Ingredience
- 350 g kuřecí prsíčkabez kosti a kůže
- 2 lžíce olivový olejDoporučujeme extra panenský olivový olej
- 1 lžíce máslo
- Dle chuti sůl
- Dle chuti čerstvě mletý černý pepř
Recept
Kuřecí prsíčka patří k oblíbeným masům, ale jejich správná příprava může být někdy náročná – maso se snadno převaří nebo naopak nedovaří. Metoda sous vide umožňuje připravit kuřecí prsíčka šťavnatá a dokonale propečená, bez obav z přesného načasování. Stačí nastavit vodní lázeň na 60 °C a maso vařit po dobu jedné hodiny. Díky časové toleranci této metody máte čas připravit přílohu, například pečenou zeleninu nebo salát.
Postup
1 Hotovo 2 minuty |
Předehřátí vodní lázněNastavte sous vide vařič na 60 °C. |
2 Hotovo 3 minuty |
Příprava kuřecích prsíčekKuřecí prsíčka osolte a opepřete podle chuti. Vložte je do vakuovacího nebo zip sáčku vhodného pro vaření sous vide. Přidejte olej a máslo v takovém množství, aby maso bylo lehce pokryté tukem. |
3 Hotovo 2 minuty |
Vakuování sáčkuPomocí vakuovačky nebo metodou vytlačení vzduchu pod vodou sáček uzavřete tak, aby v něm nezůstával vzduch. |
4 Hotovo 60 minut |
VařeníVložte sáček do vodní lázně a vařte při 60 °C po dobu 60 minut. Pokud preferujete jiné propečení, přizpůsobte teplotu a čas podle tabulek pro sous vide. |
5 Hotovo 7 minut |
Opečení na pánviPo ukončení vaření vyjměte kuřecí prsíčka ze sáčku a osušte je papírovou utěrkou. |
6 Hotovo 3 minuty |
Dochucení a servírování |
4 Comments Skrýt komentáře
U kuřecího masa se uvádí bezpečná teplota 74°C, takže tohle mi přijde jako docela riskantní recept (byť chuť masa je pak skvělá) 🙂
Dle tabulky teplot by se drůbež měla vařit od 60°C (medium), ja osobně dělám kuřecí prsa bez kosti na 63,5°C a jsou dostatečně udělané a šťavnaté 🙂 Tabulka teplot zde
Dobrý den, kuře se obecně nedoporučuje ohřívat. Je možné kuře v sous vide připravit předem a po zchlazení uchovat několik dnů zavakuované nebo je lepší ho vždy dělat čerstvé?
Několik dnů? Po uvaření v sous vide a co nejrychlejším zchlazení ve vodní či nejlépe ledové lázní vydrží v lednici při teplotě okolo 2 C minimálně měsíc. Pak je stačí vyndat z lednice, nechat hodinu natemperovat v pokojové teplotě, vytáhnout ze sáčku, osušit a zprudka opéct. Ideální maso pro prezentací výhod sous vide pro nepolíbené 🙂