Ingredience
- 800 g vepřová pečeně4 plátky po 200g
- 4 lžíce plnotučná hořčiceMůže být i dijonská hořčice
- 4 lžíce medDoporučujeme luční med
- 2 lžíce rostlinný olejDoporučujeme řepkový olej
- 1 ks limetka
- 4 ks chilliMohou být čerstvé nebo sušené.
- Dle chuti pepřčerstvě mletý
- Dle chuti sůl
Recept
Vepřová pečeně je ideální volbou pro přípravu na grilu – i když ji na ohni necháte o chvíli déle, zůstává krásně šťavnatá a jemná. Předpříprava metodou sous vide ji však povyšuje na skutečný gurmánský zážitek. Přinášíme vám recept na naši oblíbenou vepřovou pečeni v pálivém medovo-hořčičném zábalu – lahodnou, jemně nasládlou a s pikantním dozvukem. Jakmile ji ochutnáte, nebude cesty zpět.
Postup
1 Hotovo 5 min |
Příprava masaVepřovou pečeni nakrájíme na 4–5 silnějších plátků. Maso zlehka naklepeme paličkou na maso a pokapeme polovinou limetky. |
2 Hotovo 10 min + 24 h |
MarinováníDo misky vymačkáme šťávu ze zbylé poloviny limetky. Přidáme med, olej, nadrobno nakrájené chilli papričky a hořčici. Směs důkladně promícháme a jednotlivé plátky masa rovnoměrně potřeme ze všech stran. Maso vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme marinovat v lednici po dobu 24 hodin. |
3 Hotovo 4,5 h |
Vaření metodou sous-videMarinované maso vložíme do vakuového sáčku a zavakuujeme. Předehřejeme vodní lázeň na 60 °C a sáček s masem ponoříme do lázně. Vaříme 4,5 hodiny. Tip: Pokud připravujete pečeni vcelku (cca 800 g), doporučujeme teplotu lázně zvýšit na 71–80 °C a dobu vaření prodloužit na 12–36 hodin, v závislosti na velikosti kusu. |
4 Hotovo 5 min |
Příprava masa po vařeníPo skončení vaření sáček vyjmeme z lázně. Pokud maso nebudeme ihned konzumovat, necháme jej ve vakuovém sáčku vychladnout a uložíme do lednice. Před konzumací necháme maso odstát při pokojové teplotě alespoň 4 hodiny. Poté maso vyjmeme ze sáčku, necháme okapat a osušíme papírovou utěrkou. |
5 Hotovo 5 min |
Dokončení na grilu nebo pánvi |
6 Hotovo |
ServírováníHotové maso podáváme ihned po opečení. Skvěle chutná s čerstvým pečivem, grilovanou zeleninou nebo lehkým zeleninovým salátem. Pro intenzivnější chuť můžeme plátky při podávání jemně přelít šťávou z grilování. |