakem. Nejde o zavařování.