Ingredience
- 4 kachní stehna
- 4 střední, nasekané stroužek česneku
- 4 snítky tymián čerstvý
- dle chuti sůl a pepř
Recept
Sous vide vaření nejenže zaručuje výjimečnou verzi konfitovaného kachního stehna, ale celý proces přípravy je mnohem jednodušší než tradiční metoda. Při pečení při přesné, stálé a nízké teplotě jsou kachní stehýnka výjimečně jemná a křehká. No uvidíte sami…
Jakmile je kachna uvařená, může být uchovávána v chladničce v neotevřeném sáčku po dobu jednoho, možná i dvou týdnů. Jak ji pak připravíte? To záleží na Vašich chutích. Dá se například i jemně ohřát, pak obrat kosti, a maso dát například i do salátu.
Postup
1 Hotovo 36 hodin 5 minut |
PřípravaNastavte ponorné oběhové čerpadlo a předehřejte vodní lázeň na 68 °C. Kachnu celou osolte a opepřete. Maso z každé strany potřete česnekem a navrch položte snítku tymiánu. Zasuňte kachní stehna do vakuových sáčků a utěsněte podle pokynů výrobce vakuového svařovacího zařízení. Případně uzavřete kachní stehna do sáčku na zip pomocí metody vytěsňování vody. Takto připravenou kachnu vložíme do vodní lázně a vaříme 36 hodin. Jde o poměrně dlouhou dobu, proto je dobré se průběžně ujišťovat, že je v nádobě dostatek vody. Voda se bude odpařovat a my potřebujeme, aby byl sáček vždy zcela ponořený. Proto se nebojte vodu vždy doplnit. Pokud pytel plave, můžete ho zatížit například speciálními kuličkami pro sous vide vaření. |
2 Hotovo 7 minut |
KonfitujemePo uplynutí požadovaného času vyjměte kachnu z vodní lázně. Nyní ji můžete přendat do lednice. Takto Kachnu lze v uzavřeném sáčku uchovávat v chladu určitě 1 týden. Až budete připraveni k použití, vyjměte kachnu ze sáčku a oškrábejte snítky tymiánu i přebytečný tuk a šťávu. Konfitování kachny už může probíhat tak, jak jste zvyklí. Lze ho péct v troubě vyhřáté na 230 °C nebo opékat, dokud se maso neprohřeje a kůže nezhnědne a nebude křupavá. To by mělo při této teplotě trvat asi 7 minut. |