Ingredience
- 2 kg vepřové kolenoPřední koleno
- 4 l voda
- 516 g med
- 133 g sůl
- 10 g jedlá soda
- 20 g kořenípodle chuti - tymián, bobkový list, česnek, cibule atd.
- Dle potřeby vodaledová
Recept
Chtěli byste si doma připravit super šťavnatou šunku z vepřového kolena, která zahanbí všechny kupované šunky na světě? Potom si od nás vezměte tento recept na domácí šunku nakládanou několik dní předem a vařenou metodou sous vide. Uvidíte, jak si pochutnáte!
Postup
1 Hotovo 65 h |
Naložení masaVšechny ingredience na nálev smíchejte ve velké uzavíratelné nádobě nebo sáčku: vodu, med, sůl, jedlou sodu a koření. Vepřová kolena vložte do nádoby a ujistěte se, že jsou zcela ponořená v nálevu. Kolena, která vyplavou na hladinu, můžete zatížit talířem. Nechte marinovat v lednici alespoň 65 hodin. Nálev alespoň 2x denně promíchejte, aby se chuť rovnoměrně rozložila. |
2 Hotovo 6 - 48 h |
Sous-vide vařeníPředehřejte vodní lázeň na požadovanou teplotu. Pro měkkou a šťavnatou šunku je ideální 65 °C po dobu 48 hodin. Pokud spěcháte a chcete spíše klasické plátky, vařte na 90 °C po dobu 6 hodin. Kolena vyjměte z nálevu a důkladně osušte. Vložte je do sous-vide sáčku a přidejte k nim 300 g nálevu, ve kterém se marinovala. Tip pro vakuování s tekutinou: Aby vám vakuovačka nevcucla nálev, sáček s masem a nálevem nejprve vložte do mrazáku na 15 minut, aby tekutina ztuhla. Sáček vakuově uzavřete, sponou přichyťte k okraji hrnce a nechte vařit. Nádobu doporučujeme přikrýt, aby se zabránilo odpařování vody. Po uvaření maso vyjměte a ponořte do ledové lázně k rychlému zchlazení. To je klíčové pro bezpečné skladování. Takto připravená kolena vydrží v lednici v neporušeném sáčku až 7 dní. Po rozbalení je však nutné je co nejdříve spotřebovat. |
3 Hotovo 5 min |
Nařezání kolena |
4 Hotovo 10 - 20 min |
Příprava glazury |
5 Hotovo 10 - 20 min |
Pečení |
6 Hotovo 5 min |
ServírováníŠunku nakrájíme na tenké plátky nebo ji vcelku položíme na zeleninový salát (skvělou práci odvede například červený coleslaw) a okamžitě podáváme. |
11 Comments Skrýt komentáře
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat proč není nikde na stránkách uveden odkaz na stránky odkud veškerý originální obsah těchto stránek pochází, a sice chefsteps.com?
Dobrý den, zdroj je uveden v patičce stránky.
Dobrý den, jak ale vakuově zabalit šunku (cokoli) s nálevem, když ten je vcucnut odsávačkou?
Dobrý den, zkuste sáček zbavit vzduchu za pomoci vody… (návod).
Super, děkuji 🙂
Dobrý den, koleno s nálevem taky můžete zavakuovat tak, že si nálev předem zmrazíte a pak ho zmrzlý přidáte ke kolenu a v pohodě zavakuujete?
Dobrý den, děkujeme za skvělý tip… 🙂
Tím slaným nálevem, který se přidává před vakuováním, se myslí ten nálev, v němž se kolena marinovala? Nebo to znamená něco jiného? Nikde to v textu specifikované nevidím.
Ano, jedná se o ten samý nálev, ve kterém se kolena marinovala.
Dobrý den,
12 porcí je asi kolik kg kolena?
2 přední vepřová kolena váží cca 1,6 Kg