Ingredience
- 1 kg Hovězí líčka4 plátky po 250 g
- 4 lžíce olivový olejDoporučujeme extra panenský olivový olej
- 3 ks mrkevoloupané, nahrubo nasekané
- 2 stonky řapíkatý celernasekaný
- 2 ks šalotkaNakrájená na plátky. Může být i cibule.
- 3 stroužky česnekrozmačkané
- 400 ml červené vínoDoporučujeme suché červené víno. Např. Cabernet Sauvignon
- 400 ml hovězí vývar
- 2 snítky rozmarýnčerstvý rozmarýn
- 2 snítky tymiánčerstvý tymián
- 3 ks bobkový list
- 1 lžíce sůlPřípadně méně, pokud je vývar slaný.
- K podávání Bramborové pyré
Recept
Možná to podle názvu zní jako výzva, ale neboj se – příprava je jednodušší, než bys čekal. Odměnou ti budou neuvěřitelně křehká líčka, která se rozplývají na jazyku.
Postup
1 Hotovo 3-4 minuty |
Opečení masa |
2 Hotovo 30 minut |
Příprava zeleninového základuVe stejné pánvi rozehřejte zbylé 2 lžíce oleje, přidejte mrkev, celer, šalotku/cibuli a česnek. Restujte na střední teplotě cca 6–8 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne lehce karamelizovat. Přidejte červené víno, vývar, sůl, pepř a bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list). Vařte cca 10–15 minut, dokud se tekutina mírně nezredukuje (zhruba o 1/4). |
3 Hotovo 12 hodin |
Chlazení a příprava na sous videSměs nechte vychladnout cca 45 minut, nebo ji vložte do lednice. Když jsou líčka a redukce vychladlé, vložte líčka do vakuového sáčku a sáček důkladně uzavřete. |
4 Hotovo 5 minut |
Dokončení |
5 Hotovo 2 minuty |
ServírováníPodávejte s bramborovým pyré. Dobrou chuť! |
4 Comments Skrýt komentáře
Dobrý den, dnes jsem vařil líčka podle vašeho receptu a maso bylo super, rozpadalo se. Myslím ale, že vám moc nevychází počty, co se zeleniny týče. Vařil jsem variantu na 4 porce a musel jsem dát o jeden celer míň a cibule a mrkve naopak víc. Stále tam ale bylo nepoměrně hodně celeru. V poslední fázi, kdy se šťáva mixuje s masem, jsem cca 1/3 zeleniny dal stranou a zbytek rozmixoval. Výsledek byl celkem hustá kaše, co má k omáčce daleko. Také mi přijde zvláštní, ze na 3 porce uvádíte 0,75 kg masa a na 4 1,3 kg masa.. Kilo líček před očištěním mi dalo tak cca 4 porce. Každopádně děkuji za recept a inspiraci.
Co se týče hmotnosti masa, v kalkulátoru je pravděpodobně navíc špatně uvedeno „,3“, což dává špatné výsledky: 3 porce 0.75,3kg, 4 porce 1,3kg. Asi má být 0,25kg na jednu porci, pak odpovídá na 3 porce 0.75kg, na 4 porce 1kg
Opraveno
Podle receptu porce pro 2 a vše ok maso křehké a super. Jen zeleniny se mi zdá bylo málo nezajistilo to dostatečně omáčku musel jsem déle redukovat. Jinak vše na 1