Ingredience
-
1/3 šálku cukr krystal
-
1/3 šálku voda
-
350 g (1 a 1/2 šálku) plnotučná smetana
-
1/2 šálku hnědý cukr tmavý
-
2 lžičky vanilkový extrakt
-
8 ks žloutek
-
špetka sůl
Recept
Sdílet
Tento dekadentní a hustý dezert je naprostý sen! Klasický karamel zde nahradíme z anglického receptu takzvaným Butterscotch, ve kterém se použijeme hnědý cukr. Krém bude nádherně hladký a jemný. Nazdobit ho můžete šlehačkou a nějakým křupavým doplňkem.
Postup
|
PŘÍPRAVA KRÉMU
Předehřejeme si lázeň o teplotě 80 °C.
Smícháme vodu a krystalový cukr ve větším hrnci na středním plameni. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a potom povaříme, dokud nedosáhneme hnědo-zlatavé karamelové barvy.
Odstraníme z ohně a přimícháme hnědý cukr a smetanu, mícháme do rozpuštění cukru a řádného promíchání všech ingrediencí. Pokud se směs začne srážet, vrátíme zpět na sporák a za stálého míchání necháme rozpustit.
Vmícháme vanilku a špetku soli. Necháme směs 10 – 15 minut vychladnout.
|
|
SMĚS DO SKLENIC
Po vychladnutí vmícháme vaječné žloutky. Pokud byla směs moc teplá a uvidíte sražené kousky, přeceďte ji přes cedník.
Směs nalijte do sklenic a uzavřete víčky jen pomocí konečků prstů, aby mohly při vaření unikat případné bublinky. Při použití 115g sklenic budete mít cca 5 porcí.
Vařte po dobu 1 hodiny.
|
|
PODÁVÁNÍ
Po uvaření nechte vychladnout při pokojové teplotě, poté chlaďte v lednici cca 4 hodiny, aby si dezerty sedly. Podávejte s neslazenou šlehačkou.
Zdroj: foodandfrenchies.com
|
Cestovatelka s velkou vášní pro jídlo, která se drží hesla "kolik kuchyní ochutnáš, tolikrát jsi člověkem"