Sous vide vepřové kotlety

2 1
Sous vide vepřové kotlety

Sdílejte recept na Vaší sociální síti:

Nebo kopírujte a sdílejte tuto adresu

Ingredience

4 ks vepřové kotlety asi 2,5 cm široké
dle potřeby olej
dle potřeby sůl
dle potřeby pepř

Nutriční informace

0 g
Sacharidy
10 g
Tuky
31,6
Bílkoviny

Šťavnaté vepřové kotlety s hnědou kůrčičkou a růžovým středem.

Kuchyně:

Ingredience

Instrukce

Mnoho domácích kuchařů se přípravy vepřového masa bojí. Je totiž všeobecně známo, že pokud je vepřové maso uvnitř příliš růžové, může být smrtelné. Strach z nedovařeného masa kuchaře vede k příliš dlouhé tepelné úpravě vepřového, která má za následek bílou propečenou kotletu, v horším případě potom suchý kus masa, který nelze za žádnou cenu rozžvýkat.

Kvůli tomu rádi připravujeme kotlety sous vide. Kotletky vaříme po 45 minut v lázni nastavené na 62 °C, přičemž je před i po vaření rychle ožehneme na pánvi. Nízkoteplotní lázně vepřové maso udrží neskutečně šťavnaté a zároveň jeho vnitřek vystaví teplotě, která bohatě stačí ke zničení všech případných škodlivin.

Kotletu můžete doplnit dipem ROMESCOKARAMELIZOVANOU KAROTKOU

Kroky

1
hotovo

Příprava vodní lázně

Za pomoci metody hrnce-na-sporáku nebo sous vide zařízení dle vlastního výběru zahřejte vodní lázeň na 62 °C.

Poznámka: Vodní lázeň o teplotě 62 °C vám umožní uvařit vepřovou kotletu medium rare. Pokud vám chutnají jiné kotlety, použijte naši tabulku časů a teplot k tomu, abyste si vybrali maso dle své vlastní kombinace (chuti).

2
hotovo
5 minut

Předchozí kauterizování (opečení)

Předehřejte pánev na velmi vysokou teplotu.

Přidejte olej.

Kotletu osolte, opepřete a rychle opečte po obou stranách.

Tip: Před opékáním vepřové vložte na pár hodin do lednice – maso bude chlazené, takže zabráníte jeho předvaření během prvotního opékání.

3
hotovo
45 minut

Vaření

Kotlety vložte do ziplock (uzavíratelného) sáčku a přidejte dostatečné množství oleje.

Vařte v lázni po dobu 45 minut.

4
hotovo

Závěrečné úpravy

Jakmile jsou kotlety vařené, vyndejte je ze sáčku a vysušte je papírovým ubrouskem.

Mezi tím opět rozehřejte pánev na velmi vysokou teplotu a přidejte dostatečné množství oleje. Následně do ní vložte kotlety a po obou stranách je opět rychle opečte.

Okamžitě podávejte.

Kotletu můžete doplnit dipem ROMESCOKARAMELIZOVANOU KAROTKOU

ladyambientte

Další
Romesco z lískových oříšků a pistácií

3 Comments Hide Comments

Dobrý den, u tohoto receptu mě zaujala technika prvotního opečení před samotnou přípravou ve vodní lázni, doposud jsem se setkal pouze s opečením až po vytažení ze sous vide přístroje. Můžete tuto metodu trochu více rozvést? Jaké má výhody, pro jaké druhy masa je určena, atd.?

Dobrý den, tato technika je vhodná pro většinu druhů masa kromě například kuřete s kůží, či kuřecích prsou… díky této technice se maso uzavře a tudíž v něm zůstane více šťávy. 🙂 Dobrou chuť!

Přidej svůj komentář