Ingredience
- 1 kuřecí prsa
- dle chuti sůl
- dle chuti černý pepř
- (volitelně) čerstvé bylinky
- 1 polévková lžíce / 15 ml Rostlinný, řepkový nebo rýžový olej
- (volitelně) citrón
Recept
Chcete znát tajemství nejšťavnatějšího kuřete? Regulace teploty. Důsledná kontrola stupně, je možná pouze vařením sous vide. Pokud existuje jedno jídlo, které vykazuje nejdramatičtější rozdíl od tradičních způsobů vaření, jsou to kuřecí prsa. Naštěstí je to také jedno z nejjednodušších jídel na vaření a tento průvodce vám ukáže, jak to udělat krok za krokem.
Tabulka teplot a časů pro kuřecí prsa
Textura: Velmi jemná a šťavnatá, podáváme horké
- Teplota: 60ºC
- Čas: 1,5 až 4 hodiny
Textura: Jemná a šťavnatá, podávaná za studena (na studený kuřecí salát)
- Teplota: 66ºC
- Rozsah časování: 1 až 4 hodiny
Textura: Šťavnaté, jemné a lehce vláknité, podávané horké
- Teplota: 66ºC
- Rozsah časování: 1 až 4 hodiny
Textura: Tradiční, šťavnatá, pevná a lehce vláknitá, podávaná horká
- Teplota: 71ºC
- Rozsah časování: 1 až 4 hodiny
Postup
1 Hotovo 3 minuty |
Osolit a opepřit maso |
2 Hotovo 5 minut |
Jak nejlépe zabalit kuřecí prsa do sáčku?Kuřecí prsa nasoukejte do sous vide sáčku. Začněte přeložením horní části vakuově utěsněného sáčku nebo sáčku se zipem zpět, abyste vytvořili lem. Tím se zabrání tomu, aby se kuřecí šťávy dostaly na okraje sáčku, což by narušilo těsnění. Vložte kuřecí prsa do sáčku i spolu s aromatickými látkami, jako jsou čerstvé bylinky nebo plátky citronu (pokud je používáte). |
3 Hotovo 5 minut |
Rozpálený olejKuře opatrně vložíme do rozpáleného oleje kůží dolů. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte pružnou štěrbinovou rybí stěrku nebo prsty přidržte kuře proti rohu pánve, abyste maximalizovali kontakt mezi kuřecí kůží a horkým olejem a kovem. Pomoci může také naklonění pánve směrem ke kuřeti, aby se pod kůží hromadil tuk. Buďte opatrní, kuře může při pečení prskat a praskat. Pokud jste velmi citliví na malé stříkance oleje, doporučuji nosit rukavice a dlouhé rukávy. |
4 Hotovo 10 minut |
Jak být nejlepší?Pro dosažení nejlepších výsledků použijte pružnou štěrbinovou rybí stěrku nebo prsty přidržte kuře proti rohu pánve, abyste maximalizovali kontakt mezi kuřecí kůží a horkým olejem a kovem. Pomoci může také naklonění pánve směrem ke kuřeti, aby se pod kůží hromadil tuk. Buďte opatrní, kuře může při pečení prskat a praskat. Pokud jste velmi citliví na malé stříkance oleje, doporučuji nosit rukavice a dlouhé rukávy. |
5 Hotovo 5 minut |
Nahlédněte pod kuřeOpatrně zvedněte a nahlédněte pod kuře, jak se vaří, abyste zjistili, jak rychle hnědne. Nechte dále vařit, dokud není kůže tmavě hnědá a velmi křupavá. Celkem to zabere asi dvě minuty. Krok 4 |
6 Hotovo 10 minut |
Nechte ho vychladnoutJakmile je kuře dostatečně vychladlé, aby se dalo manipulovat, opatrně ho vyjměte z obalu, který vede podél tučnějšího konce prsou. Mělo by se ihned vytáhnout (pokud bylo odstraněno v obchodě, nemusí tam být lichoběžník). Krok 6 |
7 Hotovo 10 minut |
Nakrájet |
8 Hotovo |
|