Ingredience
- 3,5 kg šunka s kostíDoporučujeme kvalitní šunku z vepřové kýty nebo plece.
- 225 g hnědý cukr
- 240 ml balzamikový ocetMůžete nahradit jablečným octem.
Recept
Jemná, šťavnatá šunka s netradiční, ale velmi návykovou chutí.
Pokud patříte mezi milovníky šunky, tento recept si zamilujete. Připravíte si dokonale šťavnatou šunku s krásnou strukturou a bohatou chutí.
Postup
1 Hotovo 3 - 8 hodin |
Příprava šunky |
2 Hotovo 10 minut |
Příprava glazuryV malém hrnci zahřívejte hnědý cukr na středně vysokou teplotu, dokud se nezačne rozpouštět a nezezlátne. Pokračujte ve vaření, dokud nezíská tmavě hnědou barvu (pozor, aby nezčernal). Poté opatrně přilijte balzamikový ocet – směs může prskat, proto ustupte. Za občasného míchání vařte, dokud se směs nespojí, a poté stáhněte na mírný plamen. Vařte ještě asi 5 minut, dokud nezhoustne do sirupové konzistence. Odstavte a nechte vychladnout. |
3 Hotovo 15 minut |
Pečení v trouběPředehřejte troubu na 260 °C a nastavte rošt do spodní části. Šunku vyjměte z vodní lázně, vybalte a položte řeznou stranou dolů na mřížku umístěnou na plech vyložený alobalem. Otřete do sucha papírovými utěrkami a potřete první vrstvou glazury. Vložte do trouby a pečte 5 minut. Poté vyjměte, naneste další vrstvu glazury a vraťte do trouby. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Po upečení nechte šunku 5 minut odpočinout. |
4 Hotovo 3 minuty |
Krájení |
5 Hotovo 1 minuta |
ServírováníNakrájenou šunku podávejte teplou, ideálně s přílohou dle chuti – hodí se například bramborové pyré, pečená zelenina nebo čerstvé pečivo. Glazura krásně zvýrazní chuť masa i bez dalších omáček. Dobrou chuť! |
2 Comments Skrýt komentáře
Na 8 porcí 4,5kg šunky? Ten recept Vám dělal nějaký překladač?
Přijde Vám to hodně nebo málo? Důležité je, že na x kg masa potřebuji x ostatních surovin v určitém množství.