Ingredience
- 200 g červené zelí
- 90 g sladká cibule
- 15 g pažitka
- 50 g jablečný ocet
- 30 g nakládané hořčičné semínko
- 20 g cukr
- 1 g celerové semínko
- 60 g mrkev
- 5 g sůl
- 0,5 g černý pepř
Recept
Salát z červeného zelí (červený coleslaw) pochází ze Severní Karolíny, kde mu říkají prostě jenom „zelný salát“. V tomto regionu nakrájené zelí lehce prosolí, aby ho změkčili, a pak ho zalijí trochou jablečného octa, který mu propůjčí čerstvou, lahodnou chuť. Naše verze salátu obsahuje nadrobno nakrájenou sladkou cibuli a nakládaná hořčičná semínka, díky nimž je zelí trošku štiplavější. Strouhané mrkve potom salát trošku osladí a vyváží poměrně kyselou zálivku. A nelze vynechat ani celerová semínka (nebo nadrobno nastrouhaný celer), který salát krásně provoní.
Postup
1 Hotovo 10 min |
Připravíme zelíNa struhadle nebo za pomoci multifunkčního hnětače nastrouháme zelí. Zelí prosolíme (asi 1% váhy zelí) a necháme ho asi 20 minut odležet. Sůl ze zelí vytáhne šťávu, kterou vylijeme. |
2 Hotovo 5 min |
Připravíme cibuliSladkou cibuli oloupeme, nastrouháme a taktéž prosolíme. Po 20 minutách z ní vylijeme všechnu šťávu. |
3 Hotovo 5 min |
Připravíme mrkevMrkev očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Nastrouháme ji nahrubo. |
4 Hotovo 5 min |
Připravíme pažitkuPažitku omyjeme a nasekáme nadrobno. |
5 Hotovo 5 min |
Smícháme všechny ingredience |