Vepřový tenderloin steak (vepřová panenka)

2 0
Vepřový tenderloin steak (vepřová panenka)

Sdílejte recept na Vaší sociální síti:

Nebo kopírujte a sdílejte tuto adresu

Ingredience

1 ks tenderloin vepřová panenka
podle potřeby sůl
podle potřeby cukr
30 g petržel
30 g pažitka
2 g česnek
10 g šalotka
150 g olivový olej
5 g vločky chilli

Svěží, lehce pálivý vepřový tenderloin steak.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Ostré
Kuchyně:

Ingredience

Instrukce

Vzhledem k množícím se dotazům na naši redakci vám představujeme vepřový tenderloin steak tak, jak ho máme nejradši. Vepřový tenderloin je pro kuchaře naprosto perfektní maso – jednoduše se připravuje a je neskutečně dobré. Stačí ho připravit pěkně dorůžova…

Kroky

1
hotovo

Připravíme vodní lázeň

Sous vide lázeň předehřejme na 58 °C. Při této teplotě bude vepřový tenderloin pěkně růžový a hodně šťavnatý.

2
hotovo
1 -2 h

Naložíme maso

V misce rozmícháme vodu a sůl a cukr v poměru 5:2. Vložíme maso a necháme louhovat. Maso by v nálevu nemělo být příliš dlouho ani příliš krátce. Obecně doporučujeme naložit maso max. 2 hodiny před samotným vařením.

3
hotovo
1,5 h

Vaříme

Vepřový tenderloin vložíme do sous vide sáčku, přilijeme dostatečné množství olivového oleje.

4
hotovo

Připravíme si bylinkový olej

V malé misce rozmícháme cca 50 g olivového oleje, na drobno nakrájenou petržel, pažitku, česnek a šalotku. Zlehka posolíme a přidáme chilli vločky.

5
hotovo
2 min

Dokončíme steak

Maso vyjmeme ze sáčku. Předehřejeme pánev na velmi vysokou teplotu. Nalijeme kapku oleje. Vložíme steak a pečeme po obou stranách cca 30 sekund nebo dokud pěkně nezezlátne. Dochutíme solí.

6
hotovo

Servírujeme

Steak přelijeme bylinkovým olejem, nakrájíme a okamžitě podáváme.

ladyambientte

Sýrová omáčka na nachos
předchozí
Sýrová omáčka na nachos
Jemná grilovaná sous vide chobotnice
Další
Grilovaná sous vide chobotnice

15 Comments Hide Comments

Dobrý den, česnek a šalotka patří na drobno nakrájená do oleje… při sepisování receptu nám to vypadlo, již je to doplněné. Omlouváme se! 🙂

Díky. Vyzkoušeno – bylo to velmi dobré. Možná by maso mohlo být ještě o něco méně udělané. Snížit teplotu?

Ahoj,
v návodu píšete “rozmícháme vodu a sůl a cukr v poměru 5:2.”
Můžete mi to prosím napsat v gramech? Dělám to poprvé, tak bych to velice nerad se solí přehnal…
Díky

Dobrý den, obecně se udává, že soli by mělo být asi 1,5% váhy masa… ale není potřeba být na gram přesní, stačí přidat přibližné množství…

Na 300g masa jsem použil cca 10g soli a cca 4g cukru a bohatě to stačí. V jiných receptech použiívaji na 1kg masa 70g soli a 30g cukru. Ale mně pak přijde šťáva z masa moc slaná.

Dobrý den,
uvádíte poměr soli a cukru ale né množství. Patrně bude rozdíl, pokud dám 50 soli a 20g cukru do 1 litru vody, nebo do 3 litrů vody.
Děkuji

Omlouvám se, bohužel má jen středoškolské vzdělání, byť s vyznamenámím 🙂 Já to nepochopil.

Chápu poměr cukru a soli, ale pořád mi není jasné ředění vodou. Nevím, zda do litru vody mám dát 5g soli a 2 gramy cukru, nebo 500g soli a 200 gramů cukru. Poměr soli a cukru je pořád stejný, ale pokaždé ten roztok bude jinak koncentrovaný.

Tedy se zeptám jinak. Budu mít 1 litr vody. Kolik do něj mám dát cukru, a soli?

Děkuji.

Dobrý den, to nebude vaším vzděláním, jako spíš naším špatným překladem. V původním receptu je “do menší misky nalijte vodu a přidejte 5 polévkových lžic soli a 2 polévkové lžíce cukru”. 🙂

Není to chyba. V původním receptu je to takto uvedené, ale pokud se vám množství nezdá, můžete si recept upravit podle své vlastní chuti.

Přidej svůj komentář