Ingredience
- 1 kilogram kuřecí paličky
- 1 lžička kuřecí prášek
- 2 lžičky sůl
- 1 lžička česnekový prášek
- 1 lžička prášek z pěti koření
- 1 polévková lžíce ústřicová omáčka
- 1/2 šálku rýžová mouka
- 1/2 šálku kukuřičný škrob
- 1/2 šálku univerzální mouka
- 1 lžička jedlá soda
- 1-1,5 šálku studená voda
Recept
V tomto kuřecím pokrmu se spojují známé chutě čínské kuchyně. Zkuste to – je čas podávat smažené kuře jinak!
Upřímně řečeno, těsto na tento recept na smažené kuře je to nejkřupavější, co jsem asi kdy vyzkoušela. Je lehké, křupavé, zkrátka – mňam. Tento recept obsahuje také velmi výrazné čínské chutě. Vše začíná marinádou a pak je také důležité nechat paličky marinovat dostatečně dlouho. Já mám ověřené 4 hodiny. Doporučuji uchovávat kuřecí kousky s marinádou v uzavíratelném plastovém sáčku, který by na později posloužil jako sous vide sáček na vaření.
Postup
1 Hotovo 4 hodiny |
Vše začíná marinádouVše začíná touto marinádou; kuřecí prášek zesiluje chuť umami; česnekový prášek dává určitou neutrální štiplavost; pět koření dává kuřete lahodnou vůni; a sojová omáčka propůjčuje trochu sladkosti a slané chuti, aby to úplně spojila. Na marinádu tedy smíchejte: Kuře nechte v této směsi marinovat asi čtyři hodiny. To by bylo na menší řezy, jako jsou stehna, křídla nebo paličky, které jsem použila, a samozřejmě delší, pokud pracuji s kuřetem na čtvrtky. Doporučuji uchovávat kuřecí kousky s marinádou v uzavíratelném plastovém sáčku, který by mohl později posloužit jako sous vide sáček na vaření. Po 4 hodinách sem si předehřála vodní lázeň na 74 ℃. |
2 Hotovo 1 hodina |
Vodní lázeň pro paličkyVyndáme naložené paličky z lednice a umístíme do vodní lázně. Hodina by měla stačit na to, aby byly tyto kuřecí paličky sotva propečené. Na konci této fáze sous vide budou stále trochu krvavé. A tak to přesně chceme. Ve fritéze pak celé kouzlo dokončíme. Jakmile časovač zhasne, vyndejte kuře ze sáčku a dejte na cedník, aby odkapalo. Nechceme, aby byly příliš vlhké, jinak by se v těstíčku pořádně neobalily. |
3 Hotovo 10 minut |
Smíchat vše na těstoMezitím si v míse prošlehejte rýžovou mouku, kukuřičný škrob, univerzální mouku, sůl, jedlou sodu a studenou vodu. Tato směs různých škrobů udržuje toto těsto opravdu lehké a vzdušné, takže je křupavější ve srovnání s použitím samotné univerzální mouky. Zachovejte konzistenci těsta podobně jako lehké vaflové těsto. Příliš tenké bude špatně držet a příliš husté zase nebude dostatečně křupavé. |
4 Hotovo 10 minut |
Posypat moukou |
5 Hotovo 2-3 minuty |
SmažímeV hrnci předehřejte dostatečné množství rostlinného oleje. Pro přesnější měření můžete použít olejový teploměr. Hledáme teplotu oleje 185℃. Mě trvalo asi 2-3 minuty, než těsto krásně zezlátlo. Do té doby by mělo být kuře také propečené. Kuře vám nadměrně zhnědlo? Nejspíš se stalo, že jste kuře nevystavili správně vysoké teplotě. A o zhnědnutí se tak postarala právě ústřicová omáčka. |
6 Hotovo 3 minuty |
Podáváme |