Švédská kuchyně je tradičním kuchyně Švédska. Vzhledem k tomu, že se Švédsko rozkládá od severu k jihu, narazíme v této kuchyni na spoustu regionálních zvláštností.
Na dalekém severu se historicky jedlo maso, například sobi, a další (polo)zvěřinové pokrmy, z nichž některé mají kořeny v kultuře Sámů, zatímco na jihu hrála větší roli čerstvá zelenina. V mnoha tradičních pokrmech se uplatňují jednoduché, kontrastní chutě, například tradiční pokrm z masových kuliček a hnědé smetanové omáčky s trpkým, ostrým borůvkovým džemem (chuťově trochu podobným brusinkové omáčce).
Švédové jsou velmi otevření zahraničním vlivům, od francouzské kuchyně v 17. a 18. století až po dnešní sushi a caffé latte.
© 2024 Česká Sous Vide kuchařka s online recepty zdarma, které snadno připravíte u vás doma. Zdroje ChefSteps, Anovaculinary, Recipetineats, ... / Kontakt