Background Image
  • Domů
  • Příloha
  • Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

3 0
Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
500 g batáty
100 g voda
100 g máslo
4 g sůl

Netradiční, přesto poměrně univerzální příloha k bílému masu.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Vegetarián
Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Dovolte nám vyřešit častou hospodskou hádku – batáty a sladké brambory nejsou to samé. Do oranžova zbarvené sladké hlízy, které najdeme v nabídce českých supermarketů, jsou vlastně zabarvené sladké brambory. Ryzí sladké brambory, neboli batáty pocházejí z Asie a Afriky, ale jsou sladší nežli klasické sladké brambory a obsahují méně vitaminu A. Kromě toho jejich zbarvení není sytě oranžové, jako spíš světle oranžové a obecně méně výrazné.

Poté co jsme si vysvětlili rozdíl mezi sladkými bramborami a batáty, můžeme vám dát recept na čerstvé batátové pyré (nebo pyré ze sladkých brambor). Jedná se o skvělou přílohu k bílému masu.

Číst
Jak vybrat správné brambory pro přípravu hranolek?

Postup

1
Hotovo
5 min

Očistíme batáty

Batáty pečlivě oloupeme a omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Batáty by uvnitř měly být oranžové. Pokud oranžové nejsou, raději se na pyré vykašlete a objednejte si pizzu.

2
Hotovo
5 min

Nakrájíme batáty

Batáty nakrájíme na malé kousky asi centimetr veliké a 3-5 milimetrů široké. Není třeba být super přesný – snažíme se pouze o to, aby batáty byly nakrájené na podobně velké kousky.

3
Hotovo
25 - 45 min

Vaříme

Do hrnce vložíme nakrájené batáty, vodu, máslo a sůl. Rychle přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na střední stupeň. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit, dokud nezměknou a v hrnci zbude jenom trocha vody.

Tip: Můžeme vařit také sous vide - při teplotě 85° C po dobu 90 minut.

4
Hotovo
5 min

Rozmixujeme

Celý obsah hrnce přelijeme do mixéru a umixujeme na hladkou hmotu. Ochutnáme a podle chuti přidáme další sůl/pepř atd. Okamžitě podáváme.

blank
předchozí
Karamelizovaná cibule
Líčka
další
Pomalu dušená hovězí líčka v omáčce z červeného vína s bramborovým pyré
předchozí
Karamelizovaná cibule
Líčka
další
Pomalu dušená hovězí líčka v omáčce z červeného vína s bramborovým pyré

Přidejte svůj komentář