Ingredience
- 4 kg hovězí žebrakrátká
- 9 kg voda
- 655 g hnědý cukr
- 375 g sůl
- 82 g černý pepř
- 68 g koriandrčerstvý
- 10 g žluté hořčičné semínkocelé
- 8 g pepř růžový
- 4,5 g fenyklcelé semínko
- 3,2 g skořicecelá
- 8,5 g chilli
- 0,5 g hřebíček
- 0,5 g bobkový listčerstvý
- 10 g česnekový prášek
- 10 g jalovecčestvý
Recept
Dovolujeme si vám představit recept na jednu z největších kulinářských specialit – pastrami. Jedná se o předem nakládané masíčko rychle opečené v troubě, aby nepřišlo o šťavnatý střed a dovařené metodou sous vide. Tento recept je určen pro pokročilé kuchaře!
Postup
|
1 Hotovo 10 min |
Připravíme solný roztokSmícháme 9 kg vody, 580 g hnědého cukru, 300 g soli, 13 g koriandru, 10 g žlutých hořčičných semínek, 10 g černého pepře, 8 g růžového pepře, 4,5 g fenyklu, 3,2 g skořice, 1 g chilli, 0,7 g hřebíčku a 0,5 g bobkového listu. Roztok dáme do velké nádoby a šleháme, dokud se nerozpustí. Dáme zchladnout do lednice na teplotu asi 4 ° C. TIP: Pokud se vám nedaří rozmíchat ingredience, vodu lehce ohřejte. |
|
2 Hotovo 10 min |
Hovězí žebra očistíme |
|
3 Hotovo 5 min |
Rozřízneme podél krátkých kostí |
|
4 Hotovo 5 - 8 dní |
Žebra naložíme do solného roztoku |
|
5 Hotovo 10 min |
Připravíme kořenící směs |
|
6 Hotovo 5 min |
Žebírka vyjmeme z nálevu |
|
7 Hotovo 5 min |
Žebra posypeme kořením |
|
8 Hotovo 7 h |
Vyudíme |
|
9 Hotovo 48 h |
Vaříme sous vide |
|
10 Hotovo 5 min |
Vyjmeme z lázně |
|
11 Hotovo 10 min |
Vykostíme |
|
12 Hotovo 5 min |
Nakrájíme a podáváme |







3 Comments Skrýt komentáře
Zdravim. V instrukcích se opeče v troubě a pak uvaří. Tak kde se vzalo v udirně?
Dobrý den, ideálně se udí, ale může se improvizovaně vyudit i v troubě…
Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak dlouho má byt maso naloženo v solném nálevu? A také by mne zajímalo, na kolik kg masa je solný nálev určen.