Ingredience
- 1 kg hovězí krknebo jiné hovězí maso
- 150 g hovězí tuk
- 150 g slanina
- 150 g celer
- 150 g mrkev
- 150 g cibule
- 10 g rajčatová pasta
- 10 g česnek
- 1 ks bobkový list
- 250 g červené vínosuché
- 500 g hovězí vývar
- 500 g dýněmáslová
- 500 g tuřín
- 500 g brambory
- 10 g citronová šťáva
- sůl
- pepř
- xantanová guma
Recept
Stew je typické anglické jídlo z dušeného masa a zeleniny, které je hutné a skvěle nasytí a zahřeje v zimním období. Uvařit ale všechny komponenty do správné konzistence je oříšek, proto přicházíme se sous-vide moderní variantou „stew“.
Postup
1 Hotovo |
PŘÍPRAVA MASA |
2 Hotovo |
OPEČEME SLANINU, MASO A ZELENINURozpalte olej v pánvi, osmažte slaninu na kostky na středním plameni do křupava a nechte oschnout a odkapat na papírových utěrkách. Ve stejné pánvi opečte maso, aby bylo rovnoměrně křupavé ze všech stran (cca 30 sekund každá strana - ne déle!). Maso dejte do nějaké nádoby a nechte vychladnout, případně později uložte do lednice. |
3 Hotovo |
SMĚS DO SÁČKŮDo pánve přilejte červené víno a přidejte na teplotě, přiveďte k varu a vařte, dokud tekutinu nezredukujete na polovinu. Poté vlijte hovězí vývar a uchovanou šťávu z masa, smíchejte, znovu přiveďte k varu a vypněte vařič. |
4 Hotovo |
PŘIPRAVUJEME OMÁČKUVytáhněte sáčky a slijte tekutinu do misky a uchovejte. Přidejte správné množství xantanové gumy na zahuštění (3 gramy na 850 gramů tekutiny) a nechte ji 1 minutu absorbovat, poté rozšlehejte ručním mixérem. Omáčka by měla být tak hustá, aby pokryla zadní stranu lžičky. Osolte a opepřete omáčku podle chuti a přidejte citrónovou šťávu. |
5 Hotovo |
PODÁVÁME |