Vepřový tenderloin steak (vepřová panenka)

7 0
Vepřový tenderloin steak (vepřová panenka)

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
1 ks tenderloin vepřová panenka
podle potřeby sůl
podle potřeby cukr
30 g petržel
30 g pažitka
2 g česnek
10 g šalotka
150 g olivový olej
5 g vločky chilli

Svěží, lehce pálivý vepřový tenderloin steak.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Low Carb
  • Ostré
Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Vzhledem k množícím se dotazům na naši redakci vám představujeme vepřový tenderloin steak tak, jak ho máme nejradši. Vepřový tenderloin je pro kuchaře naprosto perfektní maso – jednoduše se připravuje a je neskutečně dobré. Stačí ho připravit pěkně dorůžova…

Číst
Sous vide - teploty a časy

Postup

1
Hotovo

Připravíme vodní lázeň

Sous vide lázeň předehřejme na 58 °C a čas nastavíme na 1:30 hod.. Při této teplotě a času bude vepřový tenderloin pěkně růžový a hodně šťavnatý.

2
Hotovo
1 -2 h

Naložíme maso

V misce rozmícháme vodu a sůl s cukrem v poměru 5:2. Vložíme maso a necháme louhovat. Maso by v nálevu nemělo být příliš dlouho ani příliš krátce. Obecně doporučujeme naložit maso max. 2 hodiny před samotným vařením.

3
Hotovo
1,5 h

Vaříme

Vepřový tenderloin vložíme do sous vide sáčku, přilijeme dostatečné množství olivového oleje, nebo másla.

4
Hotovo

Připravíme si bylinkový olej

V malé misce rozmícháme cca 50 g olivového oleje, na drobno nakrájenou petržel, pažitku, česnek a šalotku. Zlehka posolíme a přidáme chilli vločky.

5
Hotovo
2 min

Dokončíme steak

Maso vyjmeme ze sáčku. Předehřejeme pánev na velmi vysokou teplotu. Nalijeme kapku oleje. Vložíme steak a pečeme po obou stranách cca 30 sekund nebo dokud pěkně nezezlátne. Dochutíme solí.

6
Hotovo

Servírujeme

Steak přelijeme bylinkovým olejem, nakrájíme a okamžitě podáváme.

blank
Sous vide vepřový bůček
předchozí
Sous vide vepřový bůček
japonský steak wafu
další
Japonský Wafu steak
Sous vide vepřový bůček
předchozí
Sous vide vepřový bůček
japonský steak wafu
další
Japonský Wafu steak

26 Comments Skrýt komentáře

Dobrý den, česnek a šalotka patří na drobno nakrájená do oleje… při sepisování receptu nám to vypadlo, již je to doplněné. Omlouváme se! 🙂

Díky. Vyzkoušeno – bylo to velmi dobré. Možná by maso mohlo být ještě o něco méně udělané. Snížit teplotu?

Ano, teplotu můžete snížit až na 56,5 stupňů, ale více už bychom se u vepřového báli.

Potvrzuji 56,5 jako optimální teplotu vody pro krásný šťavnatý růžový výsledek 🙂 Také se mi osvědčilo ten bylinkový olej před servírováním nahřát, vůně se ještě více „otevře“…

Panenka sa v ziadnom prípade nerobí 2,5az3,5h.toto je hlavný problém. 1h a 20minut úplne stačí pri 58°C a potom sprudka z každej strany opiect

Panenka se dela nejlepe na 56,5 stupnu. Doba pripravy od 90 minut az klidne 6 hodin. Ja bezne pouzivam 2,5 hodiny a super vysledek.

Ahoj,
v návodu píšete „rozmícháme vodu a sůl a cukr v poměru 5:2.“
Můžete mi to prosím napsat v gramech? Dělám to poprvé, tak bych to velice nerad se solí přehnal…
Díky

Dobrý den, obecně se udává, že soli by mělo být asi 1,5% váhy masa… ale není potřeba být na gram přesní, stačí přidat přibližné množství…

Na 300g masa jsem použil cca 10g soli a cca 4g cukru a bohatě to stačí. V jiných receptech použiívaji na 1kg masa 70g soli a 30g cukru. Ale mně pak přijde šťáva z masa moc slaná.

Dobrý den,
uvádíte poměr soli a cukru ale né množství. Patrně bude rozdíl, pokud dám 50 soli a 20g cukru do 1 litru vody, nebo do 3 litrů vody.
Děkuji

Omlouvám se, bohužel má jen středoškolské vzdělání, byť s vyznamenámím 🙂 Já to nepochopil.

Chápu poměr cukru a soli, ale pořád mi není jasné ředění vodou. Nevím, zda do litru vody mám dát 5g soli a 2 gramy cukru, nebo 500g soli a 200 gramů cukru. Poměr soli a cukru je pořád stejný, ale pokaždé ten roztok bude jinak koncentrovaný.

Tedy se zeptám jinak. Budu mít 1 litr vody. Kolik do něj mám dát cukru, a soli?

Děkuji.

Dobrý den, to nebude vaším vzděláním, jako spíš naším špatným překladem. V původním receptu je „do menší misky nalijte vodu a přidejte 5 polévkových lžic soli a 2 polévkové lžíce cukru“. 🙂

Dobrý den, už několik let dávám do litru vody 70 g soli a 30 g cukru. Panenku nechám klidně v laku přes nic, ale pak ji dám před vařením na cca 15 minut do čisté vody.

Není to chyba. V původním receptu je to takto uvedené, ale pokud se vám množství nezdá, můžete si recept upravit podle své vlastní chuti.

Dobrý den, prosím vás, jak dlouho panenku v sous vide sáčku připravovat? Teplota je uvedena, ale čas ne. Děkuji moc. Zítra poprvé zkoušíme novou vakuovačku a parní troubu, tak chci, aby to bylo dokonalé!

Dobrý den, ten olej opravdu nalejete do sáčku k masu, jak je uvedeno v návodu? Moje vakuovačka vycucne veškerou tekutinu ze sáčku. Místo oleje dávám máslo a výsledek je úžasný.

Když přidám olej do sáčku, tak vákuovačku odsávám manuálně, právě aby mi to nevycuclo tekutinu.

Přidejte svůj komentář

blank
10% SLEVA
Exkluzivní sleva na celý sortiment značky Lauben
SOUSVIDERECEPTY
10% SLEVA
Exkluzivní sleva na celý sortiment značky Lauben
SOUSVIDERECEPTY
blank