Ingredience
- 680-900 g hovězí vykostěné steaky ribeye
- 6 snítek tymián čerstvý
- 6 snítek rozmarýn čerstvý
- 1 lžíce rostlinný olejDoporučujeme řepkový nebo rýžový olej
- 1 lžíce nesolené máslo
- 1 ks šalotkamalá
- 2 stroužky česnek
- Dle chuti čerstvě mletý černý pepř
- Dle chuti košer sůl
- Dle chuti hrubá mořská sůl
Recept
Sous vide je skvělý způsob, jak připravit steak rovnoměrně propečený a šťavnatý. Ribeye steak se obvykle vaří při teplotě 54–57 °C, což odpovídá stupni medium-rare až medium, a doba vaření může být až 4 hodiny. Mastnější steaky potřebují delší čas na dosažení správné teploty. U tenčích steaků (do 2,5 cm) stačí cca 40 minut.
Pro bezpečnost masa se nedoporučuje vařit steak pod 54,4 °C déle než 2,5 hodiny. Orientační časy a teploty jsou:
-
Rare: 49–53 °C, 1–2,5 hodiny
-
Medium Rare: 54–57 °C, 1–4 hodiny
-
Medium: 57–62 °C, cca 4 hodiny
-
Medium Well: 63–68 °C, 1–3,5 hodiny
-
Well Done: 69 °C a více, 1–3 hodiny
Postup
1 Hotovo dle přístroje |
Příprava vodní lázně |
2 Hotovo 10 minut |
Příprava masa |
3 Hotovo 1 hodina a 30 vteřin |
Vaření sous vide |
4 Hotovo 5 minut |
Příprava na opékání masa |
5 Hotovo 10 minut |
Opékání masaNa rozpálené litinové pánvi rozehřejte olej. Přidejte máslo, šalotku, česnek a bylinky. Lžící polévejte steak rozpuštěným máslem. Opečte okraje: Držte steak bokem a krátce opečte i po stranách pro pěknou krustu. |
6 Hotovo 1 minuta |
Servírování |
7 Hotovo 25 minut |
Chtěli byste steak po sous vide dokončit na grilu?Předehřejte gril. Steak vyjměte ze sáčku, osušte, potřete olejem s vysokým bodem zakouření a osolte a opepřete. Grilujte na vysoký žár asi 1 a půl minuty. Otáčejte každých 15 až 30 sekund, dokud nevznikne rovnoměrná kůrka. V případě vzplanutí přiklopte nebo steak přesuňte. Ihned podávejte. |
1 Comments Skrýt komentáře
Dobry den,dekuji za skvele recepty. Rad bych se na neco zeptal.
Pokud dovarim maso napr.steak v sous vide,okamzite ho schladima ulozim do lednice a budu chtit podavat dalsi den, mohu jej pak rovnou dat na panev nebo musi jit do lazne k ohrati (pripadne na jak dlouho) a pak na panev?
Dekuji