Sous vide námořnické fazole

0 0
Sous vide námořnické fazole

Sdílejte recept na Vaší sociální síti:

Nebo kopírujte a sdílejte tuto adresu

Ingredience

200 g bílé fazole suché
1 kg voda
4 g sůl

Chutné fazole s plnou krémovou strukturou.

Ingredience

Instrukce

Fazole byly populární stravou námořníků v 19. století. Stejně jako všechny sušené luštěniny i ony potřebují před vařením změkčit, aby měly bohatou krémovou strukturu.

Vaření fazolí může vypadat jednoduše, ale pokud to chcete udělat opravdu dobře, musíte mít cit. Fazole se nejlépe uvaří jen v přiměřeném množství vody, aby změkly jejich stěny a došlo k dostatečnému promočení. Pokud vody použijete víc, můžete přijít o bohaté živiny, pigmenty a také o chuť.

Při vaření fazolí je překvapivě důležitá i kvalita vody. Vaření fazolí ve tvrdé vodě posiluje buněčné stěny a fazolím brání v rychlém měknutí. Lepší je voda měkká nebo alespoň neutrální. Pokud nemáte na výběr, do tvrdé vody přidejte trochu soli, která z povrchu fazolí odstraňuje hořčík a tím napomáhá k jejich rychlejšímu změknutí.

V tomto receptu vám prozradíme, jak vařit fazole metodou sous vide.

Kroky

1
hotovo
16 - 24 h

Fazole namočíme

Do misky dáme 600 g vody a všechny fazole. Vložíme do ledničky a necháme odležet asi 16 – 24 hodin.

2
hotovo
2 min

Fazole vyjmeme z nálevu a důkladně opláchneme

Namočené fazole vyjmeme z ledničky a přecedíme přes cedník. Důkladně propláchneme pod tekoucí vodou.

3
hotovo
3 min

Zabalíme

Namočené fazole vložíme do sous vide sáčku, přidáme sůl a 400 g vody. Vakuově zabalíme.

4
hotovo
90 min

Vaříme

Sáček vložíme do sous vide lázně předehřáté na 90 °C a vaříme asi 90 minut.

Tip: Po hodině a čtvrt vaření sáček otevřeme a ochutnáme, zdali už fazole nejsou změklé a následně přizpůsobíme dobu varu.

5
hotovo

Podáváme

Fazole okamžitě po uvaření podáváme, nebo je rychle zchladíme v ledové vodě a dáme do ledničky.

ladyambientte

Sous vide pastrami
předchozí
Sous vide pastrami
krkovička
Další
Sous vide vepřová krkovička v tradičním stylu

Přidej svůj komentář