Ingredience
-
500 g Kuřecí prsní řízek na kostičky
-
1 kousek Nasekaný zázvor najemno
-
6 stroužků Česnek nasekaný nadrobno
-
1 kus Červená cibule nakrájená nadrobno
-
1/2 šálku Nakrájená rajčata
-
3 polívkové lžíce garam masala
-
1 šálek kokosové mléko
-
1 hrst Nasekaný čerstvý koriandr
-
1-2 polévkové lžíce ghí
-
podle chuti sůl
Recept
Sdílet
Tradiční indické jídlo, Chicken Tikka Masala, se skládá z kousků pečeného kuřete ve smetanové, oranžově zbarvené světlé kari omáčce. Toto tradiční jídlo upravujeme tak, že kuře místo pečení vaříme sous vide, aby bylo maso křehčí a šťavnatější.
Postup
4 minuty |
Příprava kari základu
Nejdříve si připravíme dobrý kari základ. Pražením aromatických látek (zázvor, česnek a šalotka) tyto chutě zesílí a získají zcela jinou charakteristiku. Základ je třeba dělat na mírném ohni. Potřebujeme aby směs karamelizovala rovnoměrně, aniž by se připálila.
|
1 minuta |
Rajčata přichází na scénu
Nyní je třeba přidat dovnitř rajčata. Raději používám drcená rajčata z konzervy kvůli sladké chuti. Dobře poslouží i zralá, čerstvá rajčata. Rajčata opečte - změní se jejich chuť z mírně kyselé na přirozeně sladkou.
|
5 minut |
Přidejte koření
Jakmile se na pánvi objeví oranžový olej, jsou rajčata dostatečně opečená. Pak je čas přidat do směsi koření garam masala.
|
2 minuty |
Už jen mléko..
Nyní do pánve nalijte mléko. Kokosové mléko, smetana, jogurt, půl na půl. . . všechny by měly fungovat stejně dobře. Zkuste pokaždé něco nového a budete vědět, na čem zůstanete. Já osobně střídám mezi jogurtem a kokosovým mlékem podle nálady v kuchyni.
|
5 minut |
Pokud chcete, můžete to všechno ještě rozmixovat
Další krok je volitelný - omáčku můžete promixovat ponorným mixérem. Nepravidelné kousky česneku a zázvoru se s omáčkou krásně spojí.
|
60 minut |
Přišel čas, připravit si Sous Vide sáček
Kuře osolte a vložte do sáčku spolu s marinádou. Filety by se měly vařit hodinu nebo méně při 63C.
|
|
Podávání
Po uvaření vyndejte jídlo z pytlíku a na talíři posypte čerstvým koriandrem. Podáváme s rýží.
|