Ingredience
- 67 g cukr krystal
- 80 ml voda
- 350 g plnotučná smetana
- 110 g hnědý cukr tmavý
- 2 lžičky vanilkový extrakt
- 8 ks žloutek
- špetka sůl
Recept
Tento hedvábně jemný dezert je inspirovaný tradičním anglickým receptem „Butterscotch“. Na rozdíl od klasického karamelu se zde používá hnědý cukr, díky kterému vznikne bohatší chuť i barva. Výsledkem je hladký a krémový dezert, který skvěle doplní neslazená šlehačka a křupavý prvek – doporučujeme například karamelizované oříšky nebo máslovou drobenku.
Postup
1 Hotovo 25 minut |
Příprava krémuPřipravte si vodní lázeň ohřátou na 80 °C. |
2 Hotovo 15 minut |
příprava skleničekJakmile směs vychladne, zašlehejte do ní žloutky. Pokud se vytvořily sraženiny, přeceďte směs přes jemné síto. Rozlijte ji do skleniček (ideálně o objemu 115 g) a uzavřete víčky – pouze lehce pomocí konečků prstů, aby mohl unikat přebytečný vzduch. |
3 Hotovo 4 hodiny |
Chlazení |
4 Hotovo 2 minuty |
ServírováníPodávejte ozdobené neslazenou šlehačkou a křupavým prvkem dle chuti. |