Ingredience
- 2.25 - 3.25 kg vepřová plec
- 1 lžička / 5 ml tekutý kouř
- 50 g sladká paprika
- 50 g tmavě hnědý cukr
- 35 g košer sůl
- 1 polévková lžíce Celé žluté hořčičné semínko
- 1 lžička čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce granulovaný česnek
- 1 polévková lžíce sušené oregano
- 1 polévková lžíce Celé semínko koriandru
- 1 lžička vločky červené papriky
Recept
Je oblíbené, je moderní a je výborné. Trhané maso je ideální pro každého. Zasytí velkého jedlíka, ale bývá vyhledávaným jídlem i mezi sportovci. Krásné je, že při metodě sous vide prostě necháte maso vařit a můžete se věnovat něčemu zcela jinému. Výletu s rodinou, práci, zkrátka čemukoliv. Pojďme už na ten recept.
Postup
1 Hotovo Dle typu vařiče |
Zahřejeme sous vide vařičNastavte teplotu na vašem sous vide vařiči na 74ºC. Zatímco se vaše sous vide lázeň zahřívá, připravíme směs koření na maso. Smíchejte papriku, hnědý cukr, sůl, hořčičné semínko, černý pepř, česnekový prášek, oregano, koriandrová semínka a vločky červené papriky. V mlýnku na koření vše rozmělněte na jemný prášek. A tip: Pokud chcete, aby vaše vepřová plec měla růžový kouřový kroužek, přidejte do směsi koření čtvrt lžičky růžové konzervační soli - například Pragandy. |
2 Hotovo 18 - 24 hodin |
Maso naložíme do směsiPřed tím, než maso naložíte, dejte stranou 3 polévkové lžíce / 35 g směsi, kterou použijete na dodatečné potření masa těsně před dokončením. Zbylou směsí bohatě potřete celé vepřové maso. Je dobré, nechat maso chvíli v této směsi uležet. Alespoň 1 - 2 hodiny v lednici, zakryté potravinářskou fólií. Maso bude více uleželé. Současně Vám ale nic nebrání v tom, maso rovnou dále zpracovávat. Pak už je na čase vložit maso do sáčku, ve kterém budete maso dále vařit. Teď už jen stačí vložit sáček do vodní lázně a to je pro dalších až 24 hodin, vše. |
3 Hotovo 10 minut |
Zpět ke zbylé směsi kořeníJakmile časovač sous vide vařiče oznámí, že je maso hotové, máte opět na výběr. Takto připravené maso totiž vydrží až týden v lednici. Takže ho tam můžete, po vychladnutí, přemístit i se sáčkem. Nebo můžete rovnou dále pokračovat v dokončovacích krocích. My pokračujeme.. Maso nyní osušíme papírovou utěrkou. Určitě vidíte, že v sáčku je nějaká šťáva z masa. Tu můžete použít. Stačí ji zredukovat na pánvi. Získáte tak skvělý základ pro omáčku plnou vepřové chuti. Vzpomínáte na ty 3 lžíce směsi koření, kterou jste si měli dát stranou? Nyní přichází čas tuto misku se směsí znovu použít. Opět maso posypeme touto směsí. Tento druhý "nátěr" poskytne dobrý základ pro vytvoření křupavé, tmavé a voňavé kůry. |
4 Hotovo 1 hodina 30 minut |
Dokončení masa v trouběVepřové maso položte na alobalem vyložený plech na pečení. Vložte do předehřáté trouby na 149 °C a pečte, dokud vnější strana nezíská tmavou mahagonovou kůrku. To zabere asi 1 hodinu a půl. Po uplynulém čase vyjmeme maso z trouby. Nyní už je třeba maso roztrhat. Nebude to zase tak těžké, maso půjde krásně od sebe. Vhodné je na to použít dvě vidličky. Ty zapíchnete do masa naproti sobě bříšky a postupně budete vidličky od sebe oddalovat. Někdo používá i speciální rukavice, které ochrání prsty před spálením od masa. Pokud je máte, můžete je použít a "jít" do toho rukama. Já maso ráda krájím na velké, jemné kousky, ale můžete maso také přenést na prkénko a sekáčkem nebo šéfkuchařským nožem nasekat maso ještě jemněji. |
5 Hotovo 1 - 2 hodiny |
Dokončení na griluVložte vepřové maso na rozpálený gril, ale mimo dosah přímého tepla. U plynového grilu zapalte polovinu hořáků a druhou nechte vypnutou. Přikryjte a grilujte. Pokračujte do doby, dokud vepřové maso nezíská hlubokou, tmavou, mahagonovou kůrku. To může klidně trvat i hodinu a půl až dvě hodiny. Záleží na typu grilu, který používáte. Pak už je čas maso servírovat. |
6 Hotovo |
Servírujeme |
2 Comments Skrýt komentáře
Nedoporučuji 24h na 74°C je, obzvlášť pro vepřové, strašně moc, maso ztrácí strukturu, rozpadá se nejen po vláknech, ale i samotná vlákna už se drolí, nemá pak subjektivně ani dobrou chuť. Při 75°C se vepřové dělá v řádu 2-3 hod max, podle tloušťky. Viz tabulky teplot na tomto webu. (Bohužel vyzkoušeno, zkažená dávka).
Mel jste maso v celku 2-3 kg? Zvláštní, mě se povedlo skvěle. 2-3 hodiny 3 Kg masa v celku nemůžete udělat. Spise bych snížil teplotu na 68 °C v případě, že chcete ochutnat masíčko se soudržnější texturou a šťavnatějším středem.