Jehněčí kýta s mátou, kmínem a černou hořčicí

0 0
Jehněčí kýta s mátou, kmínem a černou hořčicí

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
3 lžíce rostlinný olej
1 lžíce celá semínka černé hořčice
2 lžičky kmínová semínka
košer sůl
černý pepř
1,8 - 2,2 kg jehněčí kýta bez kosti
1 šálek čerstvá máta
1 šálek koriandr čerstvý
1 ks šalotka
1 stroužek česnek
1 ks paprička jalapeño
1 lžíce ocet z červeného vína
3 lžíce extra panenský olivový olej

Perfektní maso, křupavá semínka a bylinková omáčka

Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Vykostěné maso z jehněčí kýty je ideální na rolování a plnění různými ingrediencemi. A protože má jehněčí maso samo o sobě výraznou chuť, nemusíte se při plnění zrovna mírnit. V tomto receptu ho doplníme křupavými smaženými hořčičnými a kmínovými semínky, a pak ho  uvaříme sous-vide, abychom si zajistili dokonalé maso skrz naskrz.

Postup

1
Hotovo

VOLBA TEPLOTY

Rozehřejte si horkou lázeň o teplotě 57°C (pro medium uvařené maso) nebo dle vaší preference masa - viz tabulka.

Velmi rare/rare: 115°F (46°C) to 124°F (51°C) 2 - 3 hod
Medium-rare: 125°F (52°C) to 134°F (57°C) 2 - 6 hod (3 hod max pokud je teplota pod 130°F/54°C)
Medium: 135°F (57°C) to 144°F (62°C) 2 - 6 hod
Medium-well: 145°F (63°C) to 154°F (67°C) 2 - 6 hod
Well-done: 155°F (68°C) a víc 2 - 6 hod

2
Hotovo

OPEČENÍ SEMÍNEK

Rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje v malé pánvi na středním plameni, přidejte hořčičná a kmínová semínka a opékejte. Neustále míchejte a vypněte cca po 30 vteřinách, jak začnou semínka vonět. Přeneste do misky a nechte vychladnout. Směs osolte a opepřete.

3
Hotovo

PŘÍPRAVA MASA

Polovinu semínkové směsi rozprostřete rovnoměrně na vnitřní stranu jehněčí kýty a pak opatrně zarolujte.

4
Hotovo

VÁZÁNÍ MASA

Svažte jehněčí roládu provázkem s rozestupy asi 2,5 - 3,5 cm, začnete zavázáním obou konců a pokračujte směrem do středu. Vnější stranu rolády pak posypte větším množstvím soli a pepře.

5
Hotovo

VAŘENÍ MASA

Jehněčí maso vložte do sous-vide sáčku a vakuujte, případně zazipujte metodou vytlačení vzduchu vodou. Potom ponořte do lázně a vařte po dobu 2-6 hodin (pro medium).

6
Hotovo

CHIMICHURRI OMÁČKA

Během vaření masa si připravte chimichurri omáčku smícháním zbývajících semínek v míse, do které přidáte nasekanou mátu, koriandr, šalotku, mačkaný česnek a papričku, ocet a olivový olej. Řádně rozmíchejte a osolte a opepřete dle chuti. Dejte stranou.

7
Hotovo

OPEČENÍ MASA

Po uvaření maso vytáhněte a opatrně osušte poklepáním papírovými utěrkami. V nepřilnavé pánvi rozpalte zbývající 1 lžíci rostlinného oleje na vysokou teplotu. Vložte maso a opečte do zlatova ze všech stran (celkem asi 4 minuty).

8
Hotovo

PODÁVÁNÍ

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s chimichurri omáčkou.

Zdroj: seriouseats.com

blank

Iva Dohnalová

Cestovatelka s velkou vášní pro jídlo, která se drží hesla "kolik kuchyní ochutnáš, tolikrát jsi člověkem"

sous vide miso kukuřice
předchozí
Kukuřičky v medu a miso pastě
sous vide miso kukuřice
předchozí
Kukuřičky v medu a miso pastě

Přidejte svůj komentář