Říká se, že ani tavicí kotel nedokáže přesně popsat multietnické obyvatelstvo Havaje. Je to spíše guláš, kde se všechny chutě vzájemně doplňují a ovlivňují, ale ingredience si zachovávají svou bohatost a celistvost, místo aby se rozplynuly do stejné podoby. Nic nevypovídá o příchodu, prolínání a znovuobjevování kulturních tradic na ostrovech tak lahodně jako rozmanitost kuchyní, které dělají z Havaje zázračnou zemi gurmánů. Vše začíná u prvních obyvatel Havaje, původních Havajanů.
Správci ostrovního řetězce uprostřed Tichého oceánu věděli, jak žít udržitelným způsobem. Rozdělili jednotlivé části ostrova na ahupuaa (pozemky), kde měli lidé zodpovědnost a výsadu spravovat zdroje ve své části hor, nížin nebo oceánu. Havajci měli geniální technické schopnosti a budovali rozsáhlé zavlažovací systémy, které zásobovaly vodou terasovitě uspořádané farmy. Pěstovali „kanoe plodiny“, které s sebou na ostrovy přivezli první Havajci, včetně kalo (taro), uala (sladké brambory), maia (banány), ko (cukrová třtina) a ulu (chlebovník). Oceán poskytoval rozmanité druhy ryb, ale Havajci si díky inovativní výstavbě obrovských rybníků dokázali zajistit jejich stálý přísun. Všechny tyto suroviny byly standardní součástí jednoduchých havajských jídel a mnohé z nich se objevují na jídelních lístcích v klasických i nových, fantaskních úpravách, jak kuchaři vzdávají hold původní ostrovní kuchyni. Naučte se některá jídla z této rozmanité kuchyně připravovat za pomoci našich receptů doma.
© 2024 Česká Sous Vide kuchařka s online recepty zdarma, které snadno připravíte u vás doma. Zdroje ChefSteps, Anovaculinary, Recipetineats, ... / Kontakt