Ingredience
- podle potřeby chřest
- podle potřeby karotky
- podle potřeby olivový olejextra virgin (extra panenský)
- podle potřeby sůl
Recept
Pro potraviny rostlinného původu není regulace teploty při sous vide vaření tak důležitá, jako při vaření masa, mořských plodů a dalších živočišných potravin. Přesto stojí za to vaření potravin metodou sous vide prozkoumat – ať už vlastníte sous vide stroj, nebo vaříte za pomoci metody hrnce na plotně.
Při vaření zeleniny se všechno točí okolo „lepidla“, které rostlinné buňky drží pohromadě tak, aby je vaše zuby mohly při skusu jednoduše rozdělit. Syrová zelenina se při skusu oddělí hůře, zatímco při kousání dobře provařené zeleniny sílu vůbec nepotřebujete – při vaření totiž došlo k odstranění velkého množství pojiv, tedy „lepidla“.
Sous vide umožňuje vařit při teplotě lehce pod bodem varu, takže je zde mnohem menší riziko nedovaření nebo převaření. Díky utěsnění potravin před vařením se v zelenině navíc uchovává více cukrů, které rostlinám propůjčují chuť dané zeleniny, a samozřejmě i dalších důležitých živin, které byste jinak zředili ve velkém množství vody (a pak vylili). To znamená, že díky sous vide vaření se vždycky dočkáme plnější chuti a přirozenější barvy.
Postup
1 Hotovo 1 min |
Připravíme vodní lázeňVodní lázeň nastavte na 88 °C. |
2 Hotovo 2 min |
Oloupeme chřest |
3 Hotovo 2 min |
Nakrájíme chřest |
4 Hotovo 2 min |
Oloupeme karotku |
5 Hotovo |
ZabalímePřidáme malé množství oleje a vakuově zabalíme chřest i mrkev – každou zeleninu zvlášť. |
6 Hotovo 10 min |
Zeleninu vařímeKarotky v připravené lázni vaříme asi 10 minut. |
7 Hotovo 1 min |
Rozbalíme, ochutíme a servírujeme |