Background Image

Jednoduchá sous vide zelenina

0 0
Jednoduchá sous vide zelenina

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

podle potřeby chřest
podle potřeby karotky
podle potřeby olivový olej extra virgin (extra panenský)
podle potřeby sůl

Chutný chřest a karotka.

Vlastnosti:
  • Vegan

Ingredience

Recept

Sdílet

Pro potraviny rostlinného původu není regulace teploty při sous vide vaření tak důležitá, jako při vaření masa, mořských plodů a dalších živočišných potravin. Přesto stojí za to vaření potravin metodou sous vide prozkoumat – ať už vlastníte sous vide stroj, nebo vaříte za pomoci metody hrnce na plotně.

Při vaření zeleniny se všechno točí okolo „lepidla“, které rostlinné buňky drží pohromadě tak, aby je vaše zuby mohly při skusu jednoduše rozdělit. Syrová zelenina se při skusu oddělí hůře, zatímco při kousání dobře provařené zeleniny sílu vůbec nepotřebujete – při vaření totiž došlo k odstranění velkého množství pojiv, tedy „lepidla“.

Sous vide umožňuje vařit při teplotě lehce pod bodem varu, takže je zde mnohem menší riziko nedovaření nebo převaření. Díky utěsnění potravin před vařením se v zelenině navíc uchovává více cukrů, které rostlinám propůjčují chuť dané zeleniny, a samozřejmě i dalších důležitých živin, které byste jinak zředili ve velkém množství vody (a pak vylili). To znamená, že díky sous vide vaření se vždycky dočkáme plnější chuti a přirozenější barvy.

Postup

1
Hotovo
1 min

Připravíme vodní lázeň

Vodní lázeň nastavte na 88 °C.
Tip: Pokud doma nemáte oběhové čerpadlo, zeleninu můžete připravit za pomoci metody hrnce na sporáku.

2
Hotovo
2 min

Oloupeme chřest

Oloupeme chřest a to směrem od spodní horní (slabší) části s květem ke spodní (silnější) části.

3
Hotovo
2 min

Nakrájíme chřest

Stonky chřestu nakrájíme na požadovanou velikost.
Tip: Při krájení dávejte pozor, jaký odpor stonek chřestu dává. Pokud je příliš tvrdý, ukrojte ho v místě, kde přechází v měkčí část, aby kousky byly stejně provařené.

4
Hotovo
2 min

Oloupeme karotku

Oloupeme karotku a podélně ji rozpůlíme.
Poznámka: Rozkrojením karotky dosáhneme toho, že ji budeme vařit jen asi polovinu běžného času vaření.

5
Hotovo

Zabalíme

Přidáme malé množství oleje a vakuově zabalíme chřest i mrkev – každou zeleninu zvlášť.
Tip: Jestliže nemáte k dispozici vakuovačku, můžete použít improvizovaný způsob balení sáčků.

6
Hotovo
10 min

Zeleninu vaříme

Karotky v připravené lázni vaříme asi 10 minut.
Jakmile se karotky budou vařit 6 minut, do vodní lázně vložíme chřest a vaříme po zbývající 4 minuty. To znamená, že oba druhy zeleniny z lázně budete vyndávat ve stejnou dobu.
Tip: Délku vaření zeleniny můžete zkrátit tím, že zvýšíte teplotu vodní lázně, potom však riskujete, že ji převaříte.

7
Hotovo
1 min

Rozbalíme, ochutíme a servírujeme

Zeleninu vyndáme z vodní lázně a rozbalíme. Lehce pokapeme olejem a osolíme. Okamžitě servírujeme.

blank
Sous vide kapusta
předchozí
Sous vide kapusta
Sous vide losos
další
Sous vide losos
Sous vide kapusta
předchozí
Sous vide kapusta
Sous vide losos
další
Sous vide losos

Přidejte svůj komentář