Ingredience
-
500 g hřebenatky
-
2 lžíce olivový olej
-
dle libosti sůl
-
dle libosti pepř
-
1 lžíce máslo
-
2 stroužky česnek
-
4 lžíce citronová šťáva
Recept
Sdílet
Hřebenatky nejprve vaříme ve vodní lázni a poté je rychle opečeme na pánvi. Je to nejjednodušší způsob, jak vařit čerstvé, ale i mražené mušle.
Postup
5 min |
PŘIPRAVÍME SI HŘEBENATKY
Z mušlí vyndáme samotné maso a okořeníme ho solí a pepřem. Následně maso zakápneme olivovým olejem
|
45 min |
VAŘÍME VE VODNÍ LÁZNI
Okořeněné hřebenatky vložíme do velkého uzavíratelného vaku a vakuově ho uzavřeme. Následně vak vložíme na 30 minut do vodní lázně o teplotě 51-54 ºC. Potom hřebenatky vyndáme a vložíme je buď na 15 minut do ledové lázně a nebo je dáme chladit na cca 1 hodinu do ledničky.
|
4 min |
HŘEBENATKY OSUŠÍME
Jakmile se mušle zchladí, vyndáme je ze sáčku a osušíme je papírovými utěrkami.
|
1 min |
OSMAŽÍME NA PÁNVI
Na pánvi na středně vysoké teplotě rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje s 1 lžící másla.
Když máslo přestane pěnit, přidáme hřebenatky a smažíme je na jedné straně po dobu 30 sekund (dokud se pod nimi nevytvoří zlatá kůrka), poté je otočíme a znovu smažíme dalších 30 sekund, dokud nejsou lehce hnědé.
|
5 min |
PŘÍPRAVA OMÁČKY
Do stejné pánve vložíme 1 lžíci másla a prolisovaný česnek. Vaříme cca 1 minutu. Následně přidáme citronovou šťávu a omáčku dusíme cca 2 minuty. Poté sundáme pánev z ohně, přidáme zpět vařené hřebenatky a promícháme.
|
2 min |
SERVÍRUJEME
Hřebenatky nandáme na talíř, případně můžeme ozdobit ještě petrželkou.
Zdroj: izzycooking.com
|
Pomalé vaření metodou sous vide, je naší vášní :)