Background Image

Sous vide hovězí žebro na červeném kari s thajskou okurkou Raita

0 0
Sous vide hovězí žebro na červeném kari s thajskou okurkou Raita

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
2 kusy hovězí steaky Prime Rib
2 polévkové lžíce thajská červená kari pasta
dle chuti sůl
1,5 šálku okurka Riata zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky
1 šálek červená ředkev nakrájená na tenké plátky
1 kus Red Thai Chili jemně nasekaný
1 svazek čerstvá bazalka nasekané nadrobno
1 svazek čerstvá máta nasekané nadrobno
2 stroužky česnek nasekané nadrobno
1 polévková lžíce med
1 polévková lžíce rybí omáčka
1 polévková lžíce tamarindová pasta

Salát a maso - to nikdy neomrzí. A když přidáme - pro nás trochu nestandardní thajské chutě? To prostě nejde odmítnout.

Vlastnosti:
  • Gril
Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Tohle jedinečné jídlo musíte ochutnat. Kari pasta udělá z tohoto jídla něco neuvěřitelně dobrého. Thajská okurková raita pokrm opravdu rozzáří. Jednoduché, chutné a v celku i rychlé jídlo, které ozvláštní nedělní oběd nebo pohodové setkání s přáteli.

Postup

1
Hotovo
8 minut

Začneme s masem

Začněte tím, že steaky jednoduše dochutíte solí. Není potřeba nic jiného, protože na ně později natřeme tu červenou kari pastu. To ale až těsně před posledním smažením. Osolené steaky nechte steaky asi 5 minut odležet, aby se sůl mohla dostat hlouběji do masa.

2
Hotovo
3 minuty

Do sáčku se steaky

Dále si dejte ty steaky do sous vide sáčku. Můžete do sáčku přidat také pár kapek olivového oleje.

3
Hotovo
40 minut

Vodní lázeň

Pro středně propečené kousky nastavte vodní lázeň na předehřátí na 54℃. Na steaky o tloušťce méně než palec, by stačilo 40 minut v sous vide lázni. U silnějších kusů můžete dobu vaření prodloužit až na 2 hodiny.

4
Hotovo
15 minut

Ochladit

Jakmile vyprší čas, vraťte sáček rychle do ledové lázně. Tím se zastaví další vaření a sníží se teplota jádra steaků, takže se při závěrečném opékání nepřepečou.

5
Hotovo
5 minut

Je čas na okurku

Mezitím si připravte okurkovou raitu. Vezměte tamarindovou pastu, med, rybí omáčku, nasekaný česnek, bazalku a mátu a promíchejte. Pro větší říz můžete přidat více chilli. Nyní je dobré dresing ochutnat. abyste si mohli pohrát s chutí a upravit každou přísadu podle svých preferencí.

6
Hotovo
10 minut

Je čas na zeleninu

Vezměte okurku a zbavte ji semínek. Pokud to neuděláte, bude salát hodně vodnatý. Následně okurku nakrájejte. Stejně tak nakrájíme ředkvičky na plátky a smícháme s okurkou. Následně je necháme chvíli odležet v lednici, aby se chutě spojily.

Všimnete si, že jsem ty okurky odjádřil. Ponechání těchto jader a semínek by způsobilo, že by salát byl příliš vodnatý

7
Hotovo

Zpět k masu

Asi po 15 minutách chlazení ve vodní lázni by teploty našich steaků měly být ideální na opékání. Vyndejte steaky ze sáčku, osušte je papírovými utěrkami a potřete je štětcem s thajskou červenou kari pastou.

8
Hotovo
2 minuty

Šup s tím na pánev

Rozpalte litinovou pánev s trochou oleje a vložte do ní steak. Nechte ho opékat 45 sekund až minutu z každé strany. Nehýbejte s ním po pánvi. Chceme, aby vznikla kůrka.

9
Hotovo
10 minut

Pauza

Zde je jeden velmi důležitý krok, který většina nových kuchařů přehlíží – odpočinek masa. To umožňuje, aby se tyto masové šťávy dostaly hluboko do vláken masa. Pokud tento krok přeskočíte, nejspíš šťáva vytryskne na talíř. Pak už jen přendáme na talíř, přidáme salát a můžeme svolat rodinu ke stolu.

blank

Monika Braunová

Miluji vaření, ač jsem v podstatě neustále začátečník. Nyní sem objevila i sous vide vaření a byla to láska na první pohled. Recepty vybírám tak, aby je mohl i náš malý chlapec nebo praděda. Maso je jemné, šťavnaté. Budu ráda, když se semnou přidáte na cestu objevování této nádherné metody přípravy jídla.

hotová kukuřice detail
předchozí
Sous Vide uzená BBQ máslová kukuřice
Sous Vide Hovězí Shogayaki
další
Sous Vide Hovězí Shogayaki
hotová kukuřice detail
předchozí
Sous Vide uzená BBQ máslová kukuřice
Sous Vide Hovězí Shogayaki
další
Sous Vide Hovězí Shogayaki

One Comment Skrýt komentáře

Promiňte, ale v receptu máte hodně faktickych chyb: za prvé když maso vaříte sous vide, tak nemá žádný význam ho 5 minut před vařením solit, sůl se při delší době vaření do masa stejně dostane, i když byste ho vařila klasicky, tak 5 minut je málo času, buď ho osolte alespoň hodinu předem, lépe přes noc, nebo až těsně před smažením, za 5 minut sůl z masa akorát vytáhne vodu, ale nemá dost času se vstřebat zpět, naopak to vaření uškodí tím, že bude vlhké a kvůli tomu se bude hůř smažit. Maso hned do ledové lázně dávat nemusíte, vaření zastavit není třeba, protože maso vaříte na finální teplotu a když ho necháte klidně o pár hodin v lázni déle, tak se vůbec nic nestane. Co se týče chlazení, tak to taky není úplně nutné, maso ve vnitr tak rychle neprevari. Se steakem klidně hýbat můžete, každopádně použil bych více oleje, popřípadě bych něčím zatížil, stejně se Vám ten steak moc dobře neosmažil. A při takovéto dlouhé úpravě masa a následném zchlazeni a lehkem opečení není ani třeba steak nechávat odpočinout, ale nic tím nezkazíte.

Přidejte svůj komentář