Platýs sous-vide

0 0
Platýs sous-vide

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
4 ks, každý cca 140 - 170 g platýs - filet
košer sůl
2 lžíce máslo nebo olivový olej
bylinky dle výběru
2 lžičky rostlinný olej
pepř

Příprava platýse sous-vide = sázka na jistotu!

Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Platýs se, co se masa týče, nachází na pomyslné čáře mezi rybami s tuhým masem (jako je tuňák) a rybami s měkkým kouskovitým masem (jako například treska). Po jeho uvaření se rozpadá na masové vločky a je třeba trochu zručnosti, abyste se vyhnuli jejich ztvrdnutí nebo vysušení. A nebo zvolte jistotu – náš recept na platýse v horké lázni!

Při vaření platýse sous-vide můžete zvolit teplotu vaření podle vaší preference. Doba vaření zůstane stejná.

49°C: Křehké maso, lehce se začíná rozpadat

54.4°C: Velmi šťavnaté, křehké a rozpadající se

60°C: Pevnější, stále šťavnaté a rozpadající se

Postup

1
Hotovo

PŘÍPRAVA

Každý filet z obou stran osolte a opepřete.

2
Hotovo

PLATÝS DO SÁČKU

Vložte filety do zipových sáčků vždy v jedné vrstvě. Přidejte dvě lžičky olivového oleje nebo másla na každý filet a nějaké bylinky dle vaší volby (čerstvý tymián, petrželku, kopr a/nebo šalotku). Sáčky vložte alespoň na 30 min do lednice a nechte rybu odpočinout a nabrat sůl.

3
Hotovo

VAŘENÍ PLATÝSE

Předehřejte si lázeň o teplotě 54,4 °C.
Ponořte sáčky do lázně a metodou vytlačení vzduchu je zazipujte. Vařte 30-45 minut (filety 2,5 cm a méně) nebo 45-60 min (filety 2,5 - 5 cm).

4
Hotovo

OPEČENÍ

Opatrně vytáhněte rybu ze sáčku za pomocí rukou a stěrky. Položte na papírové utěrky a další utěrkou otřete z vrchní strany.
Rozpalte pánev na středním plameni se lžící másla, až začne pěnit, vložte platýse a smažte 30-45 vteřin do lehkého zhnědnutí. Můžete přidat bylinky nebo koření - např. tymián, česnek, šalotku - a pokračujte ve smažení. Naklánějte pánev a přelévejte z horní strany rozpáleným máslem. Poté otočte a druhou stranu taktéž osmažte do zlatova, cca 15 - 30 vteřin.

5
Hotovo

SERVÍROVÁNÍ

Přeneste filety na papírové utěrky, aby odtekl přebytečný olej. Poté podávejte.

Zdroj: recipes.anovaculinary.com

blank

Iva Dohnalová

Cestovatelka s velkou vášní pro jídlo, která se drží hesla "kolik kuchyní ochutnáš, tolikrát jsi člověkem"

sous vide slanina
předchozí
Slanina, jakou jste ještě neochutnali
kuřecí curry sous vide
další
Kuřecí curry z jednoho pytlíku
sous vide slanina
předchozí
Slanina, jakou jste ještě neochutnali
kuřecí curry sous vide
další
Kuřecí curry z jednoho pytlíku

Přidejte svůj komentář