Ingredience
- 600 g kachní prsa2 větší prsa s kůží
- 25 ml Cointreaumůžete nahradit jiným pomerančovým likérem
- 250 ml pomerančový džus
- 20 ml ocet z ciderumůžete nahradit jablečným octem
- 50 g cukr
- 400 ml kachní vývarmůžete nahradit kvalitním drůbežím vývarem
- 1 ks brambory
- Dle chuti sůl
- Dle chuti pepř
- 1 lžíce pomerančová kůrajemně nastrouhaná
- 2 lžíce olejdoporučujeme řepkový olej
- 1-2 lžičky citronová šťávavolitelné
Recept
Křehká kachna, voňavá pomerančová omáčka a brambora. Exotická varianta úpravy kachny, které sous-vide technika opravdu svědčí – kachní prsa jsou totiž velmi delikátním a jemným typem masa a přílišná péče by jim uškodila.
Pokud vám náš recept zachutná, neváhejte a příště si připravte vetší množství omáčky. Tu pak můžete uskladnit a bezpracně použít při dalším vaření.
Postup
1 Hotovo 10 minut |
Příprava kachních prsouNařízněte kůži kachny do podoby kosočtverců, ale nezasahujte do masa, aby nevytékala šťáva. Kachnu osolte a opepřete. Vložte ji do vakuového sáčku společně s nastrouhanou pomerančovou kůrou a likérem Cointreau. Nepřehánějte to, alkohol může chuťově přebít maso. Následně vytvořte v sáčku vakuum. |
2 Hotovo 1 hodina 50 minut |
Sous-vide vaření kachnyPředehřejte sous-vide lázeň na 65 °C. Sáček ponořte do vodní lázně o teplotě 65 °C. Vařte po dobu 2 hodin a 30 minut. |
3 Hotovo 20 - 25 minut |
Pomerančová omáčkaV kastrůlku zkaramelizujte cukr (pozor, ať nezhořkne). Jakmile získá zlatavě hnědou barvu, opatrně přilijte ocet a pomerančový džus (bude to syčet). Nechte krátce povařit, přidejte kachní vývar a vařte na středním plamenu cca 15–20 minut, dokud nezhoustne a nezredukuje se na polovinu. Dochuťte solí, případně pár kapkami citronu. |
4 Hotovo 45 minut |
Příprava a glazování bramborBramboru nakrájejte na cca 0,5 cm silné plátky. Opečte dozlatova na oleji z obou stran a nechte vychladnout. Vložte kousky brambor do sous-vide sáčku a přidejte k nim 2-3 lžíce pomerančové omáčky. Opět vakuujte. Vařte sous-vide 35 min při teplotě 80 °C. |
5 Hotovo 5 minut |
Zapečení kachnyJakmile jsou kachní prsa uvařená, vyjměte prsa ze sáčku a kůží dolů prsa položte na rozpálenou suchou pánev. Zatlačte špachtlí, aby se celá plocha opékala rovnoměrně. Opékejte 2–3 minuty, dokud kůže nebude zlatavá a křupavá. |
6 Hotovo 5 minut |
ServírováníNakrájejte kachní prsa na silnější plátky. Servírujte společně s kousky glazovaných brambor a přelijte pomerančovou omáčkou. Můžete je ozdobit kousky ovoce (např. fíky, čerstvou mátou, tymiánem, skvěle se hodí i kandované pomerančové plátky, nebo hrubě drcený růžový pepř). |
2 Comments Skrýt komentáře
Po 50ti minutách na uvedenou teplotu je kachna úplně syrová. Museli jsme vařit 2,5 hodiny, což nám dost posunulo čas oběda.
Děkujeme za upozornění, již jsme opravili v receptu.