Background Image

Sous vide sýrová omáčka

1 1
Sous vide sýrová omáčka

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
213 g ementál
87 g bílý čedar zralý
300 g mléko plnotučné
9 g citrát sodný
3 g sůl
0,75 g hexametafosforečnan sodný

Rychlá, jednoduchá, ale naprosto delikátní sýrová omáčka.

Ingredience

Recept

Sdílet

Nováčci by si mohli myslet, že fondue není nic víc než strouhaný sýr zamíchaný v troše svařeného vína. Tento přístup by ovšem fondue mohl kompletně zničit. Horké víno ve většině případů naruší konzistenci sýru, takže zatímco na povrchu takto připravovaného fondue „bude plavat mastnosta“, vláčná hmota ze sýrových proteinů se usadí na dně hrnce.

Kromě velké obezřetnosti při přidávání vína byste při přípravě fondue (nebo jakékoliv jiné sýrové omáčky včetně této), měli zajistit, že k směsi zralého sýra přidáte menší množství sýra mladého. Vyvážený poměr mladého a staršího sýra zajistí lepší chuť i konzistenci.

Tajnou složkou ovšem vždycky bude suché, hodně kyselé ovocné víno. Toto víno obsahuje hodně vinné, jablečné či citrónové kyseliny, které pomáhají s chemickým procesem rozložení omáčky, respektive jejího roztečení.

I v tomto receptu použijeme ovocné víno. A k němu přidáme další látky, které nám pomohou dosáhnout požadované konzistence i jen za pomoci metody sous vide.

Číst
Zabíjí sous vide bakterie?

Postup

1
Hotovo
1 min

Předehřejte vodní lázeň

Vodní lázeň předehřejte na teplotu 75 °C.

2
Hotovo
3 min

Nakrájejte sýr

Ementál i čedar nakrájejte na úzké plátky o šířce maximálně 3 mm.

3
Hotovo
1 min

Vložte do sáčku

Nakrájený sýr společně se všemi dalšími ingrediencemi vložte do uzavíratelného sáčku. Za pomoci vakuovačky nebo metody vytlačení vzduchu za pomoci vody ze sáčku vyžeňte všechen vzduch.

4
Hotovo
15 min

Vařte

Vložte do sous vide lázně dokud se sýr nepromění v táhlou omáčku (asi 15 minut).

5
Hotovo
5 min

Zamíchejte a podávejte

Obsah sáčku přelijte do menší misky a míchejte, dokud nevznikne lesklá a hladká hmota. Díky chemickým proměnám bude sýr pomalu bělat. Jakmile se jeho barva ustálí, je zcela emulgovaný a připravený k podávání.

Dokud sýrovou omáčku nebudete podávat, držte ji v teple.

blank
Dokončete
předchozí
Sous vide křupavá kuřecí stehna
Sous vide vepřová líčka
další
Sous vide vepřová líčka
Dokončete
předchozí
Sous vide křupavá kuřecí stehna
Sous vide vepřová líčka
další
Sous vide vepřová líčka

Přidejte svůj komentář