• Domů
  • Příloha
  • Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

3 0
Čerstvé a jednoduché batátové (nebo bramborové) pyré

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
500 g batáty
100 g voda
100 g máslo
4 g sůl

Netradiční, přesto poměrně univerzální příloha k bílému masu.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Vegetarián
Kuchyně:

    Ingredience

    Recept

    Sdílet

    Dovolte nám vyřešit častou hospodskou hádku – batáty a sladké brambory nejsou to samé. Do oranžova zbarvené sladké hlízy, které najdeme v nabídce českých supermarketů, jsou vlastně zabarvené sladké brambory. Ryzí sladké brambory, neboli batáty pocházejí z Asie a Afriky, ale jsou sladší nežli klasické sladké brambory a obsahují méně vitaminu A. Kromě toho jejich zbarvení není sytě oranžové, jako spíš světle oranžové a obecně méně výrazné.

    Poté co jsme si vysvětlili rozdíl mezi sladkými bramborami a batáty, můžeme vám dát recept na čerstvé batátové pyré (nebo pyré ze sladkých brambor). Jedná se o skvělou přílohu k bílému masu.

    Postup

    1
    Hotovo
    5 min

    Očistíme batáty

    Batáty pečlivě oloupeme a omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Batáty by uvnitř měly být oranžové. Pokud oranžové nejsou, raději se na pyré vykašlete a objednejte si pizzu.

    2
    Hotovo
    5 min

    Nakrájíme batáty

    Batáty nakrájíme na malé kousky asi centimetr veliké a 3-5 milimetrů široké. Není třeba být super přesný – snažíme se pouze o to, aby batáty byly nakrájené na podobně velké kousky.

    3
    Hotovo
    25 - 45 min

    Vaříme

    Do hrnce vložíme nakrájené batáty, vodu, máslo a sůl. Rychle přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na střední stupeň. Přikryjeme pokličkou a necháme vařit, dokud nezměknou a v hrnci zbude jenom trocha vody.

    Tip: Můžeme vařit také sous vide - při teplotě 85° C po dobu 90 minut.

    4
    Hotovo
    5 min

    Rozmixujeme

    Celý obsah hrnce přelijeme do mixéru a umixujeme na hladkou hmotu. Ochutnáme a podle chuti přidáme další sůl/pepř atd. Okamžitě podáváme.

    blank
    předchozí
    Karamelizovaná cibule
    Líčka
    další
    Pomalu dušená hovězí líčka v omáčce z červeného vína s bramborovým pyré
    předchozí
    Karamelizovaná cibule
    Líčka
    další
    Pomalu dušená hovězí líčka v omáčce z červeného vína s bramborovým pyré

    Přidejte svůj komentář