Ingredience
- 700 g kuřecí stehnanejlépe s kostí a kůží
- 2 lžíce olivový olejdoporučujeme extra panenský olivový olej
- 1 ks stroužek česnekurozdrcený
- pár snítek čerstvý rozmarýnmůže být i tymián
- špetka citronová kůranastrouhaná
- Dle chuti sůl
- Dle chuti pepř
Recept
Zkušení sous-vide kuchaři vědí, že tenhle způsob vaření je malý zázrak. Vezmou obyčejné jídlo a promění ho v hvězdu večera. Pomalu vařená kuřecí stehna si díky přesně kontrolované teplotě zachovají neuvěřitelnou šťavnatost a jemnost. Závěrečné rychlé opečení pak vykouzlí křupavou kůrku, která praská pod zuby a posouvá celý zážitek o úroveň výš. Ať už je naservírujete s bramborami a hořčicí, nebo jen s krajícem chleba, vaše chuťové buňky se do nich zblázní.
V tomto receptu vám prozradíme, jak si připravit tyto šťavnatá kuřecí stehna s dokonale křupavou kůží. Nechte se unést jednoduchostí postupu a gurmánským výsledkem, který nadchne i náročné jazýčky!
Postup
1 Hotovo 2 minuty |
Příprava vodní lázněPředehřejte sous-vide lázeň na teplotu 70 °C. Pokud máte ponorný cirkulátor (např. Anova, SousVide Supreme, Steba atp.), použijte ho pro přesné udržení teploty. Nemáte-li přístroj, postačí i velký hrnec s teploměrem, ve kterém budete udržovat stálou teplotu (tu je potřeba pravidelně kontrolovat a případně upravovat na sporáku). |
2 Hotovo 5 minuty |
Příprava masa |
3 Hotovo 3 hodiny 40 minut |
Vaření sous-vide |
4 Hotovo 5 minut |
Závěrečné opečeníVyjměte kuřecí stehna ze sáčku. Před opékáním stehna důkladně osušte kuchyňskou utěrkou, vlhkost by jinak bránila křupavosti a mohla by způsobit stříkající olej. |
5 Hotovo 3 minuty |
Servírování |
4 Comments Skrýt komentáře
Dobrý den,
s metodou sous vide teprve začínám, chci se jen zeptat, je li opravdu 70 stupňů po dobu 150 minut pro stehna dostačující. Jde mi o to, že v tabulce máte 74 stupňů, po dobu minimálně 4 hodiny, tak je to trošku zavádějící. Chápu, že je tam pak ta dokončovací úprava na pánvi, ale že by to byl až takový rozdíl? Nerad bych dostal salmonelu, nebo něco horšího.
Děkuji
Dobrý den, těch 70 stupňů je uvedeno i v původním receptu. Je to správně, právě tam do toho vstupuje i ta konečná úprava, která není v případě smažení zanedbatelná.
70 stupňů a 3 hodiny nestačí, stehna jsou u kosti krvavé. I po 5minutovém smažení z obou stran.
Zaleží ne velikosti stehen. Ale ničemu nevadí, když zvýšíme dobu vaření na 4 hodiny.