Ingredience
- 1 ks kachní játrapokojová teplota
- 6 g sůl
- 2 g pepř
- 2 g cukr
- 100 ml portské víno
Recept
Francouzská klasika, která je snadná na přípravu a povznese vaše předkrmy o několik úrovní výše. Recept na foie gras, neboli tučná játra z kachny (případně husy), vám představujeme v oblíbené variantě s portským vínem.
Postup
1 Hotovo |
PřípravaNejprve od sebe oddělte jednotlivé laloky jater. Pečlivě z nich odstraňte žíly a dochuťte je solí, pepřem, cukrem a portským vínem. |
2 Hotovo |
ZabaleníVytvarujte z jater váleček a zabalte jej do potravinářské fólie. Vložte do pytlíku pro sous-vide techniku a vytvořte v něm vakuum. |
3 Hotovo |
VařeníPonořte játra do lázně o teplotě 57 °C a vařte po dobu 40 min při stálé teplotě. |
4 Hotovo |
OdleženíPoté váleček vnořte do ledové lázně, abyste zastavili proces vaření. Nechte odležet v lednici po dobu 2-3 dnů. |
5 Hotovo |
PodáváníPřed podáváním odstraňte fólii a nakrájejte foie gras na plátky. |
6 Hotovo |
Tip na závěrPokud byste rádi ochutnali i jiné chuťové varianty kachních jater, nahraďte portské víno kořením. Skvělou volbou jsou například kari, sladká paprika nebo vanilka. |
2 Comments Skrýt komentáře
Dobrý den zajímavý recept. Mají se játra před nebo po uvaření rozkútrovat, semlít ? Jinak nechápu obrázek, textura se zdá být jemná . Nevím jak toho dosáhnout. Děkuji
Rozhodně nekutrovat. Foie Gras nejsou klasická játra. Díky ztučnění se chovají spíš jako hrouda másla. Pro lehčí odstranění žilek je lepší je nechat trochu povolit v pokojové teplotě. Při odžilkování se mi je vždy povede rozbombardovat na více kusů. Ale to nevadí. Místo portského použíám cognac. Takže pěkně pokropit, potom nakořenit smíchanou směsí soli, cukru a pepře. Poté seskládat na folii do válečku, jemně stlačit a zamotat jako bonbon. Poté ještě jednu vrstvu folie a obět zabombonovat. Pak na pár místech bonbon propíchnout a zavakuovat. Během zpracování a vakuování poněkud změkne. Takže šup s ním na noc do lednice. Ztuhne a chutě se propojí. Druhý den usouvit, vychladit, nechat klidně odležet dva až tři dny a podávat s křupavou bagetou.