Irské jehněčí stew

0 0
Irské jehněčí stew

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
350 g jehněčí kýta uvařená
1 ks cibule
2 ks mrkev
8 řapíků řapíkatý celer
240 g rajčatová omáčka
1 litr vývar případně voda
4 lžíce hladká mouka
na smažení rostlinný olej

Pokud máte dost času a chuť zkusit něco jiného, pusťte se do tradičního irského guláše

Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Tohle jídlo bychom mohli (alespoň vzhledově) přirovnat k českému bramborovému guláši za použití jehněčího masa. Chuť i použitá zelenina je ale lehce odlišná.

Spoustu lidí si jehněčí maso dopřává raději v restauracích, protože se obávají nezvyklé vůně masa a taky jeho tendence se při vyšších teplotách připálit. Při sous-vide mohou jít tyto obavy stranou.

K receptu budete potřebovat již předem sous-vide uvařené jehněčí maso (8-12 hodin při teplotě 60°C pro medium uvařené maso) a poté šokově zchlazené v ledové lázni.

Číst
Co je sous vide?

Postup

1
Hotovo

VAŘENÍ MASA SE ZELENINOU

Rozehřejte si lázeň o teplotě 84 °C.
Oloupejte a nakrájejte polovinu cibule najemno. Zbytek cibule, mrkve, celer a brambory nakrájejte na větší kousky (na jedno sousto). Odřezky uchovejte (kromě bramborových slupek).
Na podobně velké kousky nakrájejte již uvařené jehněčí maso. Rozpalte pánev na cca 121 °C, přidejte olej a opečte maso do zlatova. Příliš nemíchejte, tím jen zchlazujete pánev a zabraňujete opečení. Přidejte cibulku najemno a uberte oheň. Nechte cibuli zezlátnout.
Odstraňte z plamene a smíchejte s nakrájenou zeleninou do velkého zipového sáčku (cca 4l). Přilijte 2 šálky vody, odstraňte maximum vzduchu, zazipujte a ponořte do lázně. Přikryjte víkem.
Po dvou hodinách vaření můžete snížit teplotu na 57 °C a nechat vařit dalších pár hodin, dokud nebudete připraveni podávat.

2
Hotovo

PŘÍPRAVA OMÁČKY

Zeleninové odřezky dejte do stejné pánve s trochou oleje a opečte na středním plameni - tak, abyste při vaření slyšeli syčení. Pokud se z nich spíše odpařuje šťáva, zvyšte teplotu, naopak při praskání uberte. Opékejte zhruba půl hodiny, aby se vytvořila ta správná barva. Přidejte rajčatovou omáčku a dál opékejte. Přilijte vývar (nebo vodu), za stálého míchání přiveďte k varu a po 1 hodině sceďte.
Po scezení omáčky zeleninu promačkejte, abyste vymáčkli veškerou šťávu. Upravte hustotu přidáním cca 30 ml jíšky. Slijte vodu ze sáčku z vaření a přidejte do omáčky, vraťte zpět na plotnu a ochutnejte.

JÍŠKA: Do pánve dejte olej a rozpalte na 163 °C. Odstraňte z plamene a prosejte do oleje 5 lžic mouky. Opatrně rozmíchejte vařečkou, až se mouka rozpustí a dejte stranou.

Pokud je stew příliš řídké, přidejte ještě 1-2 lžíci jíšky a vařte dál 10 minut.

3
Hotovo

DOKONČENÍ A PODÁVÁNÍ

Po dokončení omáčky přimíchejte maso a uvařenou zeleninu ze sáčku. Stew je nyní připraveno k podávání.
Podává se ve velké míse uprostřed stolu pro celou rodinu.

Zdroj: lipavi.com

blank

Iva Dohnalová

Cestovatelka s velkou vášní pro jídlo, která se drží hesla "kolik kuchyní ochutnáš, tolikrát jsi člověkem"

vepřové kotlety
předchozí
Vepřové kotlety s česnekem a sušenými rajčaty
sous-vide uzená hovězí žebra
další
Sous-vide uzená hovězí žebra
vepřové kotlety
předchozí
Vepřové kotlety s česnekem a sušenými rajčaty
sous-vide uzená hovězí žebra
další
Sous-vide uzená hovězí žebra

Přidejte svůj komentář