Ingredience
- 3.6 kg vepřová plecMůže být i krkovice
- 1.5 lžičky paprika sladká
- 5 lžiček himalájská růžová sůlMůže být i mořská sůl
- 1 lžička česnekový prášek
- 1 lžička cibulový prášek
- 1 lžička celerová sůl
- 1 lžička pepřčerstvě mletý
- 1 lžička semínka koriandru
- 1 lžička tekutý kouř
- 240 ml jablečný ocet
- 1.5 lžičky kečup bez cukru
- 1 lžíce erythritolMůže být i jiné sladidlo dle vlastního výběru.
- 1.5 lžičky chilli vločky
Recept
Vepřové trhané maso, známé v USA jako „pulled pork“, je ideální z vepřové krkovice nebo plece. Hotové je, když je maso tak křehké, že se dá trhat prsty (vnitřní teplota cca 96°C). Tento recept zahrnuje směs koření a přípravu North Carolina octové omáčky. A jak název napovídá, všechny ingredience jsou vhodné pro Keto Dietu. Maso můžete marinovat přes noc nebo hned pokračovat v přípravě. Skvěle se hodí pro vepřové sendviče.
Postup
1 Hotovo 5 minut |
Příprava kořenicí směsiNejprve si připravíme suchou kořenicí směs. V míse smícháme sladkou papriku, česnekový a cibulový prášek, mletý pepř, himalájskou růžovou sůl, celerovou sůl, semínka koriandru a nakonec přidáme i trochu tekutého kouře, který dodá masu autentické aroma. Vše důkladně promícháme. Přibližně jednu polévkovou lžíci směsi si odložíme stranou – použijeme ji později při dokončení masa. |
2 Hotovo 5 minut |
Příprava masaVepřovou plec nebo krkovici důkladně obalíme v připravené kořenicí směsi. Maso vložíme do vakuového sáčku a dobře zavakuujeme. Pokud máme čas, necháme maso odpočinout v lednici ideálně přes noc, aby se chutě mohly krásně rozvinout. Není to však nutné – pokud spěcháme, můžeme pokračovat rovnou k dalšímu kroku. |
3 Hotovo 18 hodin |
Vaření metodou sous-videPřipravíme si vodní lázeň a předehřejeme ji na 73,9 °C. Sáček s kořeněným masem vložíme do lázně a vaříme pomalu po dobu 18 hodin. Díky této metodě zůstane maso krásně šťavnaté a rozpadavé. Po uvaření sáček vyjmeme z lázně a maso vyndáme na talíř. Výpek z vakuového sáčku si uchováme stranou – bude se nám ještě hodit při finální úpravě. |
4 Hotovo 5 minut |
Příprava North Carolina octové omáčkyMezitím si připravíme jednoduchou octovou omáčku, která je typická pro americké pulled pork. V misce smícháme jablečný ocet, lžičku a půl kečupu bez cukru, erythritol (nebo jiné keto sladidlo), himalájskou sůl, chilli vločky a pepř. Vše dobře promícháme a necháme chvíli odstát, aby se chutě propojily. |
5 Hotovo 30-60 minut |
Dopečení na griluGril nebo troubu předehřejeme na střední teplotu. Maso lehce potřeme octovou omáčkou a posypeme zbylou kořenicí směsí, kterou jsme si odložili. Vložíme na gril (nebo do trouby na rošt) a pečeme přibližně 30 až 60 minut – podle velikosti masa a požadované křupavosti. Během pečení maso pravidelně potíráme výpekem ze sáčku, aby zůstalo šťavnaté a získalo krásně karamelizovaný povrch. |
6 Hotovo 5 minut |
Trhání masaUpečené maso necháme několik minut odpočinout, poté ho vidličkami nebo prsty natrháme na menší kousky. Pokud jsme ho vařili správně, mělo by se trhat téměř samo a být krásně měkké a vláčné. |
7 Hotovo 2 minuty |
ServírováníTrhané maso podáváme ještě teplé – nejlépe v keto housce s trochou octové omáčky, zelným salátem nebo čerstvou zeleninou. Dobrou chuť! |