Ingredience
- 8 plátků vepřová pečeně
- 8 šálků voda
- 2 lžičky sůl
- 1 hrnek cukr
- 4 sušené bobkový list
- 0.5 šálku sušená fenyklová semínka
- 1 lžíce celý černý pepř
- 1 litr kostky ledu
- 2 lžíce extra panenský olivový olej
- 4 stroužky česneknakrájené na tenké plátky
- 1 svazek brokolice rabe (a.k.a. rapini)
- 1-2 lžičky sladká paprika
- 0.5 šálku suché bílé víno
- 1 šálek strouhaného sýra Parmigiano Reggiano
- 1 lžíce citronová kůra
- 1 lžička čerstvě mletý černý pepř8 plátků ostrého sýra Provolone 1 litr vepřového vývaru (alternativně hovězí nebo kuřecí)
- 8 plátků ostrý sýr ProvoloneMůžete nahradit čedarem
- 1 litr vepřový vývaralternativně hovězí nebo kuřecí
Recept
Při správné přípravě by vám měla vyjít vepřová pečeně šťavnatá a přitom křehká. Naštěstí díky přípravě sous vide je v podstatě zaručené, že bude pečeně perfektně připravená. Aby bylo zajištěno rovnoměrné dochucení, vepřové maso přes noc solíme. Není to nezbytné pro kvalitní konečný produkt, ale myslíme si, že to stojí za další krok. Další skvělé chutě tomuto jídlu dodá brokolice, česnek a směs sýra.
Postup
1 Hotovo 4 minuty |
Začneme vařit..Ve velké pánvi přiveďte k varu vodu, sůl, cukr, bobkové listy, fenyklové semínko a kuličky pepře. Sundejte z plotny a vmíchejte kostky ledu, aby vychladly. |
2 Hotovo 8 - 24 hodin |
Necháme maso odpočinout |
3 Hotovo 10 minut |
Rozkrojujeme masoVyjměte maso z nálevu, opláchněte pod studenou vodou a osušte. Jdeme ho zamotat! Rozřízněte maso tak, že připomíná motýla. Základem je používat ostrý nůž a nespěchat. Začněte tučnou stranou a proveďte počáteční řez podélně asi ½ palce pod tukovým uzávěrem. Pokračujte v krájení a rozbalování vepřového masa, dokud nebudete mít plochý obdélník vepřového masa. |
4 Hotovo 5 minut |
Jde se na omáčku |
5 Hotovo 4 minuty |
Směs je hotová |
6 Hotovo 4 minuty |
Všechno rozmixujeme |
7 Hotovo 4 minuty |
Připravíme sýr |
8 Hotovo 4 hodiny |
Je čas vytáhnout sous vide vařič |
9 Hotovo 25 minut |
Pečeme v trouběVyjměte pečínku ze sáčku a ponechte si tekutinu na vaření. Předehřejte troubu na 230 450 °C. Než se nahřeje, tak výpek osušíme, potřeme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem. Jakmile je trouba dostatečně horká, pečeme maso v troubě, dokud kůže nezezlátne, asi 10–15 minut. Po uplynutí této doby pekáč vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat. |
10 Hotovo 13 minut |
Vývar do pánve |