Slavnostní sous vide pečeně

2 0
Slavnostní sous vide pečeně

Sdílejte ji ve své sociální síti:

Nebo můžete jednoduše kopírovat a sdílet tuto adresu URL

Ingredience

Úprava dávek:
2 - 3 kg hovězí pečeně v celku
podle potřeby olej na vaření
podle potřeby sůl
podle potřeby černý pepř
podle potřeby rozmarýn (asi 3 větvičky)
asi 5 stroužků česnek
podle potřeby tymián (asi 3 větvičky)
40 g sůl hrubá
1 ks bílek
0,5 l hovězí vývar

Sous vide hovězí pečeně, která se hodí na slavnostní tabule.

Vlastnosti:
  • Bezlepkový
  • Ostré
Kuchyně:

Ingredience

Recept

Sdílet

Hovězí pečeně je často přehlížená. Lidé raději sáhnou po panence nebo po žebírkách. Hovězí pečeně se však může stát králem každé sváteční tabule. Stačí jen vědět, jak ji správně připravit. Trik je pochopitelně ve správném propečení, které ji dodá šťavnatý vnitřek a křupavou kůrčičku na okraji. Díky sous vide není správné propečení žádný problém. Pusťme se do toho.

Postup

1
Hotovo
5 min

Připravte pečeni

Ostrým nožem z hovězího masa odstraňte všechny tvrdé části. Pokud při odstraňování uvolníte od zbytku část masa, nebojte se. Maso naaranžujte zpět a svažte provázkem.

Pozor! Maso při trimování nesvazujte příliš silně. Špatně propékalo.

2
Hotovo

Připravte lázeň

Sous vide lázeň předehřejte podle požadovaného propečení:

Medium rare (uvnitř růžové): 54 °C
Medium rare (růžovější odstíny): 56 °C
Medium: 58 °C
Medium-well: 62 °C
Well-done (pokud to jinak nezvládnete): 72 °C

3
Hotovo
10 min

Opečte

Velkou těžkou pánev rozehřejte na ploténce na středním plamenu. Přidejte olej. Maso posypte solí a pepřem. Jakmile je povrch rovnoměrně rozpálený, přidejte maso na pánvičku a rovnoměrně ho opečte po všech stranách (zhruba 2 minuty na každé straně).

Maso vyjměte. Do pánvičky přidejte česnek a rozmarýn a další koření, které jste si zvolili a trošku je sežehněte, aby uvolnily chuť.

Maso a bylinky nechte několik minut vychladnout.

4
Hotovo
5 min

Vložte do sáčku

Maso a opečené bylinky vložte do sáčku. Přilijte dostatečné množství oleje a vakuově zavřete.

5
Hotovo
18 - 24 hod

Vařte

Sáček vložte do sous vide lázně a přikryjte fólií nebo utěsněte jiným způsobem, aby nedocházelo k odpařování vody.

Vařte po dobu 18 – 24 hodin.

6
Hotovo
15 min

Připravte bylinky na posyp

Asi hodinu před vyjmutím masa z lázně začněte připravovat bylinky na posyp.

Čerstvé bylinky nasekejte na jemno a dejte stranou. Pepř namelte na hrubo a dejte k bylinkám. Přidejte sůl na hrubo a pečlivě rozmíchejte.

Tip: Čím jemněji budete mít umletý pepř, tím pálivější bude maso (jemnější snítka se na maso lépe přichytávají).

7
Hotovo
10 min

Připravte krustičku

Vaječný bílek dejte do malé mističky a šlehejte metlou, dokud nevznikne sametová pěna.

Maso vyjměte ze sáčku a vložte do misky na pečení (šťávu a bylinky ze sáčku uchovejte, bude se vám hodit na přípravu omáčky).

Vezměte mašlovačku a potřete maso bílkem.

Maso ze všech stran posypte směsí bylinek.

8
Hotovo
20 min

Připravte si omáčku

Pánev nahřejte na středním plameni. Přidejte šťávu a česnek a rozmarýn ze sous vide sáčku a redukujte.

Jakmile česnek s rozmarýnem začnou hnědnout, přidejte hovězí vývar. Pokračujte v redukci tekutiny, dokud vám omáčka nebude chutnat jako v restauraci. Podle chuti můžete přidat i další koření, případně sůl a pepř.

9
Hotovo
10 - 15 min

Maso dopečte

Aby vznikla křupavá kůrčička, musíte maso dopéci. Předehřejte troubu na 250 °C. Pečte po dobu 10 – 15 minut dokud nevznikne krustička. Trouby se liší, proto maso hlídejte.

10
Hotovo
5 min

Nakrájejte a servírujte

Maso zbavte provázků a nakrájejte na plátky. Okamžitě servírujte, nejlépe na předem připravené omáčce.

ladyambientte

sous vide filet mignon
předchozí
Sous vide filet mignon
Salát z růžičkové kapusty
další
Salát z růžičkové kapusty
sous vide filet mignon
předchozí
Sous vide filet mignon
Salát z růžičkové kapusty
další
Salát z růžičkové kapusty

3 Comments Skrýt komentáře

Přidejte svůj komentář