• Home
  • Hovězí
  • Jednoduchý sous vide steak s omáčkou z červeného vína

Jednoduchý sous vide steak s omáčkou z červeného vína

0 0
Jednoduchý sous vide steak s omáčkou z červeného vína

Sdílejte recept na Vaší sociální síti:

Nebo kopírujte a sdílejte tuto adresu

Ingredience

2 ks steak nízký roštěnec asi 5 cm široký
40 g olivový olej
100 g máslo
podle potřeby sůl
5 g česnek
1 g tymián čerstvý
250 g červené víno
podle potřeby černý pepř

Šťavnatý steak s jemnou omáčkou z červeného vína.

Ingredience

Instrukce

Připravit steak je docela snadné. Připravit skvělý steak? No to je docela jiná věc. Jak vám řekne každý kuchař a grillmaster, všechno je o kontrole teploty. Maso se musí dostat přesně do bodu, kdy bude měkké, šťavnaté, plné chuti a zároveň nesmí být převařené nebo nedovařené.

Každý jedlík hovězího masa má vyhraněnou představu o tom, jak má vypadat správný steak. Skalní masožravci vám řeknou, že hovězí maso musí být jasně červené a krvavé, zatímco opatrnější typy trvají na konzervativním propečení medium-well. Ať už jsou vaše preference jakékoliv, sous vide vaření vám umožní své maso přesně propéct a to s velmi malým úsilím. Co z toho vyplývá? Výborný steak už není výhradní doménou profesionálů a dalších nadšenců, kteří se vařením zabývají každou volnou chvilku.

V tomto receptu vám krok po kroku poradíme, jak připravit steak a to za použití improvizovaného sous vide setu, který sestává pouze z digitálního teploměru, speciálních plastových sáčků a hrnce na sporáku (samozřejmě – pokud jste si sous vide set již koupili, můžete namísto toho použít sous vide čerpadlo).

Začneme rychlým opečením masa, na které bude navazovat vaření ve vodní lázni o teplotě 57 °C. Výsledkem bude růžový, ale ne zase tak moc růžový, zástupy lidí milovaný steak medium-rare. Následně přidáme červené víno a připravíme bohatou omáčku s tymiánem a máslem. Výsledkem bude maso na úrovni pětihvězdičkové restaurace, které je snadné připravit, ale zcela nesnadné přestat jíst.

Kroky

1
hotovo
5 min

Připravte vodní lázeň

Za pomoci metody hrnce na sporáku nebo sous vide setu předehřejte vodní lázeň na 57 °C.
Tip: Chcete steak hodně propečený nebo téměř nepropečený? Proč ne, je to vaše večeře! Zde najdete tabulku teplot a časů pro všechny stupně propečení.

2
hotovo
5 min

Steaky osmahněte na pánvi

Rozpalte pánev a přidejte dostatečné množství oleje. Za pomoci papírových utěrek maso vysušte. Následně steaky vložte do pánve a rychle je opečte po obou stranách. Nakonec vyjměte a dejte na talíř.

3
hotovo
60 min

Steaky vařte

Steaky a máslo vložte do uzavíratelného sáčku. Vložte do vody a ze sáčku  vyžeňte všechen vzduch. Horní část sáčku přichyťte ke stěně hrnce za pomoci svorky, aby neplaval po hladině.
Vařte po dobu jedné hodiny. Průběžně kontrolujte teplotu vody.

4
hotovo
5 min

Steaky opět osmahněte na pánvi

Uvařené steaky dejte na talíř a posypte je dostatečným množstvím soli. Šťávu ponechte v sáčku.
Znovu rozpalte pánev na velmi vysokou teplotu. Vložte steaky a po obou stranách je propečte. Jakmile budou po obou stranách křupavé a krásně zlatohnědé, z pánve je vyndejte.

5
hotovo
10 min

Připravte omáčku

Pánev znovu rozpalte a přidejte šťávu, která vám zůstala v sáčku. Přiveďte k varu a přidejte česnek a tymián. Za stálého míchání pečte až do zlatova.
Přidejte červené víno a dále máslo. Omáčku míchejte a vařte, dokud se víno neodpaří a omáčka nezhoustne.
Omáčku sundejte z ohně, přeceďte přes sítko s jemnými očky a steak s ní polijte podle vaší chuti.

6
hotovo
5 min

Servírujte!

Steak nakrájejte na stejně velké plátky. Naaranžujte na talíř, polijte omáčkou a servírujte. Jako přílohu doporučujeme vařené brambory.

ladyambientte

Sous vide steak
předchozí
Sous vide steak
Šťouchané brambory se smetanou a máslem
Další
Šťouchané brambory se smetanou a máslem

Přidej svůj komentář