• Domů
  • Příloha
  • Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

1 0
Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
500 g batáty
100 g voda
100 g máslo
4 g sůl

Netradiční, přesto poměrně univerzální příloha k bílému masu.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Vegetarián
Kuchyně:

    Ingredience

    Recept

    Sdílet

    Dovolte nám vyřešit častou hospodskou hádku – batáty a sladké brambory nejsou to samé. Do oranžova zbarvené sladké hlízy, které najdeme v nabídce českých supermarketů, jsou vlastně zabarvené sladké brambory. Ryzí sladké brambory, neboli batáty pocházejí z Asie a Afriky, ale jsou sladší nežli klasické sladké brambory a obsahují méně vitaminu A. Kromě toho jejich zbarvení není sytě oranžové, jako spíš světle oranžové a obecně méně výrazné.

    Poté co jsme si vysvětlili rozdíl mezi sladkými bramborami a batáty, můžeme vám dát recept na čerstvé batátové pyré (nebo pyré ze sladkých brambor). Jedná se o skvělou přílohu k bílému masu.

    Postup

    1
    Hotovo
    5 min

    Očistíme batáty

    Batáty pečlivě oloupeme a omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Batáty by uvnitř měly být oranžové. Pokud oranžové nejsou, raději se na pyré vykašlete a objednejte si pizzu.

    2
    Hotovo
    5 min

    Nakrájíme batáty

    Batáty nakrájíme na malé kousky asi centimetr veliké a 3-5 milimetrů široké. Není třeba být super přesný – snažíme se pouze o to, aby batáty byly nakrájené na podobně velké kousky.

    3
    Hotovo
    25 - 45 min

    Vaříme

    Do hrnce vložíme nakrájené batáty, vodu, máslo a sůl. Rychle přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na střední stupeň. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit, dokud nezměknou a v hrnci zbude jenom trocha vody.

    Tip: Můžeme vařit také sous vide - při teplotě 85° C po dobu 90 minut.

    4
    Hotovo
    5 min

    Rozmixujeme

    Celý obsah hrnce přelijeme do mixéru a umixujeme na hladkou hmotu. Ochutnáme a podle chuti přidáme další sůl/pepř atd. Okamžitě podáváme.

    ladyambientte

    Náš oblíbený kapustový salát
    předchozí
    Náš oblíbený kapustový salát
    Křupavé kuřecí kousky připravené sous vide
    další
    Křupavé kuřecí kousky připravené sous vide
    Náš oblíbený kapustový salát
    předchozí
    Náš oblíbený kapustový salát
    Křupavé kuřecí kousky připravené sous vide
    další
    Křupavé kuřecí kousky připravené sous vide

    Přidejte svůj komentář