Ingredience
- 2 vykostěná, kuřecí prsa s kůží, pokud možno připojená křídla
- košer sůl
- 1 kousek zázvorasi o velikosti palce, nakrájený na tenká kolečka
- 4 jarní cibulkanakrájené nahrubo
- 2 lžíce kecap manis
- 2 lžičky čínská chile fazolová omáčka
- 2 lžičky čínské rýžové vínov receptu použito Shaoxing
- 1 lžička nekořeněný rýžový ocet
- 2 ¼ šálku krátkozrnná bílá rýže
- k podávání Nasekaný čerstvý koriandr
- 2 3/4 šálku kuřecí vývarplus stranou ještě 2 lžičky vývaru
Recept
Hainan kuřecí rýže je pokrm z pošírovaného kuřete a kořeněné rýže, podávaný s chilli omáčkou a obvykle s okurkovou oblohou. Bylo vytvořeno přistěhovalci z Hainanu v jižní Číně a upraveno z hainského pokrmu kuře Wenchang.
Díky sous vide budete mít pokaždé jistotu, že maso je dokonale propečené. V receptu použijeme také Kecap manis. Což je hustá, sladká sójová omáčka a lze ji nalézt v asijských obchodech s potravinami spolu s omáčkou z chilských fazolí a Shaoxingem. Pokud tyto ingredience nemůžete najít, podávejte kuře se směsí sójové omáčky a rýžového octa.
Postup
1 Hotovo 3 hodiny 5 minut |
Přípravy a vařeníNastavte teplotu na vašem sous vide vařiči na 63,3ºC. Mezitím kuřecí prsa bohatě osolte a vložte je do velkého sáčku na zip. A přidejte ještě také zázvor a jarní cibulku. Vložte sáček do vodní lázně a nastavte časovač na 3 hodiny. Zatímco se kuře vaří, připravte omáčku: Smíchejte kecap manis, omáčku z chilských fazolí, Shaoxing a rýžový ocet v malé misce. To vše nyní dáme stranou a čekáme, dokud sous vide vařič neodvede svou práci. |
2 Hotovo 18 minut |
Když časovač zhasne..Když časovač zhasne, vyjměte sáček z vodní lázně. Pomocí kleští opatrně vyjměte kuřecí prsa ze sáčku a přendejte je na prkénko. Při přípravě rýže, maso zakryjte, aby zůstalo teplé. Případně začněte rýži chystat s dostatečným předstihem. Nyní začneme pracovat s vývarem. Vývar přecedíme přes jemné sítko do velké mísy s výlevkou. Vyhoďte k němu zázvor a jarní cibulku. V případě potřeby přidejte další vodu. Umístěte rýži do jemného síta. Opláchněte pod studenou tekoucí vodou, dokud voda vytékající ze sítka nebude zakalená. Rýži dobře sceďte a přendejte do velkého hrnce s kuřecím vývarem. Hrnec přikryjeme a směs přivedeme na prudkém ohni k rychlému varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte na mírném plameni 7 minut. Snižte teplotu na minimum a vařte v páře 10 minut. Odstraňte hrnec z plotny a nechte přikryté 5 minut odležet. Dochuťte solí podle chuti. |
3 Hotovo 2 minuty |
Servírujeme |