Ingredience
- 600-700 g kachní prsíčka2 kusy po 300-350 g
- 2-3 snítky tymián
- 2 stroužky česnekjemně rozdrcený
- Dle chuti sůl
- Dle chuti černý pepř
Recept
Ať už budeme mluvit o křupavé kůžičce nebo šťavnatém masu, všichni se asi shodneme na tom, že nejlepší je kachna. V naší redakci jsme přivedli kachní prsíčka až k dokonalosti sous vide vařením a precizním kulinářským dokončováním. Ať už kachní prsa máte rádi růžová a šťavnatá, nebo dokonale propečená, nechte se inspirovat!
Postup
1 Hotovo 5 minut |
Příprava vodní lázněV naší redakci preferujeme šťavnatá kachní prsíčka připravená při teplotě 58 °C. Máte nicméně několik možností: 54 °C - Rare: jemné, extrémně šťavnaté, ale s pevnější strukturou (trošku žvýkavé) Nastavíme si tedy nejprve sous-vide lázeň na 58 °C pro ideálně růžový a šťavnatý výsledek. |
2 Hotovo 2 minuty |
Naříznutí kůže kachních prsou |
3 Hotovo 5 minut |
První opečení kachních prsouPozor! Pro opečení kachních prsíček olej není potřeba! Kachní prsíčka mají dostatek tuku sama o sobě. Předehřejeme suchou pánev na středním plamenu. Vložíme kachní prsa otočená na stranu s kůží. Opékáme po dobu cca 2 – 3 minut, nebo dokud kůže kachny není zlatavě hnědá. Přidáme bylinky a česnek nebo další koření dle vlastního výběru pro vůni. Maso v pánvi otočíme a pečeme přibližně další 1 minutu. |
4 Hotovo 3 minuty |
Dochucení a vakuováníKachní prsíčka osolíme, opepříme a přidáme jakékoliv další oblíbené koření podle naší chuti. Vložíme do sous vide sáčku spolu s bylinkami a česnekem a vakuově zabalíme. |
5 Hotovo 1 hodina 30 minut |
Vaření sous-videKachní prsíčka vložíme do sous vide lázně a vaříme po dobu 90 minut (1,5 h) při 58 °C (nebo jiné zvolené teplotě podle preference). |
6 Hotovo 5 minut |
Finální opečeníKachní prsíčka vyjmeme z lázně a dobře osušíme. Rozpálíme pánev na maximum – ideálně litinovou, ale postačí i kvalitní teflonka. Kachní prsíčka vložíme na pánev kůží dolů a lehce přitlačíme, aby se opečení rozprostřelo rovnoměrně. Jakmile je kůžička pěkně tmavě hnědo zlatavá a extra křupavá, podáváme. |
7 Hotovo |
ServírováníNakrájejte na plátky, podávejte s pyré, zeleninou, pomerančovou nebo vínovou omáčkou. Ideální jako slavnostní jídlo nebo luxusní večeře. |
4 Comments Skrýt komentáře
Recept bych upravil. 5 minut na rozpálené pánvi je smrt pro prso, resp. Kůži. Po 3 minutách jde do černa.
Zrovna jsem to zkoušel a bez potíží vydrží 3 min ze strany kůži a 1 min na druhé strane. Dělal jsem to na indukci na 6. a vše je v pohodě. Kuze je do zlatava nic spaleneho.
Teflonovou pánev nikdy (!) nerozpalujeme nejvíc co to jde. Nejen že ji zničíme, ale při vysokých teplotách se z teflonu uvolňují prudce jedovaté látky. Rozpálit můžeme železnou pánev.
Dobrý den, na jakou teplotu a dobu byste upravovali husí prsa? Děkuji