Background Image

Sous vide křupavá kuřecí stehna

0 0
Sous vide křupavá kuřecí stehna

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
700 g kuřecí stehna nejlépe s kostí a kůží
2 lžíce olivový olej doporučujeme extra panenský olivový olej
1 ks stroužek česneku rozdrcený
pár snítek čerstvý rozmarýn může být i tymián
špetka citronová kůra nastrouhaná
Dle chuti sůl
Dle chuti pepř

Křupavá kuřecí stehýnka se šťavnatým středem.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Low Carb
Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Zkušení sous-vide kuchaři vědí, že tenhle způsob vaření je malý zázrak. Vezmou obyčejné jídlo a promění ho v hvězdu večera. Pomalu vařená kuřecí stehna si díky přesně kontrolované teplotě zachovají neuvěřitelnou šťavnatost a jemnost. Závěrečné rychlé opečení pak vykouzlí křupavou kůrku, která praská pod zuby a posouvá celý zážitek o úroveň výš. Ať už je naservírujete s bramborami a hořčicí, nebo jen s krajícem chleba, vaše chuťové buňky se do nich zblázní.

V tomto receptu vám prozradíme, jak si připravit tyto šťavnatá kuřecí stehna s dokonale křupavou kůží. Nechte se unést jednoduchostí postupu a gurmánským výsledkem, který nadchne i náročné jazýčky!

Číst
Pět způsobů, jak můžete dokončit svůj sous vide steak

Postup

1
Hotovo
2 minuty

Příprava vodní lázně

Předehřejte sous-vide lázeň na teplotu 70 °C. Pokud máte ponorný cirkulátor (např. Anova, SousVide Supreme, Steba atp.), použijte ho pro přesné udržení teploty. Nemáte-li přístroj, postačí i velký hrnec s teploměrem, ve kterém budete udržovat stálou teplotu (tu je potřeba pravidelně kontrolovat a případně upravovat na sporáku).

2
Hotovo
5 minuty

Příprava masa

Kuřecí stehna osušte papírovou utěrkou. Osolte, opepřete a pokapejte olejem. Vložte stehna do sous-vide sáčku, přidejte olej (2 lžíce). Můžete přidat i česnek, bylinky nebo citronovou kůru pro extra chuť (volitelné). Vytvořte vakuum nebo vytlačte vzduch metodou „archiméda“.

3
Hotovo
3 hodiny 40 minut

Vaření sous-vide

Sáček uzavřete a vložte do vodní lázně o teplotě 70 °C. Vařte po dobu 220 minut. Pokud použijete metodu hrnce na sporáku, sledujte teplotu lázně každých 5 až 10 minut, abyste zajistili, že se maso připravuje správně.

4
Hotovo
5 minut

Závěrečné opečení

Vyjměte kuřecí stehna ze sáčku. Před opékáním stehna důkladně osušte kuchyňskou utěrkou, vlhkost by jinak bránila křupavosti a mohla by způsobit stříkající olej.
Do nepřilnavé pánve nalijte dostatečné množství oleje. Zahřejte na velmi vysokou teplotu. Na pánev položte kuřecí stehna kůží dolů. Dávejte pozor, abyste si nepopálili ruce – olej může stříkat. Opékejte cca 1 minutu z každé strany, dokud nebude kůže zlatavě hnědá a křupavá. Vyjměte z pánve, osušte, dosolte podle chuti.

5
Hotovo
3 minuty

Servírování

Ihned podávejte. Podávat můžete s bramborovým pyré, pečenou zeleninou nebo rustikálním chlebem. Skvělé s dijonskou hořčicí nebo bylinkovým dipem.
Dobrou chuť!

blank
Sous vide jogurt
předchozí
Sous vide jogurt
Sous vide sýrová omáčka
další
Sous vide sýrová omáčka
Sous vide jogurt
předchozí
Sous vide jogurt
Sous vide sýrová omáčka
další
Sous vide sýrová omáčka

4 Comments Skrýt komentáře

Dobrý den,
s metodou sous vide teprve začínám, chci se jen zeptat, je li opravdu 70 stupňů po dobu 150 minut pro stehna dostačující. Jde mi o to, že v tabulce máte 74 stupňů, po dobu minimálně 4 hodiny, tak je to trošku zavádějící. Chápu, že je tam pak ta dokončovací úprava na pánvi, ale že by to byl až takový rozdíl? Nerad bych dostal salmonelu, nebo něco horšího.

Děkuji

Dobrý den, těch 70 stupňů je uvedeno i v původním receptu. Je to správně, právě tam do toho vstupuje i ta konečná úprava, která není v případě smažení zanedbatelná.

70 stupňů a 3 hodiny nestačí, stehna jsou u kosti krvavé. I po 5minutovém smažení z obou stran.

Zaleží ne velikosti stehen. Ale ničemu nevadí, když zvýšíme dobu vaření na 4 hodiny.

Přidejte svůj komentář

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here