Ingredience
-
75 g kávové máslo
-
450 g nízký roštěnec
-
podle potřeby olej
-
240 g špenát čerstvý, listy
-
podle potřeby sůl
-
podle potřeby pepř
Recept
Sdílet
Připouštíme, že přidávat ke steaku kávové máslo je velmi neobvyklé. Ale věřte nám! Teplá kávová chuť se ke steaku překvapivě dobře hodí – podtrhne samotnou chuť masa a dodá mu šmrnc. Tady máte recept, jak připravit steak s kávovým máslem a špenátem.
Postup
190 min |
Připravíme kávové máslo
Recept na kávové máslo najdete zde.
|
5 min |
Připravíme steak
Maso očistíme, zbavíme blan a velkých bílých částí na horní části steaku.
Tip: Ponechte tučnou část steaku na další krok, propůjčí mu to výraznější chuť.
|
5 min |
Opečeme
Pánev rozžhavíme na vysokém plameni. Přidáme olej a maso, které na něm ze všech stran rychle osmažíme. Dojde tím k zatažení masa, díky čemuž je steak šťavnatější.
|
5 min |
Sbalíme steak a máslo
Do sous vide sáčku vložíme zatažené maso a kávové máslo. Vakuově zabalíme.
|
60 min |
Vaříme
Sous vide lázeň předehřejeme na 54 °C (nebo vyšší – podle požadovaného stupně provaření). Vaříme po dobu 60 minut.
|
5 min |
Dokončíme
Šťávu z masa přelijeme do menšího hrnce.
Steak vyjmeme ze sáčku a opět rychle opečeme po obou stranách, aby maso dostalo pěknou kůrčičku. Steak můžete opéct na pánvi či na grilu podle potřeby.
|
10 min |
Připravíme špenát
Šťávu z masa v hrnci zahřejeme. Vložíme natrhané lístečky špenátu a vaříme, dokud špenát neuvadne.
Špenát dejte okapat.
|
5 min |
Podáváme
Steak nakrájíme na trojúhelníčky či jiné úhledné části.
Na talíř dáme steak, ozdobíme uvařeným špenátem a podle chuti osolíme a opepříme. Okamžitě podáváme.
Tip: Na steak můžete přidat také kousek kávového másla (čerstvého).
|