Ingredience
-  1 kg hovězí oháňka
 -  1 kg hovězí kosti s masemdoporučujeme hrudní, klíční kost
 -  1 ks cibulevelký
 -  1 ks česnek
 -  2 ks mrkev
 -  2 ks řapíkatý celer
 -  10 snítek čerstvý tymián
 -  3 ks bobkový list
 -  hrst petržel hladkolistá
 -  6 - 8 kuliček černý pepř celý
 -  2 lžíce rajčatová pasta
 -  1,5 l voda
 
Recept
Náš hovězí vývar není jen tak obyčejný vývar. Je chuťově silnější než ostatní a opravdově hustý. Je tak koncentrovaný, že by se mohl vydávat za demi-glace a přesto ho připravíte bez dlouhého vyvařování, kde není třeba nic redukovat. Díky rosolovitým kostem (jako je např. právě hovězí oháňka) a menšímu množství vody získáte bohatou chuť a strukturu, která se dá doslova krájet. Sous-vide verze vývaru je navíc tak jednoduchá, že ji budete chtít připravovat klidně každý den.
Postup
| 
 1 Hotovo  1 hodinu 15 minut  | 
Příprava a pečení kostí a zeleninyRozehřejte troubu na 260 °C. Rozložte kusy hovězí oháňky a hovězí kosti na hluboký pekáč (ideálně litinový nebo silnostěnný). Cibuli překrojte napůl, česnek podélně na polovinu, mrkev a celer na větší kusy - vše vložte mezi kosti na pekáč. Pečte všechny ingredience cca 60 minut, dokud kosti nezískají sytě hnědo zlatavou barvu. Pravidelně otáčejte a promíchávejte, ať se vše opeče rovnoměrně. Následně nechte vychladit na pokojovou teplotu. Případnou šťávu slijte a můžete si ji schovat na jiné využití.  | 
| 
 2 Hotovo  24 hodin  | 
Sous-vide vařeníRozehřejte si horkou sous-vide lázeň na teplotu 90°C. Opatrně vložte opečené kosti a zeleninu do velkého sous-vide sáčku (případně dvou) a přidejte pár snítek tymiánu, bobkový list, hrst petržele, několik kuliček černého pepře, 2 lžíce rajčatové pasty a vodu (tolik, aby vše bylo ponořené, ale ne víc než 1,5 litru). Vakuujte a vložte do horké sous-vide lázně. Vařte po dobu 24 hodin.  | 
| 
 3 Hotovo  min. 6 hodin  | 
Cezení a chlazeníPo uplynutí doby vaření vytáhněte sáček z lázně a sceďte vývar do velké misky přes jemný cedník. Všechny pevné zbytky (kosti, zeleninu) vyhoďte. Vývar zakryjte folií a nechte chladit v lednici alespoň 6 hodin, ideálně přes noc. Vychladlý a ztuhlý tuk z povrchu odeberte. Tuk vyhoďte nebo použijte. Vývar je hotový, použijte ho dle potřeby.  | 
| 
 4 Hotovo  | 
ServírováníPodávejte jako silný hovězí bujón s čerstvou petrželí a citronovou šťávou.  | 
| 
 5 Hotovo  | 
Tip na skladováníPo vychlazení lze vývar rozdělit do tvořítek na led, zmrazit a použít jako ochucovací "kostky" do omáček, polévek nebo risotta. Zdroj: vacmasterfresh.com  | 


                
                




2 Comments Skrýt komentáře
Z coho sa ten vyvar urobi ked ho nevarim vo vode ale v sacku ?
Do sacku se vlije 6 salku vody