Ingredience
- 1 velký steak ribeye steakcca 680 g steaku s kostí nebo 450 g steaku bez kosti
- podle potřeby sůl
- podle potřeby pepř
- podle potřeby olej
- podle potřeby máslovolitelná ingredience
- podle potřeby tymiánvolitelná ingredience
- podle potřeby rozmarýnvolitelná ingredience
- podle potřeby česnekvolitelná ingredience
Recept
Sous vide je ideální způsob přípravy steaků. Provaření je rovnoměrné a zlatavý nádech dostaneme doděláním na pánvi. Hodně prorostlé kousky masa jako je ribeye steak můžeme vařit o několik stupňů Celsia více, než jemnější maso jako je svíčková. Pojďme se spolu podívat na přípravu právě ribeye steaku.
Postup
1 Hotovo 5 min |
SbalímePokud steak plánujeme okamžitě sníst, před sbalením do sáčku ho posypeme solí a pepřem. V případě pozdější konzumace zabalíme bez soli a pepře. Tyto ingredience přidáme až později. Do sáčku dále přidáme aromatické větvičky rozmarýnu, tymiánu nebo jiného koření podle naší chuti. Můžeme, ale také nemusíme přidat dvě lžíce oleje. Vakuově sbalíme a vložíme do lednice v případě pozdější spotřeby, nebo do hrnce v případě okamžité konzumace. |
2 Hotovo 4 hod |
Vaříme |
3 Hotovo 2 min |
Vyjmeme z lázněSteak vyjmeme z lázně a necháme ho okapat. Následně vezmeme papírovou utěrku a pečlivě ho osušíme na obou stranách. Pokud jsme ho neposolili předtím, nyní nastal čas ho posolit. Šťávu ze sáčku necháme na dokončení. |
4 Hotovo 3 min |
Dokončíme |
5 Hotovo |
PodávámeSteaky dáme na talíř a okamžitě podáváme. Před servírováním můžeme ještě zlehka polít šťávou. |