Ingredience
- 2,5 kg Telecí kolenonení-li tak hovězí
- 2 kg hovězí kosti
- 100 g rajčatový protlak
- 1 kg cibulesladká
- 130 g česnekcca 2 celé hlavy
- 2,3 kg mleté hovězí maso
- 300 g mrkev
- 7 g černý pepřcelé kuličky
- 5 g tymiánčerstvá snítka
- 0,25 g bobkový listčerstvé listy
- 6 l voda
Recept
Hovězí vývar připravený metodou sous vide je jeden z nejtmavších a nejbohatších vývarů, jaké jste kdy měli možnost ochutnat. Stejně jako u tradičního táhnutí vývaru musíte telecí koleno nejprve opéct, aby se prohloubila chuť vývaru, a až následně ho dát vařit při velmi nízké teplotě na hodně dlouhou dobu. V následujícím receptu vám vysvětlíme postup při přípravě sous vide hovězího vývaru krok po kroku.
Postup
1 Hotovo |
Předehřejeme troubuTroubu předehřejeme na 218 °C. |
2 Hotovo |
PečemeTelecí koleno a kosti potřeme rajčatovým protlakem a vložíme do pekáče. Dáme do předehřáté trouby a pečeme. |
3 Hotovo |
Přidáme česnek a cibuliNeoloupanou cibuli překrojíme napůl a vložíme mezi kosti. Přidáme dvě celé hlavy česneku (cca po půl hodině až hodině pečení masa). |
4 Hotovo 2 h |
Připravíme mleté hovězí |
5 Hotovo 5 min |
Zbavíme tukuUpečené mleté hovězí vyjmeme z trouby a slijeme z něj tuk. Tip: Tuk můžete ponechat pro další zpracování. Ideálně se hodí pro přípravu omáček ke steakům, nebo jako základ omáčky na potírání pečeného hovězího masa. |
6 Hotovo 12 - 24 h |
Vaříme |
7 Hotovo 10 min |
Odstraníme kosti a další přebytkySáček vyndáme z oběhového čerpadla, otevřeme a jeho obsah vylijeme do velké mísy. Obereme kosti, chrupavky a další zbytky včetně kuliček pepře atd. Hovězí vývar přecedíme přes síto s těmi nejmenšími očky. Zbavíme tuku (alespoň jeho větší části) a necháme vychladit nebo okamžitě používáme na další recepty. |
2 Comments Skrýt komentáře
Kolik nakonec bude toho vývaru?
5,5 litu vývaru