Background Image

Vepřový tenderloin steak (vepřová panenka)

7 0
Vepřový tenderloin steak (vepřová panenka)

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
1 ks tenderloin vepřová panenka
podle potřeby sůl
podle potřeby cukr
30 g petržel
30 g pažitka
2 g česnek
10 g šalotka
150 g olivový olej
5 g vločky chilli

Svěží, lehce pálivý vepřový tenderloin steak.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Low Carb
  • Ostré
Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Vzhledem k množícím se dotazům na naši redakci vám představujeme vepřový tenderloin steak tak, jak ho máme nejradši. Vepřový tenderloin je pro kuchaře naprosto perfektní maso – jednoduše se připravuje a je neskutečně dobré. Stačí ho připravit pěkně dorůžova…

Číst
Sous vide - teploty a časy

Postup

1
Hotovo

Připravíme vodní lázeň

Sous vide lázeň předehřejme na 58 °C a čas nastavíme na 1:30 hod.. Při této teplotě a času bude vepřový tenderloin pěkně růžový a hodně šťavnatý.

2
Hotovo
1 -2 h

Naložíme maso

V misce rozmícháme vodu a sůl s cukrem v poměru 5:2. Vložíme maso a necháme louhovat. Maso by v nálevu nemělo být příliš dlouho ani příliš krátce. Obecně doporučujeme naložit maso max. 2 hodiny před samotným vařením.

3
Hotovo
1,5 h

Vaříme

Vepřový tenderloin vložíme do sous vide sáčku, přilijeme dostatečné množství olivového oleje, nebo másla.

4
Hotovo

Připravíme si bylinkový olej

V malé misce rozmícháme cca 50 g olivového oleje, na drobno nakrájenou petržel, pažitku, česnek a šalotku. Zlehka posolíme a přidáme chilli vločky.

5
Hotovo
2 min

Dokončíme steak

Maso vyjmeme ze sáčku. Předehřejeme pánev na velmi vysokou teplotu. Nalijeme kapku oleje. Vložíme steak a pečeme po obou stranách cca 30 sekund nebo dokud pěkně nezezlátne. Dochutíme solí.

6
Hotovo

Servírujeme

Steak přelijeme bylinkovým olejem, nakrájíme a okamžitě podáváme.

blank
kuřecí paté
předchozí
Paté z kuřecích jater
japonský steak wafu
další
Japonský Wafu steak
kuřecí paté
předchozí
Paté z kuřecích jater
japonský steak wafu
další
Japonský Wafu steak

27 Comments Skrýt komentáře

Dobrý den, česnek a šalotka patří na drobno nakrájená do oleje… při sepisování receptu nám to vypadlo, již je to doplněné. Omlouváme se! 🙂

Díky. Vyzkoušeno – bylo to velmi dobré. Možná by maso mohlo být ještě o něco méně udělané. Snížit teplotu?

Ano, teplotu můžete snížit až na 56,5 stupňů, ale více už bychom se u vepřového báli.

Potvrzuji 56,5 jako optimální teplotu vody pro krásný šťavnatý růžový výsledek 🙂 Také se mi osvědčilo ten bylinkový olej před servírováním nahřát, vůně se ještě více „otevře“…

Panenka sa v ziadnom prípade nerobí 2,5az3,5h.toto je hlavný problém. 1h a 20minut úplne stačí pri 58°C a potom sprudka z každej strany opiect

Panenka se dela nejlepe na 56,5 stupnu. Doba pripravy od 90 minut az klidne 6 hodin. Ja bezne pouzivam 2,5 hodiny a super vysledek.

Ahoj,
v návodu píšete „rozmícháme vodu a sůl a cukr v poměru 5:2.“
Můžete mi to prosím napsat v gramech? Dělám to poprvé, tak bych to velice nerad se solí přehnal…
Díky

Dobrý den, obecně se udává, že soli by mělo být asi 1,5% váhy masa… ale není potřeba být na gram přesní, stačí přidat přibližné množství…

Na 300g masa jsem použil cca 10g soli a cca 4g cukru a bohatě to stačí. V jiných receptech použiívaji na 1kg masa 70g soli a 30g cukru. Ale mně pak přijde šťáva z masa moc slaná.

Dobrý den,
uvádíte poměr soli a cukru ale né množství. Patrně bude rozdíl, pokud dám 50 soli a 20g cukru do 1 litru vody, nebo do 3 litrů vody.
Děkuji

Omlouvám se, bohužel má jen středoškolské vzdělání, byť s vyznamenámím 🙂 Já to nepochopil.

Chápu poměr cukru a soli, ale pořád mi není jasné ředění vodou. Nevím, zda do litru vody mám dát 5g soli a 2 gramy cukru, nebo 500g soli a 200 gramů cukru. Poměr soli a cukru je pořád stejný, ale pokaždé ten roztok bude jinak koncentrovaný.

Tedy se zeptám jinak. Budu mít 1 litr vody. Kolik do něj mám dát cukru, a soli?

Děkuji.

Dobrý den, to nebude vaším vzděláním, jako spíš naším špatným překladem. V původním receptu je „do menší misky nalijte vodu a přidejte 5 polévkových lžic soli a 2 polévkové lžíce cukru“. 🙂

Dobrý den, už několik let dávám do litru vody 70 g soli a 30 g cukru. Panenku nechám klidně v laku přes nic, ale pak ji dám před vařením na cca 15 minut do čisté vody.

Není to chyba. V původním receptu je to takto uvedené, ale pokud se vám množství nezdá, můžete si recept upravit podle své vlastní chuti.

Dobrý den, prosím vás, jak dlouho panenku v sous vide sáčku připravovat? Teplota je uvedena, ale čas ne. Děkuji moc. Zítra poprvé zkoušíme novou vakuovačku a parní troubu, tak chci, aby to bylo dokonalé!

Dobrý den, ten olej opravdu nalejete do sáčku k masu, jak je uvedeno v návodu? Moje vakuovačka vycucne veškerou tekutinu ze sáčku. Místo oleje dávám máslo a výsledek je úžasný.

Když přidám olej do sáčku, tak vákuovačku odsávám manuálně, právě aby mi to nevycuclo tekutinu.

Kolik vody na sůl a cukr? Podle mě chybí poměr ještě k vodě. Když dám pět lžic soli a dvě lžíce cukru do 200 ml bude z toho něco jiného, než když to samé dám do 2 l. „Vaříme“… Jak dlouho?

Přidejte svůj komentář