Background Image

Karamelizované karotky

0 0
Karamelizované karotky

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
300 gramů karotky
30 gramů olivový olej
200 gramů voda
2 gramy sůl
5 gramů citronová šťáva

Způsob přípravy karamelizované zeleniny jako jsou karotky tak, aby chutnala i člověku, který zeleninu jinak nejí.

Vlastnosti:
  • Vegan

Ingredience

Recept

Sdílet

Začne to receptem. Koukáte se na Zdeňka Pohlreicha, jak dělá polníčkový salát a pomyslíte si: „Hele, to bych mohl taky připravit“. A ano, když na to přijde, tak to připravíte. A pak vaříte dál. Na řadu přicházejí čím dál složitější recepty a jednoho dne zjistíte, že tu a tam zkoušíte nové kombinace a nebo vaříte úplně na vlastní pěst. Když k ruce nemáte koriandr, použijete kmín. Namísto špenátovo-oříškového pesta servírujete pesto s bazalkou a piniovými ořechy, které je navíc ještě o něco lepší.

Jakmile se ve vaření dostanete na určitou úroveň, recepty začnou fungovat spíše jako inspirace než jako přesný návod. Dávají vám nápady, s nimiž si můžete pohrát a intuitivně si je přizpůsobit svým vlastním chutím. Ale to, co je k tomuto procesu potřeba, je technika a technika může být zvládnuta pouze prostřednictvím praxe.

V tomto článku vám nabízíme návod, jak proměnit tvrdou zeleninu (v tomto případě karotky) ve sladký máslový zážitek a to aniž byste ji zbavili veškerých živin. Nejedná se o nic těžkého, takže tyto karotky třeba zařadíte do svého pravidelného jídelníčku.

Číst
Jak vybrat správné brambory pro přípravu hranolek?

Postup

1
Hotovo
5

Připravíme karotky

Karotky pečlivě omyjeme, oškrábeme a po délce nakrájíme na polovinu. Pokud je připravujeme předem, přikryjeme je vlhkou papírovou utěrkou a uskladníme je v lednici až do doby, než je budeme potřebovat.
Poznámka: V závislosti na velikosti a kvalitě mrkví můžeme, ale nemusíme odstranit jejich vrchní část.

2
Hotovo
15 - 20 minut

Uvaříme karotky

Do nízké pánve s víkem dejte olivový olej a nahřejte ji na střední až vysokou teplotu.
Vložte karotky a to plochou stranou dolů. Nezakryté opékejte asi dvě až tři minuty.
Přidejte vodu a pánev přikryjte. Nechte dusit po dobu asi 15 – 20 minut.

3
Hotovo
5

Dokončovací práce, servírujeme

Dalších 5 minut nechte karotky vařit bez pokličky. Jakmile budou krásně karamelizované a propečené, posolte je a zalijte citronovou šťávou. V případě potřeby je nakonec posypte čerstvě nasekanou petrželí.
Karotky vyjměte z pánve a okamžitě servírujte.

blank
předchozí
Romesco z lískových oříšků a pistácií
sous vide vepřové kotlety s mrkví a romesco
další
Sous vide vepřové kotlety s mrkví a romesco
předchozí
Romesco z lískových oříšků a pistácií
sous vide vepřové kotlety s mrkví a romesco
další
Sous vide vepřové kotlety s mrkví a romesco

Přidejte svůj komentář