Losos mi-cuit

0 0
Losos mi-cuit

Sdílejte recept na Vaší sociální síti:

Nebo kopírujte a sdílejte tuto adresu

Ingredience

1,6 kg voda
160 g sůl
80 g cukr
400 g losos
podle potřeby olivový olej
podle potřeby ledová voda

Dokonalá ryba, která se podává za studena.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový

Ingredience

Instrukce

Přesný překlad francouzské fráze mi-cuit by zněl jako „napůl vařený“, ale to ani z části nedokáže vyjádřit, jak dekadentní provaření a texturu masa tímto způsobem dostanete. Kombinace tepelné úpravy a prosolení vám dá rybu, která chutná naprosto dokonale. Tady máte recept na mi-cuit lososa.

Kroky

1
hotovo
3 min

Smícháme ingredience

Do misky či umělohmotného boxu nalijeme 1,6 kg vody a do ní přidáme 160 g soli a 80 g cukru.

2
hotovo
7 min (+ cca 4 hod)

Připravíme nálev

Sůl a cukr pečlivě rozmícháme ve vodě.

Nálev vychladíme na teplotu 5 °C.

3
hotovo
5 min

Připravíme lososa

Zatímco se nálev chladí, z lososa za pomoci pinzety pečlivě vytaháme všechny velké kosti.

4
hotovo
45 min

Naložíme lososa

Lososa vložíme do připraveného nálevu, aby byl úplně potopený a necháme ho louhovat po dobu 45 minut.

5
hotovo
5 min

Vyjmeme z nálevu

Lososa vyjmeme z nálevu a pečlivě osušíme papírovými utěrkami.

6
hotovo
5 min

Sbalíme lososa

Lososa vložíme do sous vide sáčku a vakuově zabalíme.

7
hotovo
60 min

Vaříme

Sous vide lázeň předehřejeme na 40 °C. Vložíme lososa a vaříme 60 minut.

8
hotovo
5 min (+cca 4 hod)

Zchladíme a dáme do ledničky

Zabaleného lososa vyjmeme ze sous vide lázně a okamžitě ho dáme do ledové vody. Lososa i s vodou dáme do ledničky a necháme ho tam minimálně 6 hodin odležet.

9
hotovo

Servírujeme

Lososa opatrně vyjmeme ze sáčku a nakrájíme na porce asi po 40 gramech (šířka asi 2 cm). Okamžitě podáváme.

Porce, které nezpracujeme, můžeme uchovat v ledničce pro další použití.

ladyambientte

Delikátní bramborové lupínky, které se hodí k lososovým jednohubkám či k tataráku z lososa.
předchozí
Chipsy z bagety

Přidej svůj komentář