Ingredience
- 90 g žloutek
- 18 g sušený vaječný žloutek
- 45 g rýžový ocet
- 45 g voda
- 9 g glukózový sirup
- 9 g sůl
- 3 g glutaman sodný
- 0,6 g sojový lecitintekutý
- 300 g olejDoporučujeme slunečnicový nebo řepkový olej.
Recept
Japonská majonéza, kterou proslavila značka Kewpie, si získala milovníky po celém světě díky své krémové textuře, sytě žluté barvě a unikátní pikantní chuti. Protože její dostupnost je u nás omezená a cena vysoká, máme pro vás recept, jak si ji snadno připravit doma. Tato verze je chuťově autentická a neodolatelná.
Postup
1 Hotovo 10 min |
Příprava a mixováníDo mixéru přidejte žloutky, rýžový ocet, vodu, sušené vaječné žloutky, glukózový sirup, sůl, glutamát sodný (pokud používáte) a sójový lecitin. Mixujte na nejnižší rychlost, dokud se všechny ingredience důkladně nepropojí. V případě potřeby stěrkou setřete směs ze stěn nádoby. |
2 Hotovo |
Přidání olejeBěhem mixování pomalu a po tenkém pramínku přilévejte neutrální olej, dokud hmota neztuhne a nevytvoří se hustá majonéza. Tip: Pro dosažení co nejautentičtější chuti je klíčové použít neutrální olej, který nepřekryje charakteristickou chuť majonézy. |
3 Hotovo |
Dochucení |
7 Comments Skrýt komentáře
Co je to za vtip. Pry bez ecek, ale v receptu je glutaman sodny (E621), zrovna jedno z nejhorsich.
Dobrý den, prosím kde jste vzal, že glutaman sodný je škodlivý? Co vím já, žádná studie škodlivost glutamanu neprokázala…
http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E621
Dobrý den, posíláte odkaz, nicméně výsledek žádné studie na těch stránkách nevidím. Co vím já, na škodlivost glutamanu sodného bylo provedeno několik nezávislých studií, žádná z nich ovšem jeho škodlivost neprokázala. To, že se někde na internetu nachází informace, že glutaman sodný je škodlivý, ještě neznamená, že to tak je. Instituce glutaman sodný pomalu „pouštějí“, což mi připomíná situaci stejnou, jako se kdysi nesla ohledně konzumace vajíček a vysokého cholesterolu. Příště vám doporučuji nezobat z ruky na potkání každé tvrzení, ale nejprve si najít relevantní, podložené informace… než uděláte nějaké závěry a tuto informaci budete jako zaručeně pravdivou posílat dále.
I Sojový lecitin je E322! Ne vždy jsou látky Označené E škodlivé, ale glutaman sodný je opravdu sviňstvo.
Zdravím, nemal som v pláne sa nejako zapájať,s glutamanom varím,ale že by bol úplne nezavadný,na testoch na zvieratách a niečo na tom bude sa dokázalo, že mláďatá, čiže deti ktoré majú v rannom veku príjem glutamanu, jednoducho povedané spáli im to niečo v mozgu, čo je zodpovedné za príkaz že je človek nájdený, čiže vedie to k obžerstvu a obezite, žiadne detská doktorka vám práškovú polievku pre dieťa neodporučí….
Ok, bez éček to není. Já s glutamanem nevařím. Nedala jsem ho tam a musím říct, že chuť je výborná.
Děkuji za recept.